Midt i blinken – opplev kulturlandskap og fugleliv ved Lista fyr

av | Adventure, Annonsørinnhold, Gjenoppdag Norge, Naturopplevelser

Lista fyr (Foto: Arild Nielsen/Visit Farsund)

Midt i blinken – opplev kulturlandskap og fugleliv ved Lista fyr

«Det æ møje vær på Lista», pleier lokalbefolkningen å si. De som sjekker inn i fyrmesterboligen kan oppleve alt dette været og mere til med egne sanser.

Morgenstund i Fyrmesterboligen på Lista

Det første som slår deg når morgensola titter inn og vekker deg er hvor fredelig alt er.
Stille er det ikke, for vinden og bølgene som uavlatelig velter inn over rullesteinsstrende er ikke lydløse. Men de spiller en melodi som får deg til å slappe av.

Fyrmesterboligen ved foten av Lista fyr rommer to utleieleiligheter. Vi har tilbragt natta i den sørligste av dem, Skarven. Fra soveromsvinduet skuer vi østover Lista-strendene som ligger der som en langstrakt buffer mellom hav og land.

Når du tar med morgenkaffen ut på trappa blir du hilst muntert god morgen av vaiende norske flagg. Kunstprosjektet «2000 flagg på Lista fyr» av den lokale kunstneren Alfred Vaagsvold symboliserer 75 år med fred i Norge. Kunsprosjektet er en visuell markering som vil stå til våren 2021. 

Panoramautsikt fra Lista fyr

Den siste kaffeskvetten lander på plenen før vi går inn og setter fra oss koppene, tar på sko og yttertøy. Det er tid for turisme i den aktive enden av skalaen. Første stopp: Lista fyr ca 20 meter fra trappa der morgenkaffen ble konsumert.

Fyret som kneiser 34 meter over oss er stadig et landemerke til hjelp for skipstrafikken, men det er også et yndet landemerke for billister som kommer for å oppleve det unike landskapet der granittkolossen står.

Lista fyr bestod i sin tid av tre fyrtårn side om side – bygget for at de sjøfarende skulle skille Lista fra andre fyr. Da fyrteknologien tillot det ble de to andre tårnene revet så fyret vi nå er på vei opp i fikk rå grunnen alene. Utsiktsplattformen rett under reflektoren går hele veien rundt fyret. I nord-vest skimter vi innseilingen til Egersund og i sør-øst ser vi vindmøllene på Lindesnes. Her er panoramautsikt til havets evige kamp mot rullesteinenene og til alpakkaene og høylandskveget som gresser fredlig på markene under oss.

Opplev Lista fra sykkelsetet langs Vita Velo sykkelstien

Farsunds turistkontor ligger i tilknytning til Lista fyr, og dermed er hjelpen nær for en mann som har mer virketrang enn fantasi.

– Du kan utforske nærområdet til fots eller fra sykkelsetet, sier den unge besøksverten og viser frem en brosjyre med reklame for Vita Velo, en skiltet sykkelsti fra Lista fyr til Varnes i det nordvestre hjørnet av Listalandet.
– Sykkelturen ser bra ut, men vi har ikke med oss sykler, sier jeg.
– Men det har vi, svarer verten med et smil.
– Er det ikke mange bratte bakker på veien?
– Joda, men vi har el-sykler også, sier han og smiler enda bredere.

På vei bort til lageret der utleiesyklene står får vi greie på at «Vita» betyr livet, mens «velo» betyr hjul på latin. Vi skal altså få oppleve livet på hjul. Nærmere bestemt sykkelhjul. Og det passer jo bra ettersom Farsund smykker seg med tittelen Sykkelkommune.

På to hjul gjennom et unikt kulturlandskap

Vita Velo snor seg mellom trestammene før den kommer ut i åpent lende på Stave. Kilometer etter kilometer forseres i fin stil, og det uten så mye som en svettedråpe i panna. Både motbakker og motvind blir lett match for el-syklene våre. All energi som ellers hadde blitt brukt på å finne gode unnskyldninger for dårlig form kan i stedet brukes på å oppleve Lista med alle tilgjengelige sanser.

Vita Velo går fra hav til hei i et unikt landskap du ikke finner maken til i vårt langstrakte land. Så unikt er det at Vest-Lista har status som Utvalgt kulturlandskap i jordbruket (UKL). Det vil si at sykkelturen vår går gjennom et av de mest verdifulle kulturlandskapene i Norge, med store biologiske og kulturhistoriske verdier, skapt og ivaretatt av mennesker i samspill med naturen gjennom generasjoner.Vi må parkere syklene og gå den siste kilometeren ut til reisens mål; fyrlykta på Varnes.

På hjemturen har vinden løyet litt og skyene lettet såpass på sløret at lokalbefolkningens tese om at det er «møje vær på Lista» blir bekreftet nok en gang.Vel hjemme igjen i «Skarven» er det bare å sparke av seg skoene og legge beina høyt. Når mørket faller på skal vi ut igjen og se fyret blinke. Midt i blinken.

Vita Velo sykkelsti Lista

Langs Vita Velo sykkelstien på Lista. (Foto: Visit Farsund)

Fakta om Lista fuglestasjon

Lista fuglestasjon, som er tilknyttet Norsk Ornitologisk Forening, har drevet overvåkning av trekkfugler ved Lista fyr siden 1990. Ringmerking av fugl er en viktig del av arbeidet på fuglestasjonen. Besøkende kan være med på ringmerking fra 15.mars – 15.juli og 15.august til 15.november hvert år.

Lista er det stedet i Norge hvor flest fuglearter er observert. Bare i området rundt Lista fyr er det sett over 340 ulike arter, mens det i Farsund kommune er sett hele 375 arter. Fuglekikkere fra hele verden har Lista som et av sine hotspots for fuglekikking.

Sandløper

Sandløper på Lista. (Foto: Jonas Langbråten/Visit Farsund)

Tornskate

Tornskate på Lista. (Foto: Jonas Langbråten/Visit Farsund)

For mer informasjon om aktiviteter og andre overnattinger i Farsund kommune,
Se www.visitsorlandet.com/farsund-lista/

***Annonsørinnhold fra Visit Farsund ***

Relaterte innlegg

Janicke Hansen

Janicke Hansen

Skribent og fotograf

Janicke Hansen er skaperen av adventure reisebloggen "Let's get lost" og startet bloggen i 2011 (opprinnelig "Norske reiseblogger") Hun driver idag sitt eget konsulentfirma med fokus på destinasjonsmarkedsføring, digital historiefortelling og innholdsproduksjon, og samarbeider med mange internasjonale og norske destinasjoner og reiserelaterte merkevarer. Janicke er internasjonal foredragsholder og reiser verden rundt for å dele sin erfaring. Hun startet, og driver, det Nordiske influenserbyrå og nettverket NordicTB.com sammen med en god kollega i Sverige, og er partner i Nettferd.no. Janicke var tidligere President i det internasjonale reisebloggernettverket "Professional Travel Bloggers Association" (PTBA)