Oppdag Belfasts unike attraksjoner

av | Nye reisemål, Reiseguider, Storbyopplevelser

Oppdag Belfasts unike attraksjoner

Belfast og Causeway Coast ble av Lonely Planet kåret til nr. 1 område å besøke i 2018 og jeg kunne ikke sagt meg mer enig. Belfast har lenge vært utenfor turistradaren med sin brokete og voldsomme historie men etter at urolighetene, eller «The Troubles» som de kalles lokalt, forsvant er byen og området på de fleste opplevelseshungrige og historieinteressertes radar. Etter å ha besøkt Belfastområdet tidligere i sommer og fått et glimt av mange av dens attraksjoner, lært litt om historien, kjent litt på storbystemningen og hatt noen fantastiske naturopplevelser ser jeg veldig frem til å returnere om kun kort tid for å lære og oppleve mer. Men først, bli med å oppleve noen av Belfasts unike attraksjoner!

Promosamarbeid

<iframe src="https://www.google.com/maps/embed?pb=!1m18!1m12!1m3!1d43977.51380774909!2d-5.973092351822301!3d54.59902759447646!2m3!1f0!2f0!3f0!3m2!1i1024!2i768!4f13.1!3m3!1m2!1s0x4860fffdd7d08a3b%3A0x2e57162cefc7c531!2sBelfast%2C+Storbritannia!5e0!3m2!1sno!2sno!4v1550665948081" width="1200" height="400" frameborder="0" style="border:0" allowfullscreen></iframe>

Fakta om Belfast

Belfast er Nord-Irlands største by med i underkant av 280.000 innbyggere. Byen er delt opp i 5 særegne «quarters» utenom sentrumskjernen. Disse representerer Belfasts lange historie både gjennom navnet og gjennom de bygninger, aktiviteter og virksomheter som finnes der i dag.

Belfast er inndelt i 5 Quarters

Cathedral Quarter

Cathedral Quarter ligger nord for sentrum og er den eldste delen av Belfast. Den har sitt navn etter St. Anne Cathedral som troner som et av landemerkene her. Området var tidligere kjent som et lagerdistrikt men er nå en av de mest spennende og livlige delene av byen. I Cathedral Quater kan du finne masse fargerik politisk gatekunst og veggmalerier og en livlig pubscene med masse livekonserter og annen underholdning. Du finner også et godt utvalg restauranter gjerne plassert i gamle lagerbygninger eller historiske omgivelser. Mange av gatene er brosteinsbelagte og sammen med fascinerende arkitektur skaper de en flott kontrast til det nye og moderne som er blandet inn i bybildet her. Området har et spennende uteliv.

En av de spennende gatene i Cathedral Quarter hvor pubene, restaurantene og veggmaleriene ligger tett i tett

Queen’s Quarter

I Queen’s Quarter sør for sentrum finner du Belfasts Botanical Gardens og Queens University. Området ligger ca. en halvtimes spasertur fra sentrum av byen og har et godt utvalg av hippe kaffebarer, cafeer og moderne restauranter hvor mange studenter har sine stamsteder. Området byr også på spennende småbutikker, vinbarer, kunstgallerier og ikke minst Ulster museum, en av attraksjonene i Belfast.

Titanic Quarter

Titanic Quarter har navnet etter det beryktede skipet Titanic som ble bygget her i 1912 og ligger nord-øst for sentrum på andre siden av elven Lagan. Nå troner Titanic Museum som en av hovedattraksjonene i området. Her finner du også en av studio lokasjonene til HBO serien Game of Thrones, beskyttet med fotoforbud, bak høye gjerder og med overvåkningskameraer over alt! Tidligere preget skipsverftene dette området men nå er det en del av et stort utviklingsprosjekt og nye, urbane og moderne boligkomplekser popper opp langs elvebredden.

Klassisk scene fra Titanic Quarter. Fremdeles er denne bydelen hjem for skipsverft og maritim virksomhet

Gaeltacht Quarter

Vest for sentrum finner du Gaeltacht Quarter og her handler det meste om Irsk kultur, språk, dans og musikk og du finner også viktige politiske landemerker i området. Falls Road er hovednerven i Gaeltach Quarter og har også en av de mest berømte Fredslinjer eller Fredsmurer (Peace lines) i Belfast. En 800 meter land Fredslinje skiller det nasjonalistiske katolske området rundt Falls Road fra det protestantiske unionist området rundt Shankill Road. Gaeltacht Quarter har også mange av de mest berømte politiske veggmalerier og annen gatekunst, blant annet på fredsmurene.

Fredslinjer i Belfast. På toppen av murene er det gjerne et høyt gjerde

Linen Quarter

Like sør for City Hall i sentrum av Belfast ligger Linen Quarter. I dette strøket var det tidligere mange linfabrikker og der hvor City Hall ligger i dag lå tidligere White Linen Hall, en bygning hvor handel med lin ble utført i stor skala. Lin hadde så stor betydning for Belfast at den også fikk kallenavnet «Linenopolis». Linen Quarter huser i dag mange av byens store kontorbygninger i de tidligere linfabrikkene og også mange offentlige funksjoner er lokalisert her. Området har mange eksisterende og planlagte hoteller, fine restauranter og barer og er også lokasjon for en planlagt ny hovedstasjon i Belfast for buss og tog.

Donegall Place i sentrum av Belfast. En travel gate på dagtid

Sentrum av Belfast

Sentrum av Belfast fremstår på dagtid som en hvilken som helst storby med et godt utvalg butikker, restauranter, puber og kafeer mens på kveldstid, etter at butikkene og kontorene er stengt, så forvandles handlegatene og kontorområdene til forholdsvis tomme og øde gater. Butikkfasadene er gjerne lukket med kraftige rulleporter så window-shopping er ikke et godt alternativ. Skal du oppleve et livlig Belfast på kvelds og nattestid må du derfor oppsøke de områdene som tilbyr dette, blant annet i Cathedral Quarter og Linen Quarter som er de mest sentrumsnære og i Queens Quarter i området rundt universitetet.

Spennende landemerker og attraksjoner i Belfast

Belfast City Hall

Belfast har noen landemerker og attraksjoner som det kan være verdt å merke seg. Belfast City Hall er en av byens landemerker og attraksjoner og stod ferdig i 1906 bygget på tomten til White Linen Hall, hvor internasjonal handel med lin foregikk tidligere. City Hall har en stor hage som hyppig benyttes til arrangementer, piknik og rekreasjon av byens innbyggere. Da jeg besøkte Belfast ble det klargjort til en av byens store festivaler, og der var derfor ikke tilgang til å vandre i området rundt bygningen. Syns du den ser vakker ut om dagen er det ingenting ot hvordan den ser ut etter mørkets frembrudd. Massevis av lyskastere sørger for å lyssette bygningen i flotte farger slik at arkitekturen fremheves og skaper stemning i sentrum.

City Hall Belfast på dagtid og kveldstid. Bygningen skifter karakter med hundrevis av lyskastere

St. Anne Cathedral

En annen særegen bygning er St. Anne Cathedral som ligger plassert i hjertet av Cathedral Quarter. Bygningen fremstår som en blanding av gammelt og nytt med et 40 meter lang spir laget av rustfritt stål der det normalt sett ville vært et kirketårn. Spiret som kalles «Spire of Hope» ble satt på plass i 2007 som en erstatning for tårnet som aldri kunne fullføres grunnet dårlige grunnforhold under katedralen.

St. Anne Cathedral med Spire of Hope tronende på toppen

Albert Memorial Clock

Albert Memorial Clock er også ett av Belfasts mest kjente landemerker og ligger i samme område som St. Annes Cathedral. Klokketårnet er fra 1869, bygget i en blanding mellom fransk og italiensk gotisk stil og rager 35,5 meter opp. Klokketårnet er vakkert å se på, og om du ser veldig nøye vil du oppdage at det lener seg lett til den ene siden. Det tunge tårnet var fundamentert på trestokker som ved hjelp av tidens tann smuldret bort og førte til at tårnet begynte å sige mot den ene siden. Under et stort restaureringsprosjekt som var ferdig i 2002 ble fundamentet, skader og slitasje utbedret og den verste skjevheten ble rettet opp.

Albert Memorial Clock lener seg fremdeles litt mot den ene siden og sies å være Belfasts svar på det skjeve tårn i Piza

St George’s Market

St George’s Market er en av de eldste attraksjonene i Belfast. Der har blitt holdt fredagsmarked på denne lokasjonen helt siden 1604, selv om den vakre Viktorianske bygningen som står der nå ikke er eldre enn fra 1896. Markedet holder åpent kun i helgene, fra fredag til og med søndag, og har åpent fra tidlig morgen til tidlig ettermiddag. Bruk gjerne formiddagen på å sjekke ut de rundt 250 bodene med ferske delikatesser, lokale produkter, brukskunst, suvenirer og antikviteter og lytt til lokale musikere mens du nyter en kopp kaffe.

Belfast Botanic Gardens

Ikke gå glipp av den grønne og eksotiske i Belfast Botanic Gardens  når du besøker byen. Hagen ble etablert i 1828 og har en stor samling av tropiske trær og planter. Her finnes også et av de første glasshusene, Palm House, bygget ved hjelp av formet stål og glass. Belfast Botanic Gardens er et populært sted for lokale og besøkende og her holdes mange events, konserter og utstillinger i løpet av året.

Ulster Museum

I Belfast Botanic Garden ligger også Nord Irlands største museum, Ulster Museum. Museet viser Nord-Irlands historie fra den spede begynnelse og frem til i dag inklusiv arkeologiske funn, kunst, en naturhistorisk del og har også skiftende temautstillinger. Perfekt for nysgjerrige store og små.

Titanic Belfast

Titanic Belfast er verdens største Titanic museum og ligger ikke overraskende plassert i Titanic Quarter. Museet ble åpnet i 2012 og har både utstillinger og interaktivt opplevelsessenter med ni ulike temaer du kan følge, alt fra byggingen av skipet, forberedelsen til den katastrofale jomfruturen til myter og historier rundt skipet. Museet er bygget på samme plass som skipsverftet Harland & Wolff som bygget Titanic en gang lå og fremstår som et ikonisk byggverk i seg selv.

Titanic Belfast er verdens største Titanic museum!

Fredslinjer

Belfast er også kjent for sine mange Fredslinjer og murer og byen har til sammen nesten 100 av dem. Fredslinjene eksisterer for å skille de nasjonalistiske katolske områdene fra de unionistiske protestantiske områdene og unngå konfrontasjoner og vold. Første fredsvegg ble bygget i 1969 og de fleste ble satt opp i den tidlige fasen av «The Troubles» men faktisk har rundt en tredjedel blitt satt opp etter 1994. I 2016 ble den første av fredsveggene fjernet og de mange fredslinjene og veggene som separerer folkegruppene i Belfast er planlagt fjernet innen 2023. Veggene vil gradvis bygges ned slik at innbyggerne kan venne seg til både et nytt utseende på området og et nytt lokalsamfunn.

De fleste veggene er dekorert med politiske veggmalerier, graffiti og flere steder kan besøkende signere veggene som et symbol på fred, solidaritet og sameksistens. Vil du utforske noen av de mest berømte fredsveggene bør du ta en guidet tur med Belfast Black Cab Tours  hvor du får en innføring i Belfasts historie både før og under «The Troubles», besøkt noen av de mest betydningsfulle fredsveggene samt mange andre av de politiske og historiske landemerker i Belfast.

Politiske veggmalerier finnes det masse av i Belfast

Med Black Cab Tours kommer du deg rundt til mange av Belfasts attraksjoner og landemerker

Crumlin Road Gaol

Crumlin Road Gaol er et av landemerkene du passerer om du tar en Black Cab Tour. Crumlin Road Gaol ble bygget som et fengsel i Viktoriansk stil i 1845. Det var det første fengselet i Irland som ble bygget med separate celler for fangene. Bygget har over 150 års fengselshistorie i veggene og driften ble ikke lagt ned før i 1996. De siste 30 årene som fengsel ble det benyttet som varetektsfengsel for mistenkte terrorister og paramilitære fanger i påvente av rettsakene deres.

Crumlin Road Courthouse

Rettssakene i forbindelse med Crumlin Road Gaol forgikk i Crumlin Road Courthouse som lå lokalisert på andre siden av hovedveien som skilte de to bygningene. Transporten av fanger foregikk i en spesialbygget tunnel under veien. Crumlin Road Gaol er nå åpnet som museum og besøkende kan utforske bygningen og lære mer om fengselets historie mens Crumlin Road Courthouse foreløpig står ubrukt og lukket.

Belfast Castle

For å få en fantastisk utsikt over byen og området rundt, anbefaler jeg at du tar deg en tur til Belfast Castle. Slottet stod ferdig i 1870, er bygget i Skotsk baronistisk stil og er også en av Belfasts topp attraksjoner. Oppigjennom årene har det blitt modifisert og endret noe og fremstår som et vakkert monument tronende i Cave Hill Country Park. Slottet er et populært sted for brylluper, events og forretningsmøter. I Cave Hill Country Park finner du også en fjelltopp kalt «Napoleons nese». Det sies at denne fjellformasjonen var inspirasjonen bak den sovende Gulliver fra boken «Gullivers reise» av Jonathan Swift. Parken er et populært sted for rekreasjon, vandreturer og sykling.

<div data-gyg-partner-id="QQ3YTCR" data-gyg-number-of-items="4" data-gyg-currency="NOK" data-gyg-locale-code="no-NO" data-gyg-id="code-example" data-gyg-q="Belfast" data-gyg-widget="activites" data-gyg-href="//widget.getyourguide.com/QQ3YTCR/activities.frame"></div>

Komme seg til Belfast

Foreløpig er det ingen flyselskaper som flyr direkte fra Norge til Belfast, men du kommer deg enkelt dit med en mellomlanding i f.eks. London eller Amsterdam. Belfast har to flyplasser som ligger i kort avstand til sentrum, Belfast City Airport lokalisert kun 3 kilometer fra sentrum og Belfast International Airport lokalisert 19 kilometer utenfor. Det er også mulig å fly til Dublin og ta en ekstra transportetappe på bakken med buss på rundt 2 timer til Belfast.

Les også: Causeway Coast for Game of Thrones fans

Reisen til Belfast ble gjort i samarbeid med Tourism Ireland. Alle meninger er som alltid helt og holdent mine egne

Likte du denne artikkelen? Del gjerne på Pinterest så flere kan finne den!

<script async defer src="//widget.getyourguide.com/v2/widget.js"></script>

Annonse

Relaterte innlegg

Janicke Hansen

Janicke Hansen

Skribent og fotograf

Janicke Hansen er skaperen av adventure reisebloggen "Let's get lost" og startet bloggen i 2011 (opprinnelig "Norske reiseblogger") Hun driver idag sitt eget konsulentfirma med fokus på destinasjonsmarkedsføring, digital historiefortelling og innholdsproduksjon, og samarbeider med mange internasjonale og norske destinasjoner og reiserelaterte merkevarer. Janicke er internasjonal foredragsholder og reiser verden rundt for å dele sin erfaring. Hun startet, og driver, det Nordiske influenserbyrå og nettverket NordicTB.com sammen med en god kollega i Sverige, og er partner i Nettferd.no. Janicke var tidligere President i det internasjonale reisebloggernettverket "Professional Travel Bloggers Association" (PTBA)