Interessante og morsomme ting å gjøre i Narvik

av | Adventure

Alpinløyper med spektakulær utsikt, 18-hulls golfbane, kulturminner og verdens nordligste dyrehage. Narvik og området rundt er perfekt for en aktiv ferie, enten du er interessert i natur, historie eller kultur. Blant de mange interessante og morsomme ting å gjøre i Narvik finner du noe for enhver smak og alder. Her er et knippe forslag.

Spill golf på verdens nest nordligste 18-hulls bane

I Skjolmen, en kort kjøretur fra Narvik sentrum, ligger verdens nest nordligste 18-hulls golfbane. Her kan du spille golf i naturskjønne og spektakulære omgivelser. Golfbanen driftes av Narvik Golfklubb  og stod ferdig i 1998. Den er sesongåpen fra april/mai til september/oktober, litt avhengig av værsituasjonen på vår og høst. Tenker du deg innom for en runde kan det være kjekt å vite at klubben disponerer golfbil, samt køller og traller for utleie.

Om du ikke har spilt golf tidligere, men er interessert å prøve, kan du delta på en av de mange «Veien til golf»-kursene som arrangeres av Narvik Golfklubb for både barn og voksne.
Klubbhuset til Narvik Golf har både restaurant, muligheter for overnatting og en liten butikk med diverse golfutstyr.

Narvik Golf - verdens nest nordligste 18-hulls golfbane
Narvik Golf - verdens nest nordligste 18-hulls golfbane
Narvik Golf - verdens nest nordligste 18-hulls golfbane

Besøk Polar Park – verdens nordligste dyrehage

Polar Park er en opplevelses- og dyrepark i Bardu kommune. Den åpnet dørene i 1994 og er hjem til Nordens store rovdyr som bjørn, jerv, ulv og gaupe i tillegg til Nordens hjortedyr som hjort, elg, reinsdyr og moskus. Hovedfilosofien er å vise dyrene i deres naturlige omgivelser og det innebærer at hver dyreart får masse rom å boltre seg på. De 12 innhegningene er fordelt på hele 1100 mål tomt, noe som gjør at Polar Park har verdens største areal per dyr i en dyrepark.

Mange besøkende velger å bli ved parken flere dager i strekk, spesielt om de kommer med bobil eller campingvogn. Der er laget til egen parkeringsplass for disse kjøretøyene, og i tillegg til å besøke parken er det tilrettelagt med bålplasser og gode fiskemuligheter i elven like ved.
Polar Park har åpent nesten hver dag hele året, og et vinterbesøk er likeså spennende som et sommerbesøk.

Ved parken er det også en stor suvenirbutikk samt restaurant for sultne mager. Polar Park er også besøks- og informasjonssenter for Rohkunborri Nasjonalpark som ligger kun 12 kilometer fra parken.

Les også   >>   Hoteller og spennende overnatting i Narvik  >>

Polar Park - verdens nordligste dyrepark
Polar Park - verdens nordligste dyrepark
Polar Park - verdens nordligste dyrepark

Reis fra by til fjell på noen få minutter med Narvikfjellet gondol

Narvik er kjent for sine spektakulære alpinløyper, og for å komme opp i høyden benytter du gondolbanen til Narvikfjellet. Turen opp er nesten like spektakulær som opplevelsen på fjellet selv, og tar kun 6 minutter fra nedre stasjon og opp til toppen av fjellet.

Gondolbanen i Narvik var Nord-Europas første da den stod ferdig i 1957. Banen ble renovert og modernisert i 2019.

Gondolbanen er i drift hele året, så her ligger det også til rette for flotte turer på langrennski eller alpint om sommeren og vandre- eller sykkelturer i fjellene på sommerstid. Ved øvre stasjon av gondolbanen ligger også en Fjellheisrestauranten med kalde og varme retter og panoramautsikt over narvikområdet.

Narviksfjellet gondol - restauranten
Narviksfjellet Gongolbane
Restauranten på Narviksfjellet gondolbane

Ta en historisk sykkeltur med Narvik Museum

Ønsker du å bli kjent med den rike historien til Narvik, er en guidet historisk sykkeltur et ypperlig utgangspunkt.  Her får du blant annet lære mer om byggingen av Ofotbanen som dannet grunnlag for det moderne bysamfunnet som etablerte og utviklet seg i Narvik, samt krigshandlingene som utspilte seg i og rundt Narvik under 2. verdenskrig. Turene foregår på elektriske terrengsykler og passer best for voksne og barn over 14 år.

De guidede sykkelturene starter ved Narvik Museum og varer i ca. 2 timer. Din lokale guide tar deg med rundt i Narvik og har korte stopp på interessante plasser hvor du får en innføring i stedets unike lokalhistorie. Husk å kle deg etter været, og ta gjerne med en sekk med mat og drikke etter behov.

Historisk sykkeltur i Narvik
Historisk sykkeltur i Narvik
Historisk sykkeltur i Narvik

Gå en historisk vandretur langs Rallarveien

Rallarveien er en anleggsvei som ble benyttet av Rallarene som bygget Ofotbanen på slutten av 1800- og begynnelsen av 1900-tallet. I dag er denne veien tilrettelagt for historiske vandreturer.

For å gå på Rallarveien må du kombinere gåturen med en togreise på Ofotbanen og båtreise fra Rombaksbotn tilbake til Narvik. Går du den fulle ruten har du faktisk også gått Norge på tvers!

Les mer om vandreruten, den spennende historien til Rallarveien og Rombaksbotn her.

Rallarveien ved Narvik

Lær mer om Ofotbanen og Rallarlivet hos Narvik Museum

En god aktivitet å kombinere med vandreturen langs Rallarveien er et besøk hos Narvik Museum. Her kan du lære mer om historien om Ofotbanens bygging og drift, jernmalmens lange reise fra Kiruna til Narviks isfrie havn og videre ut i verden, og utviklingen av Narvik by gjennom mer enn 100 år.

Narvik Museum holder til i det gamle, men monumentale driftsbygget til NSB fra 1902, en kort spasertur fra sentrum av Narvik. Museet har åpent hele året, 3 dager i uken i vintersesongen og 6 dager i uken i sommersesongen.

Narvik Museum
Narvik Museum
Narvik Museum

Besøk Narvik Krigsmuseum

Narvik Krigsmuseum driftes av Stiftelsen Narviksenteret, en Nord-norsk stiftelse for historieformidling, menneskerettigheter og fredsbygging. Museet er et interaktivt museum som formidler både universielle spørsmål knyttet til krig, konflikt og menneskerettigheter, men særlig fokus på krigs- og okkupasjonshistorien i Nordområdene.

I museet kan du se en rekke historiske gjenstander fra 2. verdenskrig, og i mange av utstilligene tas det i bruk både audio, bilder, filmer og tekster for å forsterke opplevelsen. Der er også en rekke innstallasjoner hvor man gjennom en kombinasjon av ulike designeffekter gir de besøkende en annerledes og involverende opplevelse.

Museet er åpen hele året og ligger sentralt til i Narvik sentrum.

Narvik Krigsmuseum
Narvik Krigsmuseum
Narvik Krigsmuseum

Lær om samisk kultur og samspillet med naturen hos Husky Isogaisa

Rundt en halvtimes kjøring nord for Narvik ligger den lille bygden Kvernmo og Husky Isogaisa. Her kombineres samiske opplevelser med naturopplevelser fra hundesleden, året rundt. 

Husky Isogaisa er en familiebedrift og drives av den samiske sjamanen Ronald Kvernmo og hans kone Beate-Kristin Sandjord. I tillegg til å tilby hundekjøring i slede om vinteren og med vogn om sommeren, kan du også oppleve samisk kultur, historiefortelling, ritualer og mat.

I den store lavvoen i Kvernmo inviteres du inn til bålkos og bålkaffe etter hundekjøringen, mens du lytter til historier om samisk kultur og sjamanens fortellinger om hvilke krefter som regjerer i en samisk bygd, eller bare nyter stillheten. Som en avslutning serveres gjerne et måltid varm, nylaget tradisjonell samisk mat, for eksempel Bidos laget på reinsdyrkjøtt og rotgrønnsaker.

Husky Isogaisa ved Narvik
Husky Isogaisa ved Narvik
Husky Isogaisa ved Narvik

Besøk Norges nasjonalfjell, Stetind.

Norges nasjonalfjell, Stetind, ligger innerst i Stefjorden i Narvik kommune. Fjellet tilhører samme geologiske formasjon som fjellene i Lofoten, og består av fast granitt. Stetind er Nord-Europas største fjell som kun består av ett sammenhengende stykke granitt, og rager hele 1392 meter over havet.

Der går godt merkede turstier opp mot Stetind fra rasteplassen ved Stetindtunellen, noe som vil ta deg litt nærmere det mektige fjellet. For å bestige Stetind må du være av den litt sprekere typen, og kan delta på en guidet tindeklatring helt opp mot toppen. Heldigvis går det også an å nyte synet av fjellet uten å vandre eller klatre, for de som foretrekker det.

Stetind ble kåret til Norges nasjonalfjell i en avstemming i 2002, mens den offisielle markeringen av statusen ble gjort 28. juni 2003.

Stetind - norges nasjonalfjell like ved Narvik

Reisen til Narvik ble foretatt som et markedsføringssamarbeid for Visit Nord-Norge og Visit Narvik for å fremheve Narviks spennende historie og mange aktivitetsmuligheter. Alle betraktninger og meninger er som alltid helt og holdent mine egne. 

Annonse

Relaterte innlegg

Janicke Hansen

Janicke Hansen

Skribent og fotograf

Janicke Hansen er skaperen av adventure reisebloggen "Let's get lost" og startet bloggen i 2011 (opprinnelig "Norske reiseblogger") Hun driver idag sitt eget konsulentfirma med fokus på destinasjonsmarkedsføring, digital historiefortelling og innholdsproduksjon, og samarbeider med mange internasjonale og norske destinasjoner og reiserelaterte merkevarer. Janicke er internasjonal foredragsholder og reiser verden rundt for å dele sin erfaring. Hun startet, og driver, det Nordiske influenserbyrå og nettverket NordicTB.com sammen med en god kollega i Sverige, og er partner i Nettferd.no. Janicke var tidligere President i det internasjonale reisebloggernettverket "Professional Travel Bloggers Association" (PTBA)