Planica – skiaktivitet og utendørsmoro året rundt

av | Adventure, Naturopplevelser

Om du er litt interessert i vinteridrett har du nok hørt om skisportstedet Planica i Slovenia. Planica har, i likhet med Vikersund i Norge, en av de aller beste og lengste skiflyvningsbakkene i verden, og det settes rekord etter rekord i det å hoppe lengst mulig på ski. Selv om Planica gjerne kun forbindes med sport i vintermånedene er det masse av både skiaktivitet og utendørsmoro året rundt i området.

Hoppbakker på rad og rekke i Planica. Skiflyvningsbakken ligger helt til venstre og er nesten ikke synlig i dette bildet.

Promosamarbeid med Slovenian Tourism

Da jeg besøkte Planica i midten av juni kunne vi observere både skihoppere og langrennsutøvere i full vigør. Alle de 7 hoppbakkene i anlegget, bortsett fra skiflyvningsbakken, var i drift og nye, unge talenter hoppet ivrig på plastdekket som hadde erstattet snøen fra vinteren. Innendørs i senteret for Nordiske Grener var det også ivrige skiløpere som perfeksjonerte langrennsteknikken på snø. Et tre-etasjes innendørs skianlegg med preparerte løyper sørget for godt og stabilt snøføre selv på solrike og varme dager.

Innendørs langrennsanlegg i Planica

Historien til Planica var behørlig presentert gjennom utstilling over 2 etasjer i senteret, og her var både informasjonsfilm om skihoppingens utvikling i stil og form og mer interaktive skiflyvningsopplevelser tilgjengelig for testing. Som nordmann, og lett sportsidiot, gav det en herlig stolt følelse å se alle rekordene satt av Norske utøvere i anlegget.

Dokumentering og historie om skihopping og flyvning var behørlig presentert.

Som en liten kuriositet kan der opplyses om at mellom 1987 og 2005 ble alle verdensrekorder i skiflyvning satt i Planica, men den offisielle verdensrekorden idag er fra Vikersund, satt av Anders Fannemel, på hele 251,5 meter! I Planica er bakkerekorden 248,5 meter satt av Sloveneren Peter Prevc.

Rekorder i lange baner!

 

Skiflyvningsbakken i Planica. De andre bakkene i anlegget benyttes til trening selv på sommerstid. Skiflyvningsbakken kan kun oppleves via zipline!

Utstillingen i senteret gir deg mye faktaopplysninger og du kan også se gammelt hopputstyr, medaljer og pins. Om du heller vill prøve hvordan det kan føles å hoppe i skiflyvningsbakken kan du forsøke stedets zipline som gikk fra toppen av skiflyvningsbakken og endte på sletten nedenfor. Dessverre satte kraftig regnvær en effektiv stopper for det for vår del, så vi fikk kun testet den interakvite delen.

Utstyret har også gjennomgått en kraftig utvikling gjennom tiden.

Om du ønsker å ta en nærmere titt på området går der flotte turstier sommerstid innover og oppover i fjellene. Selv på en litt grå og regnfull dag fremstod fjellene ganske fotogene, selv om de høyeste toppene forsvant i det lave skydekket.

Normalt sett et flott turterreng med vakre fjelltopper. Lave skyer, regn og tåke gav imidlertid denne utsikten.

Vil du besøke Planica i Slovenia? Les mer og finn gode tips og råd om området og anlegget her.

Trenger du flere reisetips? Sjekk ut den komplette Reiseguide til Slovenia her

 
Besøket i Planica og Kranjska Gorja området var arrangert av Slovenian Tourist Board i samarbeid med NordicTB. Alle meninger er som alltid helt og holdent mine egne.

Annonse

Relaterte innlegg

Janicke Hansen

Janicke Hansen

Skribent og fotograf

Janicke Hansen er skaperen av adventure reisebloggen "Let's get lost" og startet bloggen i 2011 (opprinnelig "Norske reiseblogger") Hun driver idag sitt eget konsulentfirma med fokus på destinasjonsmarkedsføring, digital historiefortelling og innholdsproduksjon, og samarbeider med mange internasjonale og norske destinasjoner og reiserelaterte merkevarer. Janicke er internasjonal foredragsholder og reiser verden rundt for å dele sin erfaring. Hun startet, og driver, det Nordiske influenserbyrå og nettverket NordicTB.com sammen med en god kollega i Sverige, og er partner i Nettferd.no. Janicke var tidligere President i det internasjonale reisebloggernettverket "Professional Travel Bloggers Association" (PTBA)