Helsinki for første gang – dette må du ikke gå glipp av

av | Storbyopplevelser

Helsinki for første gang – dette må du ikke gå glipp av

Helsinki, også kalt Helsingfors, er for mange nordmenn en gjemt perle i Norden, men Finlands hovedstad er det perfekte stedet for å oppleve nordisk kultur og design, og å nyte Nordic Cooking på sitt beste. Planlegger du din første reise til Helsinki? Her er en liten reiseguide til Helsinki for førstegangsbesøkende, med et knippe interessante attraksjoner i Helsinki du ikke bør gå glipp av.

Ta en tur til historiske Suomenlinna/Sveaborg

Suomenlinna, kalt Sveaborg på svensk, er et UNESCO-listet kystfort beliggende på flere øyer like i innseilingen til Helsinki. Fortet ble påbegynt av svenskene i 1748 og er i dag ett av de største kystfortene i verden. Selve anlegget er nå et museum, men det bor også mange mennesker på øyene i bolighusene som opprinnelig hovedsakelig ble bygget for russiske offiserer og høyere funksjonærer. Der er også egen barneskole på Suomenlinna. Suomenlinna er et populært sted å besøke for både tilreisende og lokale, og du kan komme deg ut der ved hjelp av skyssbåt. Det tar rundt 15 minutter å komme seg ut der, og båten kan du ta fra markedsplassen. Om vinteren er det noen ganger mulig å gå over isen helt ut til kystfortet. Der er flotte gangveier som tar deg rundt over hele området og fine grønne områder perfekt for en picknick. 

Handle lokale varer på Salutorget

Salutorget er en åpen markedsplass plassert sentral ved Helsinkis sjøfront, i østenden av Esplanadparken. Torget er et populært sted for besøkende og fastboende, og her kan du kjøpe både suvenirer, fersk fisk, frukt og grønnsaker og diverse håndverksprodukter. På Salutorget finner du også rutebåtene til blant annet Suomenlinna.

Vandre i Esplanaden (Esplanadeparken)

Esplanaden er en park fra tidlig 1800-tallet beliggende i sentrum av Helsinki, også kalt Esplanadparken. Parken er et populært område å spasere i, og i rennesansebygningene som står langs hele den ene langsiden av den finner du også et av Helsinkis viktige handleområder. Her finner du internasjonale og finske designbutikker, ærverdige hoteller og dyrere restauranter. Esplanaden har flere betydningsfulle statuer og er flott beplantet med fargerike blomster i sommersesongen. På østenden av Esplanaden, nærmest Salutorg, ligger en av Helsinkis eldste restauranter Kappeli.

Nyt et måltid i historiske Restaurant Kappeli

Restaurant Kappeli holder til i et ærverdig bygg i Esplanaden ferdig oppført i 1867. Kappeli var i begynnelsen en ren bar og ble fort stedet kunstnere, poeter og musikere møttes. Under forbudstiden på tidlig 1900 tallet innførte de mat på menyen, og ble berømt for de gode lunsjene og middagene, samt at de serverte te med «någo attåt». Restauranten har forandret seg med skiftende tider, men består som en av Helsinkis ikoner i restaurantbransjen. Vil du spise her om kvelden i helgene er det lurt å bestille bord i god tid. 

Opplev Senatstorget

Senatstorget er en åpen plass midt i sentrum av Helsinki. Plassen symboliserer den religiøse, politiske, vitenskapelige og økonomiske makten i byen, grunnet funksjonene til de byggene som omkranser plassen. Det religiøse representeres av Helsinki domkirke på plassens nordside, i øst ligger Statsrådsborgen som representerer den politiske makten, i vest ligger Helsinki Universitetsbygg som representerer det vitenskapelige og i sør bygget mange kjøpmenn opp sine bygninger, og representerte den økonomiske makten. Midt på Senatstorget står der en bronsestatue av Alexander II av Russland. Plassen er populær å besøke og fotografere for besøkende til byen.

Beundre Helsinki domkirke

Helsinki har flere vakre og interessante kirkebygg, og Helsinki domkirke er den som gjør seg mest synlig i bybildet. Kirken er i utformet nyklassisistisk stil og ble ferdigstilt i 1839. Den troner på toppen av en høyde over Senatsplassen, og nærmest skinner i kritthvitt med søyler og kupler. Hovedkuppelen strekker seg hele 62 meter opp, og er omgitt av 4 andre mindre kupler.

Se den russisk innflytelsen i Uspenskijkatedralen

Uspenskijkatedralen er Nord- og Vest-Europas største ortodokse kirke. Den er bygget i rød teglstein og har 13 gyldne kupler. Den troner på en høyde like ved Salutorg i den historiske bydelen Katajanokka. Kirken stod ferdig i 1868 og er et av de mest synlige tegnene på den russiske innflytelsen i Finlands historie.

Tre inn i Tempelplassens kirke

Tempelplassens kirke er en svært spesiell og populær kirke i Helsinki. Den er hugget direkte inn og ned i fjellet på en tomt midt mellom annen bebyggelse. Kirken kalles derfor også Rock Church på Engelsk. Eneste naturlige lyskilder i kirken kommer inn gjennom takvinduer, og den har ikke egne kirkeklokker. Kirkerommets gode akustikk gjør at den ofte benyttes til konserter av ulikt slag. Tempelplassens kirke ligger i bydelen Tölö i utkanten av Helsinki sentrum.

Gå på oppdagelsestur i Designdistriktet

Helsinki byr på et stort utvalg av designbutikker, både innen moteklær og tilbehør, brukskunst og hjeminteriør. I Designdistriktet, som omfatter områdene Punavuori, Kaartinkaupunki, Kamppi og Ullanlinna i sentrum av byen, kan du shoppe kjente merkevarer som Marimekko og Iittala, eller gå på jakt etter nye og spennende merker. Du finner også et stort utvalg av kunstgallerier, antikvitetsbutikker og små museer i Designdistriktet, så her er det bare til å gå på en kulturell oppdagelsestur. 

Besøk Sibelius monumentet

Sibelius monumentet er en stor skulptur laget for å hedre og minne den finske komponisten Jean Sibelius som levde fra 1865 til 1957. Den er en populær severdighet for besøkende turister i Helsinki. Musikken til Sibelius hadde stor betydning under den finske nasjonalbyggingen rundt århundreskiftet. Hans mest kjente verk Finlandia sies å beskrive den følelsesmessig reisen finnene gikk gjennom før, under og etter løsrivingen fra Russland, selv om den opprinnelig skal ha vært komponert for å beskrive den ville og uberegnelige finske naturen.

Ta turen til Oodi, Helsinkis nye sentralbibliotek

Oodi er Helsinkis nye sentralbibliotek, men er så mye mer enn bare et bibliotek. Bygget i seg selv er et sterkt signalbygg, og planløsningen og fasilitetene inne har gjort det til en stor møteplass for byens befolkning. Det store parkområdet og åpne plassen utenfor er perfekt for rekreasjon og spaserturer. Absolutt et sted å titte innom når du er i Helsinki.

Opplev finsk saunakultur hos Löyly

Löyly er egentlig betegnelsen finnene bruker på dampen man får ved å helle vann på steinene i en sauna, og i Helsinki finner du et saunaannlegg åpent for publikum i Helsinki med samme navn. Her kan du bli k jent med den finske saunakulturen, nyte et godt måltid, slappe av på den store terrassen eller ta et bad i sjøen, sommer som vinter.

Annonse

Relaterte innlegg

Janicke Hansen

Janicke Hansen

Skribent og fotograf

Janicke Hansen er skaperen av adventure reisebloggen "Let's get lost" og startet bloggen i 2011 (opprinnelig "Norske reiseblogger") Hun driver idag sitt eget konsulentfirma med fokus på destinasjonsmarkedsføring, digital historiefortelling og innholdsproduksjon, og samarbeider med mange internasjonale og norske destinasjoner og reiserelaterte merkevarer. Janicke er internasjonal foredragsholder og reiser verden rundt for å dele sin erfaring. Hun startet, og driver, det Nordiske influenserbyrå og nettverket NordicTB.com sammen med en god kollega i Sverige, og er partner i Nettferd.no. Janicke var tidligere President i det internasjonale reisebloggernettverket "Professional Travel Bloggers Association" (PTBA)