O’ fugl med din glede

av | Adventure, Gjenoppdag Norge, Naturopplevelser

Løvsanger (Foto: Jonas Langbråten / Lista Fyr)

O’ fugl med din glede

Det unike naturmangfoldet fra hav til hei gjør Lista til et paradis for såvel fugler som fuglekikkere. Uansett årstid.

SPONSET SAMARBEID

Ved første øyekast er de gressende alpakkaene det eneste tegn til liv i det flate landskapet ute ved Lista fyr. Det er tidlig morgen, og fyrtårnet og alt annet som står i veien for den gryende sola kaster lange skygger vestover.

Det er først når du løfter kikkerten til øynene og lar blikket sveipe over landskapet at du legger merke til det yrende fuglelivet. En låvesvale har tatt timeout på en vissen grein. Den blåaktige fjærdrakten glinser i sola når fuglen letter for å fortsette frokosten.

-Lista er det stedet i Norge med flest observerte fuglearter, sier Jonas Langbråten som er ansatt ved Lista Fyr AS.

Dette skyldes dels et utrolig naturmangfold fra sjø og skjærgård, via sump og våtmark til kulturlandskap og hei. Det milde klimaet gjør dessuten Lista til et sted der man kan gjøre mange fugleobservasjoner året rundt.

Lista Fyr

Brushaner (Foto: Jonas Langbråten / Lista Fyr)

Lista Fyr er nervesenteret for all turisme i Farsund kommune. Her kan du leie sykler for å utforske området. Her kan du booke overnatting i fyrmesterboligen. Og her kan du altså få et innblikk i ornitologiens verden.

Det er vanskelig å legge kikkerten fra seg når du først har begynt å kikke. Det flakser og flyr over alt. Noen arter er lette å kjenne igjen, mens andre må en ukyndig fugletitter bare plassere i den store samlekategorien «fugl».

Mange av artene her ute er skikkelige globetrottere. Listas beliggenhet helt sør-vest i Norge er en naturlig rasteplass for trekkfugl før ferden går videre sørover på vinteren og nordover på sommeren. Fugleekspert Jonas Langbråten kan fortelle at løvsanger og vår gamle venn låvesvalen flyr fra Lista og til Afrika sør for Sahara for å overvintre. Ringmerket fugl fra Lista har flere ganger blitt plukket opp på det afrikanske kontinent.

Les mer om Lista på Visit Farsund sine hjemmesider

Lista Fyr

Låvesvale (Foto: Jonas Langbråten / Lista Fyr)

Ringmerking foregår fra 15. mars til 10.juni og 15.juli til 15.november hvert år på Lista fyr, og er en aktivitet som er åpen for alle. Det er bare å melde sin interesse en dag i forkant hos Lista Fyr. Det merkes de fleste dager i sesongen, bortsett fra når været er for ille. Fuglene fanges i store nett og hentes forsiktig ut av garnet før de får en liten metallring med en kort kode festet rundt det ene beinet. Merkene er unike, og dermed kan fuglestasjoner andre steder i verden registrere når «våre» fugler har vært på besøk.

De som er riktig ivrige bruker all sin fritid på å observere og registrere fugl. Men du trenger ikke være så hekta for å finne glede gjennom kikkertlinsa. Fuglelivet er noe av det som gjør Lista så unikt. Paris har blant annet Eiffeltårnet, New York har blant annet Frihetsgudinnen og Lista har blant annet et yrende fugleliv.

Vinn overnatting på Lista Fyr og leie av el-sykler

Svarer du riktig på spørsmålet bak luke nummer 9 i vår Julekalender kan du vinne 2 overnattinger på Lista Fyr inkl. 2 el-sykler i 1 dag.

 

Denne artikkelen er en del av en artikkelserie som presenterer årets premier og premiesponsorer i årets Julekalender.

Annonse

Relaterte innlegg

Janicke Hansen

Janicke Hansen

Skribent og fotograf

Janicke Hansen er skaperen av adventure reisebloggen "Let's get lost" og startet bloggen i 2011 (opprinnelig "Norske reiseblogger") Hun driver idag sitt eget konsulentfirma med fokus på destinasjonsmarkedsføring, digital historiefortelling og innholdsproduksjon, og samarbeider med mange internasjonale og norske destinasjoner og reiserelaterte merkevarer. Janicke er internasjonal foredragsholder og reiser verden rundt for å dele sin erfaring. Hun startet, og driver, det Nordiske influenserbyrå og nettverket NordicTB.com sammen med en god kollega i Sverige, og er partner i Nettferd.no. Janicke var tidligere President i det internasjonale reisebloggernettverket "Professional Travel Bloggers Association" (PTBA)