Vinterpasteller i Tallinn

av | Storbyopplevelser

Tallinn er hovedstaden i Estland og en av Nord-Europas best bevarte middelalderbyer. Byen var en del av det hanseatiske handelssamarbeidet og ligger plassert helt nord på den baltiske halvøy i Finskebukten. Opprinnelsen til byens navn har flere forklaringer, og en av dem er at det stammer fra tali-linna som direkte oversatt betyr «Vinterbyen». Da jeg besøkte et snøkledd Tallinn kunne ikke navnet passet bedre. Bli med og oppdag vakre bygninger og vinterpasteller i Tallinn.
Nikolaikirken i Tallinn

Rådhusplassen i Tallinn er hjertet i den gamle delen av byen, også kalt Vanalinn. Plassen er et stort åpent område med bygninger langs alle sidene. Gamlebyen i Tallinn er fargerik og hver bygning har sitt unike uttrykk. Slikt blir det vakre motiv og bilder av.
Rådhusplassen i Tallinn, hjertet av gamlebyen.
På Rådhusplassen ligger selvsagt også byens rådhus lokalisert. Bygningen er i gotisk stil og datert tilbake til 1322 men fikk en ombygging i 1404 til slik den fremstår idag. Plassen har også verdens eldste fungerende apotek fra 1422!
Det er ofte enklere å orientere seg i en by om man kommer litt opp og for å få god oversikt over Tallinn kan man ta turen opp på Castrum Danorum også kalt Toompea Loss, som er en festningsborg fra 900 tallet plassert på en høyde med flott utsikt over Tallinns gamleby.

 

Utsikt mot Tallinns gamleby fra festningsborgen Castrum Danorum/Toompea Loss

Fra borgen kan vi se både Tallins domkirke (ca. midt i bildet), tårnene på rådhuset (bakerst helt til høyre), Kiek in de Kök (det runde tårnet til venstre i bildet og St. Olavskirken (med det høyeste tårnet til høyre i bildet) som er noen av Tallinns hovedattraksjoner.

St. Olavskirken troner med sitt 123 meter høye tårn godt synlig i Tallinn. Kirken er fra 1200-tallet men ble kraftig ombygget på 1400-tallet. Bygningen var i mange år, fra 1549 til 1625, verdens høyeste med sine 159 meter. Kirken har en lang og spennende historie og har blant annet brent ned hele 3 ganger, vært rammet av lyn minst 8 ganger og mellom 1944 og frem til Estland ble selvstendig i 1991 ble tårnet brukt som radiotårn og overvåkningspunkt av KGB.

På vei opp til borgen passerte vi flere attraksjoner, blant annet den vakre Alexander Nevsky katedralen med sine 5 løkformede kupler. Katedralen ble bygget sent på 1800-tallet da Estland var under Russisk styre.

Alexander Nevsky katedralen

Gamlebyen i Tallinn har mange synlige spor etter Hansatiden, både på bygninger og i dekor. Byen var sentral som knutepunkt for handelen mellom Russland og Hansabyene og blomstret opp under denne perioden. Gamlebyen i Tallinn er listet på UNESCOs verdensarvliste.

Spor etter Hansatiden i Tallinns gamleby.
Ikke verst å finne eget byvåpen fra Hansatiden i Tallinn (undertegnede er fra Bergen)

Det er ikke bare rådhusplassen som har fargerike bygninger og alle gatene som går på kryss og tvers i Tallinns gamleby fremstår i vakre pasteller mot hvit snø.

Nikolaikirken, som er fra 1200 tallet, er også en av Tallinns vakre bygninger. I dag fungerer kirken som museum og konsertlokale og troner mellom bygninger i sarte vinterpasteller.

Nikolaikirken i Tallinn omgitt av sarte vinterpasteller.
Hvordan ser din vinterby ut? Del gjerne ditt bilde med en beskrivelse i denne tråden på vår facebookside!

Annonse

Relaterte innlegg

Janicke Hansen

Janicke Hansen

Skribent og fotograf

Janicke Hansen er skaperen av adventure reisebloggen "Let's get lost" og startet bloggen i 2011 (opprinnelig "Norske reiseblogger") Hun driver idag sitt eget konsulentfirma med fokus på destinasjonsmarkedsføring, digital historiefortelling og innholdsproduksjon, og samarbeider med mange internasjonale og norske destinasjoner og reiserelaterte merkevarer. Janicke er internasjonal foredragsholder og reiser verden rundt for å dele sin erfaring. Hun startet, og driver, det Nordiske influenserbyrå og nettverket NordicTB.com sammen med en god kollega i Sverige, og er partner i Nettferd.no. Janicke var tidligere President i det internasjonale reisebloggernettverket "Professional Travel Bloggers Association" (PTBA)