Reisetips Marokko – Eksotiske Djemaa el Fna i Marrakech

av | Storbyopplevelser

Reisetips Marokko – Eksotiske Djemaa el Fna i Marrakech

Djemaa el Fna er en stor markedsplass i Marrakech, plassert i Medinaen, gamlebyen. Det er her man virkelig kan kjenne byen på kroppen, med alle sanser, samtidig. Markedsplassen grenser på den ene siden mot Souken, som er et overbygget handelsområde med hundrevis av små butikker, salgsboder og verksteder. På andre siden ligger det bygninger med kafeer, hoteller, butikker og en stor park.

Djemaa el Fna på kveldstid. Magisk!

Brødselgere, slangetemmere og historiefortellere preger Djemaa el Fna

På dagtid er Djemaa el Fna et sammensurium av brødselgere, slangetemmere, tradisjonelle vannselgere, juiceboder og ellers et svært stort spekter av gateselgere i alle mulige former. Mot ettermiddagen dukker det opp musiker og dansegrupper som opptrer, og historiefortellere, som med masse innlevelse, trollbinder sine tilhørere. På grunn av plassens store funksjon for utbredelse av tradisjonell musikk og dans, og ikke minst den muntlige fortellerkunsten, er den på UNESCOs liste over de mest betydningsfulle områder for formidling av muntlig og immateriell kulturarv.

Her selges det meste av ting og tang fra de utallige salgsbodene.

Skal det være en palme?

Plassen er et eldorado for matelskere

Mot kveldstid forandrer plassen igjen karakter, og det popper opp minirestauranter over et stort område. Her grilles, kokes, kuttes og serveres det meste av matretter fra små vogner, og duften av krydder, grill og brent tre henger tungt over hele Djemaa el Fna. Grunnet en litt annen hygienestandard enn hjemme i Norge ble vi anbefalt å være nøye med hvem vi kjøpte mat fra ved disse vognene. Spør gjerne din lokale guide eller se hvor det er mest travelt. Uansett om du velger å kjøpe mat eller ikke er bare det å være tilstede garantert en matopplevelse for nesen og øynene i seg selv.

Trenger du flere reisetips? Sjekk ut vår komplette Reiseguide til Marokko her

Røyken fra de mange matbodene stiger opp og legger seg som et teppe over Djemaa el Fna

Vær på vakt for lure «salgstriks»

Noen av tilbyderne på plassen kan være ganske så pågående og veldig direkte i sine salgstriks, så om du ikke er interessert i tingene eller tjenestene deres, så vis det tydelig. Damene som maler med Henna har sine helt egne triks som ihvertfall overrumplet meg. Mens jeg stod å filmet over plassen, tok en av damene den ledige hånden min og begynte å dekorere i en voldsom fart. Så da stod jeg der, bondefanget, med hånden full av mer eller mindre vellykket hennadekor. Når hun etterpå forlangte 300 dirham for «oppdraget» var det bare å starte forhandlingene. 

Brød, frukt, nøtter og andre godsaker på rad og rekke

Det forventes betaling for bildetaking på Djemaa el Fna 

Tar man bilder av tilbyderne på markedsplassen forventes det at man betaler for det. 20-30 dirham er helt vanlig å avkreve ivrige hobbyfotografer for å stille seg til disposisjon som fotoobjekt. (15-20 norske kroner) Unnlater man å betale, eller man fotograferer folk uten å spørre, kan man risikere å bli kjeftet huden full. Det er kanskje ikke så rart når mange av dem som oppholder seg her på plassen lever av å være nettopp fotoobjekter. De samme fotoreglene gjelder forresten også for mange av utsalgsstedene i Souken. Vil man ha bilde av lokale folk, koster det ofte penger.

Annonse

Relaterte innlegg

Janicke Hansen

Janicke Hansen

Skribent og fotograf

Janicke Hansen er skaperen av adventure reisebloggen "Let's get lost" og startet bloggen i 2011 (opprinnelig "Norske reiseblogger") Hun driver idag sitt eget konsulentfirma med fokus på destinasjonsmarkedsføring, digital historiefortelling og innholdsproduksjon, og samarbeider med mange internasjonale og norske destinasjoner og reiserelaterte merkevarer. Janicke er internasjonal foredragsholder og reiser verden rundt for å dele sin erfaring. Hun startet, og driver, det Nordiske influenserbyrå og nettverket NordicTB.com sammen med en god kollega i Sverige, og er partner i Nettferd.no. Janicke var tidligere President i det internasjonale reisebloggernettverket "Professional Travel Bloggers Association" (PTBA)