Fantastiske utendørsopplevelser i Warmia og Masuria, Polen

Lysten på en aktiv utendørsferie til en av Europas grønne lunger? Se mot Polens nordøstlige område, Warmia og Masuria, og oppdag en aktivitetsoase av de sjeldne. I dette området er store arealer satt av til, og tilrettelagt for, friluftsliv, utendørs rekreasjon og fysisk fostring for både store og små. Tusenvis av innsjøer, elver, skoger og sletter og et rikt dyreliv er bare noen av ingrediensene. Bli med å utforske de mange mulighetene for en artig og aktiv utendørsferie i Warmia og Masuria i Polen.

Warmia og Masuria er to historiske regioner og utgjør nå det Warmińsko-Mazurskie voivodskapet, som kan sammenlignes med fylke, beliggende nordøst i Polen. Området grenser mot den russiske eksklaven Kalinigrad i nord og har også en kort kystlinje mot Østersjøen. På et spesielt punkt i området møtes grensene mot Kalinigrad, Polen og Latvia.

Selv om området har mye spennende historie å by på er det naturen som tiltrekker flest tilreisende. Warmia og Masuria er berømt for sine nesten 3000 store og små innsjøer, vakre skoger og et rikt dyreliv. Stedet er et eldorado for de som liker friluftsliv, turgåing, sykling, kajakkpadling, seiling og båtliv

Aktiviteter på innsjøer, kanaler og elver

I Warmia og Masuria dekker de rundt 3000 innsjøene rundt 5,5% av det totale arealet. I Masurian Lakelands, det området med tettest forekomst av innsjøer, dekker vannet rundt 20% av det totale arealet så det er derfor forståelig at mye av aktiviteten foregår på, rundt og ved innsjøene. Warmia og Masuria har Polens 2 største innsjøer, Śniardwy med sine 113,8 km² og Mamry med 104,4 km² samt Polens lengste innsjø, Jeziorak som strekker seg hele 27 kilometer på det lengste.

De fleste stedene er der godt tilrettelagt for seiling, kajakk og annen form for båtliv og det finnes fire ulike seilingsruter du kan følge med båt og to ruter for kajakk som går mellom ulike innsjøer knyttet sammen med elver og kanaler. De mange kanalene utgjør et fantastisk nett av vannveier mellom innsjøene og dette gjør at det flere steder er like naturlig å benytte vannveien for å komme seg rundt som å bevege seg på landjorden. I tillegg til alle innsjøene finnes det mange elver perfekt for blant annet fluefiske.

Elven Krutynia er en av de meget vakre områdene som er tilrettelagt for både kanopadling og kajakkturer. Her kan du finne mer informasjon om tilrettelagte turer og utleie av utstyr for en uforglemmelig dag på elven

En av de mest spektakulære kanalsystemene i denne regionen er Elblag–Ostroda-kanalen. Den er hele 80,5 kilometer lang og strekker seg, som navnet tilsier, fra Elblag til Ostroda. Vannivået i kanalen har en høydeforskjell på hele 99,5 meter. Tar du deg en tur med båt i denne kanalen vil du oppleve et intrikat system av slipper, sluser, demninger og sikkerhetsporter, og hele 5 plasser foregår transporten av båtene på land ved hjelp av båttraller med hjul. Kanalen ble bygget på 1800-tallet og står som et monument over datidens ingeniørkunst. Vil du vite mer om det å seile på kanalen og alt du kan oppleve kan du finne mer informasjon her.

Aktiviteter på landjorden

Mange som besøker Warmia og Masuria benytter en eller flere av de mange merkede turstiene i området. Her finnes merkede ruter som kan gjøres unna på kort tid, der finnes halv- og heldagsruter og der finnes ruter du kan følge over flere dager. Rutene er merket med fargekoder langs stiene slik at du enkelt skal kunne finne frem på veien. Der er også mange fargemerkede ruter tilrettelagt for terrengsykling rundt innsjøene og i skogene på stier med storslagen utsikt.

Det er ikke bare naturen som tiltrekker seg turister til området. Spredd utover Warmia og Masuria finnes det 49 byer og landsbyer og hovedstaden i voivodskapet er Olsztyn, en by hvor astronomen Nikolaus Kopernikus en gang bodde. Mange av byene og landsbyene i denne regionen har 6-700 års historie, så det er mye å oppleve for de historieinteresserte.

Dyreliv i Warmia og Masuria

De mange innsjøene i Warmia og Masuria tiltrekker seg en rekke fuglearter. I området finner vi blant annet hvite ørner, storskarv, fiskeørn og svarte storker. Den lille landsbyen Żywkowo, som kun har 25 innbyggere og også går under navnet Storkelandsbyen, tiltrekker seg hvert år over 100 storker som kommer for å hekke. Hvert år reiser rundt 200 storker videre fra landsbyen etter at «oppdraget» er ferdig. I innsjøene finnes også en stor variasjon av ulike fiskearter og også den europeiske sumpskilpadden lever i noen av områdene.

I skogene finnes det naturlig blant annet ulv, gaupe, rev, elg, mårhund og mår og i Borecka skogen finnes Europas nest største stamme av ville Bison okser. Der er også noen introduserte arter i dette området, blant annet moskusrotter, asiatisk muflon og sikahjort.

Landskapsparker i Warmia og Masuria i Polen

I Polen er det registrert 122 landskapsparker og Varmia og Masuria regionen har 8 slike områder. En landskapspark er et beskyttet landskapsområde ment for rekreasjon og bevaring. I en landskapspark har man som mål å bevare området og dets unike fasiliteter og kulturhistoriske minner på en mest naturlig måte samtidig som det tilrettelegges for organisert utendørsaktiviteter for befolkningen. Områdene kan beskyttes på bakgrunn av naturlige, historiske eller kulturelle kvaliteter. Landskapsparker er ikke så beskyttet som nasjonalparker og det er derfor også tilrettelagt for utvikling og aktiv bruk i større grad. Denne typen landskapsparker finnes i Tsjekkia, Slovakia, Ukraina, Ungarn og Slovenia utenom Polen.

Den største og eldste landskapsparken i Warmia og Masuria er Masurian landskapspark som ble opprettet i 1977. Parken dekker over 536 kvadratkilometer i areal og bare i denne landskapsparken ligger det 11 ulike beskyttede naturreservat. Ett av disse er Łuknajno innsjøen som er et beskyttet våtmarksområde og innlemmet som et av UNESCOs biosfærereservat.

Komme seg til og rundt i Warmia og Masuria

Det er enkelt å komme seg til Warmia og Masuria fra Norge. Det går direkte fly fra en rekker byer til Gdansk, som er en av de nærmeste flyplassene. For å utforske området anbefaler jeg å leie en bil og oppsøke de ulike landskapene, byene og landsbyene. Du kan selvsagt også komme deg rundt ved hjelp av båt på kanalene.

Overnatting

I Warmia og Masuria finnes det et stort utvalg overnattingsmuligheter i alle prisklasser og standarder. Du finner både luksushoteller, vanlige hoteller, hosteller, leiligheter, bed and breakfast, gårdsturisme, campingplasser og hytter du kan bo i, så valgmulighetene er store. De største byene har det største utvalget men også i de mer rurale strøkene finner du et godt utvalg i ulike prisklasser og standarder.

Vil du vite mer om området, overnatting og opplevelser du kan ha ved å reise i Warmia og Masuria kan du sjekke ut den lokale turisme nettsiden til Mazury Travel her. Her bugner det av inspirasjon, gode tips og informasjon om både naturen og kulturen i området. 

#LifestylePolen #NordicTB

Likte du denne artikkelen? Del gjerne på Pinterest så flere kan finne den!