Urtete fra Latvia – en helsebringende smak av sommer

Latvia har lange tradisjoner knyttet til produksjon av urtete. I generasjon etter generasjon har blomster og urter blitt plukket og tørket for å bli mikset til helsebringende varme drikker med en smak av sommer. I Latgale regionen i det østlige Latvia besøkte jeg en urtete-produsent som har holdt vedlike kunnskapen og viderefører den Latviske tradisjonen med å servere varm, duftende og nylaget urtete til dagens fleste måltider.

PROMOSAMARBEID

Økologisk urtete fra lokale produsenter

I Rakuti traff vi gårdbruker Ivars som siden 1994 har levd av å produsere økologisk urtete i mange ulike varianter. På markene rundt det lille produksjonslokalet bugnet det av fargerike blomster og urter i alle regnbuens farger som etterhvert skal plukkes, tørkes, pakkes og selges over hele Latvia.

De ulike urtene har ulike egenskaper og riktig sammensetning av urtene bestemmer hvilke effekt teen sies å ha. Noen virker beroligende mens andre gir energi, noe hjelper på mageproblemer mens andre virker antiseptisk eller hjelper på åndedrettet. Uansett hvilken effekt man er ute etter finnes det en te som passer perfekt!

For å hjelpe til med bestøvning av urtene og blomstene hadde Ivars også honningbier på området og som en effekt av det, også produksjon av honning.  Fra biene kommer altså søt og god honning, som forresten passer perfekt sammen med urteteen, men han produserer også bivoks som benyttes til å lage blant annet stearinlys.

Ivars har flere store tørkeskap i produksjonsbygningen hvor han tørker urter og blomster etter hvert som de er klare for plukking. Etter tørking oppbevares urtene i store tøysekker eller på brett til de skal pakkes til forbrukermarkedet eller sendes til storkunder som gjerne benytter Ivars sine urter i egne temikser.

Siste innlegg

Causeway Coast for Game of Thrones fans

...
Les mer

Kulturbærerne i de østerrikske alper

...
Les mer

I varmluftsballong over Serengeti

...
Les mer

Oppdag gjemte perler i Berlin

...
Les mer

På oppdagelsestur i Nord-Tyskland

...
Les mer

Her lages verdens beste ost!

...
Les mer

Slik gjør du høstferie hjemme til en suksess

...
Les mer

På fisketur med Osprey Tempest 30l

...
Les mer

Reiseguide: De beste tips til eksotiske Marrakech

...
Les mer

Reiseguide: 13 ting må du oppleve på Venice Beach, LA

...
Les mer

Hurtiglenker

Medlem av

Urtete med honning

Teen serveres rykende varm fra store, gode tekanner. Vi fikk servert te både til frokost, lunsj, middag og kveldsmat og det var mer vanlig å få tilbudt te enn kaffe i de områdene vi besøkte. Teen søtes som nevn gjerne med honning og det bringte frem flere nyanser i de gode og fyldige urtesmakene.

Besøk gården, smak, lær om og kjøp lokal urtete

Om du besøker Latvia bør du så absolutt prøve ut en god og stor kanne med lokalt produsert urtete. Se etter pakningene fra Ivars som heter Kurmisi og kjøp med deg smaken av Latvisk sommer hjem igjen. Om du er interessert i å lære mer om de medisinske urtene som han benytter i produksjonen sin kan du besøke gården og få en guidet og lærerik omvisning og samtidig lære mer om hemmelighetene bak dyrking og tilberedning av tradisjonsrik Latvisk urtete.

 

Den kulturelle roadtrippen ble arrangert i samarbeid med NordicTB og Latvia Tourism som en del av #LatviaRoadtrip kampanjen. Alle meninger og holdninger er som alltid mine egne

This post is also available in: English