Reiseguide Latvia

Latvia ligger i nordøst Europa og er en av de tre Baltiske landene, som også omfatter Estland og Litauen. Republikken Latvia ble grunnlagt i 1918 men var okkupert av Sovjetunionen og delvis Tyskland mellom 1940 og 1991. Latvia erklærte gjeninnføringen av sin uavhengighet 21. august 1991. Landet er medlem av både EU og NATO. 

Latvia grenser mot Estland i nord, Litauen i sør samt Russland og Hviterussland i øst. Landet har kystlinje mot Østersjøen i vest. Store deler av Latvia består av skog og her er også over 3000 innsjøer og 12000 små elver.  Bortsett fra noen områder med åser øst i landet består Latvia stort sett av lavlandssletter. Høyeste punkt heter Gaiziņkalns og er i underkant av 312 meter over havet.

Det Latviske klimaet er maritimt og temperert med sommertemperaturer litt over de norske i gjennomsnitt og tildels våte og kalde vintre. 

.

Nyttige fakta

 • Størrelse: 64 589 km²
 • Antall innbyggere: 2 millioner
 • Hovedstad: Riga
 • Andre store byer: Daugavpils og Liepāja
 • Styringsform: Republikk
 • Nasjonaldag: 18. november
 • Tidssone: Eastern European Time (GMT+2)
 • Klima: Maritimt klima
 • Valuta: Euro
 • Strømspenning og stikkontakt type: 230V, stikkontakt type C og F
 • Offisiell(e) religion(er): Protestantisk og katolsk
 • Språk: Latvisk. I typiske turistområder snakkes det også Engelsk.
 • Høyre- eller venstrekjøring: Høyre
 • Førerkorttype godkjent: Nasjonalt.
 • Telefonkode: +371

Regioner i Latvia

Latvia var tidligere delt inn i 26 fylker men dette ble avskaffet i 2009 da det ble opprettet 119 kommuner, hvorav 9 bykommuner. De 9 bykommunene er: Daugavpils, Jēkabpils, Jelgava, Jūrmala, Liepāja, Rēzekne, Rīga, Valmiera og Ventspils.Videre har Latvia 5 planleggingsregioner hvor Riga inngår som den ene. De andre 4 er også historiske landskapsregioner som deler Latvia i 4 deler:

 • Kurland som er området beliggende sørvest for Rigabukten
 • Latgale som er den østligste delen av landet
 • Vidzeme som er det sentrale og nordlige området
 • Zemgale som ligger like sør for Riga

Helseråd og anbefalte vaksiner for reise til Latvia

Det kreves ingen spesielle vaksiner ved reise til Latvia, men ifølge folkehelseinstituttet er der forholdsvis høy forekomst av resistent tuberkulose og hiv/aids i Latvia.

Som for alle andre vanlige turistreiser til utlandet anbefales det at du har Hepatitt A vaksine (for alle over 1 år) samt oppdatert vaksine mot difteri, stivkrampe, kikhoste og polio (vaksinen varer i 10 år, så sjekk hvor lenge det er siden du tok denne før du reiser)

Pass og visumregler i Latvia

Disse innreisereglene til Latvia gjelder for Norske statsborgere med Norsk pass. Husk at reglene kan endre seg på kort varsel så dobbeltsjekk gjerne før du booker din reise.

 • Pass: Siden Pass er det eneste internasjonalt gyldige reisedokument må Pass alltid medbringes for å kunne identifisere seg ved reise til og under opphold i Latvia.
 • Visum: Latvia er en del av Schengen-samarbeidet og nordmenn trenger ikke innreisevisum til Latvia.

Hvordan reise til Latvia fra Norge

For å reise til Latvia fra Norge kan du ta rutefly med blant annet Air Baltic, Wizzair og Norwegian direkte til Riga. Med SAS kan du mellomlande f.eks. i Stockholm for å komme deg til Latvia.

Finn flybilletter for din neste reise til Latvia på momondo

Der er flere fergeselskaper som tilbyr reiser til Latvia og du kan kjøre bil eller tog til Stockholm for å ta fergen over Østersjøen til Riga.

Leiebil i Latvia

Latvia er et flott land å utforske og veistandarden er god selv om skilting på lansbygden kan være noe mangelfull. Med GPS i bilen eller på mobil finner du enkelt frem over det meste.

Man må være over 21 år for å leie bil i landet og man må ha hatt førerkort i minst 1 år. Det holder med å kunne fremvise ditt nasjonale førerkort. Trafikkreglene er mye det samme som i Norge og sikkerhetsbelte er obligatorisk for alle i bilen. Det er påbudt med kjørelys hele døgnet.

Sjekk ut tilgjengelighet og prisnivå for leiebil gjennom Auto Europe i Latvia her.

Les også: På kulturell roadtrip i Latgale øst i Latvia

Aktiviteter i Latvia

Der er massevis av ulike aktiviteter og spennende utflukter du kan delta på i Latvia. Både guidede friluftsturer, matturer i Riga, slottstur, vandreturer i nasjonalparkene med guide, spautflukter og sykkelturer for å nevne noen få. Sjekk her for flere gode aktivitetstips til Latvia med GetYourGuide.

Les også: Tradisjonsrik saunaspa i Latvia

Pakketips for Latvia

Hva du skal pakke til en ferie eller reise til Latvia avhenger selvsagt av hva formålet med besøket er. Har du tenkt å være mye ute i naturen, f.eks. terrengsykling, fotturer o.l. bør du ha med deg gode klær for skiftende vær og gode sko. Vinterstid kan det være lurt å pakke klær du kan benytte lag på lag om det plutselig skulle bli væromslag. En regnjakke er også å anbefale.

Beste årstid å reise til Latvia

Igjen kommer det an på hva formålet med reisen er, men sommermånedene er populære for reiser til Latvia generelt. Vår og høst er også gode måneder for utendørsopplevelser og bilreiser i landet, mens vintermånedene kan være flotte for både spaopplevelser og julemarkeder.

Latvisk mat og drikke

Latvisk mat er tradisjonelt basert på lokale og sesongbaserte råvarer og består mye av det vi forbinder med bondekost. Måltidene er ofte tunge og består av mye fyldige og metter godt. Vanlige ingredienser i et Latvisk måltid er poteter, hvete, bygg, kål, løk, egg, rotgrønnsaker, fisk og svinekjøtt, mens rødbeter, sylteagurk, rømme og dill ofte er tilgjengelig som tilbehør ved lunsj og middag. Grove brød, gjerne bakt av rug og bygg er også vanlig i Latvisk kosthold, og serveres gjerne med smør og svinefett skjært i tynne skiver eller sild toppet med rømme og syltet agurk.

Les også: Kulinariske høydepunkter i Riga

Erter og belgfrukter har også hatt en sentral plass i Latvisk matkultur og serveres gjerne som fyldige stuinger eller i supper. Det er også vanlig å benytte ternet, stekt svinefett som smakstilsetning over tradisjonelle retter laget på belgfrukter.

Som i de fleste andre vestlige land var det tidligere lange tradisjoner for hjemmeproduksjon av sprit. Den lokale varianten kalles Smakovka og kan lages på alt fra frukt og korn til poteter. Idag finnes det større produsenter som lager Smakovka for salg over disk og den ulovlige produksjonen er nesten borte.

Latvisk mat er nært knyttet til naturen og det å benytte urter og planter har vært viktig som et helsebringende element. Produksjon av urter og blomster for bruk i blant annet te og mat er derfor veletablert i landet.

Les også: Urtete fra Latvia – en helsebringende smak av sommer

Hvordan tipser man i Latvia?

Det er vanlig å tipse med rundt 10% av totalregningen om man er fornøyd med serveringen, maten og servicen på restaurantene. Du kan også tipse i taxi og evt. til stuepikene på hotellet om du syns servicen er ekstra god, men det er ikke påkrevet.

Kort eller kontant?

I de store byene i Latvia er det ingen problem å benytte kort på restauranter og i butikker. Skal du ta ut penger fra minibank bør du utvise normal forsiktighet og fortrinnsvis benytte minibanker i tilknytning til banker, for å unngå skimming. Vær også varsom ved bruk av kort på enkelte barer og nattklubber i Riga da det har forekommet kredittkortsvindel. Pass også på så du ikke ender opp med uforholdsmessig store barregninger eller mister verdisaker nattestid på disse stedene.

Det benyttes Euro i Latvia og kontanter kan gjerne medbringes hjemmefra. I taxi, for småkjøp og på markedene kan det være greit med kontanter.

Spennende festivaler og arrangement i Latvia

Der finnes et stort utvalg av spennende festivaler spredd over hele året i Latvia. Her er et lite knippe av spennende festivaler og arrangementer som årlig finner sted.

Riga Restaurant Week

Riga Restaurant Week avholdes to ganger i året, en gang på våren og en gang på høsten. Mat er naturligvis i fokus og mange av restaurantene åpner opp for gourmetmåltider for en rimelig penge.

Lattelecom Riga Marathon

Lattelecom Riga Marathon er et klassisk marathonløp som arrangeres i hovedstaden i mai. Ruten går i flotte omgivelser og passerer flere arkitektonikse perler i byen

Riga Opera Festival

Riga Opera Festival arrangeres i begynnelsen av juni og er en svært populær festival for operaelskere fra hele verden

Jāņi – midtsommermarkering

Midtsommermarkeringen i Latvia kalles Jāņi og feires over hele landet. Fra folketroen har den mytiske Fern blomsten en sentral plass i markeringen. Bålbrenning er også sentral i feiringen som foregår kvelden/natten mellom 23. og 24. juni.

Positivus Festival

Positivus Festival er en årlig musikkfestival som arrangeres i Salacgriva nord i landet. Festivalens bakteppe er i vakre naturomgivelser med strender og skog. Avholdes som regel i slutten av juli.

Summer Sound

Summer Sound er en av de største musikkfestene langs østersjøens kyst og arrangeres på strendene av Liepāja. Over 50 band, artister og DJer opptrer under festivalen som normalt sett holdes i begynnelsen av august.

Riga City Festival

Riga City Festival er en festival som arrangeres i slutten av august og består av en rekke gratis arrangementer og events. Pop-up restauranter og kunst- og håndtverksmarked fyller gatene og det hele kuliminerer i et stort fyrverkeri.

Staro Rīga Light Festival

Under Staro Rīga Light Festival lyses bygninger, åpne plasser, broer og monumenter opp i kreative og fargerike varianter. Festivalen arrangeres i midten av november og sammenfaller med markeringen av nasjonaldagen den 18. november.

UNESCO World Heritage i Latvia

Latvia har 2 historiske steder som er oppført på UNESCO World Heritage listen. Disse er:

 1. Det historiske sentrum av Riga
 2. Struve Geodetic Arc – en målestasjon fra 1800-tallet

I tillegg finnes det 2 elementer på UNESCOs liste over muntlig- og immateriell kulturarv. Disse er:

 1. Suiti cultural space
 2. Tradisjonelle baltiske dans og sang festivaler

Overnatting i Latvia

I og rundt byene finnes et stort utvalg av hoteller og andre overnattingssteder i alle standarder og prisklasser. På landsbygden finnes både små hoteller, bed and breakfasttilbud og såkalte Guesthouses hvor du kan leie et rom for natten. Latvia er også kjent for sine mange spa hoteller og i byen Jurmala langs kysten finner du et stort utvalg av slike resorthoteller.

AirBnB er også et godt alternativ for overnatting i Latvia. Her kan du finne spennende overnattingsmuligheter i hele landet, både i byene og på landsbygden.

Sikkerhet i Latvia

Det er stort sett trygt å reise til Latvia, og det er ikke høyere terrorfare der enn i Norge. Vis generell aktsomhet for lommetyverier og hverdagskriminalitet som ofte følger med større byer eller store folkemengder og vær varsom og oppmerksom ved besøk nattklubber i Riga, spesielt ved bruk av kredittkort.

Enkelte veier har noe dårligere standard og er mer ulykkesutsatt enn andre. Vis varsomhet på disse strekningene. Ifølge reiseinformasjonen som finnes på regjeringen.no finnes det fordommer mot LHBT-personer og trakassering kan forekomme.

Blogginnlegg om Latvia på letsgetlost.no

Finn full oversikt over alle innlegg på letsgetlost.no om Latvia her