Bologna for første gang – dette må du ikke gå glipp av

av | Reiseguider, Storbyopplevelser

Bologna for første gang – dette må du ikke gå glipp av

Bologna er en italiensk storby med småbysjarme. Byen er rik på historie og kultur, og varme farger, arkader og kjærlighet til mat preger hele bybildet. Planlegger du din første reise til Bologna? Her er en liten reiseguide til Bologna for førstegangsbesøkende, med et knippe interessante attraksjoner i Bologna du ikke bør gå glipp av.

Oppsøk hjertet av Bologna på Piazza Maggiore

Piazza Maggiore er selve hjertet av Bologna. Denne store åpne plassen er omkranset av spennende bygninger med vakre detaljer. Du finner nemlig både Basilica di San Petronio, Palazzo dei Notai, Palazzo d’Accursio, Palazzo del Podestà og Palazzo dei Bianchi som omkranser plassen.

Piazza Maggiore er et populært møtested og et sted for å bare slappe av og titte på alle menneskene som går forbi. Sett deg på en av kafeene og nyt en is eller en kopp kaffe mens du nyter bylivet.

Bli kjent med Basilica di San Petronio

Basilica di San Petroni dominerer på Piazza Maggiore, og er en kirke som er viet til byens skytsengel, Sankt Petronius. Bygningen skulle egentlig hatt en gigantisk kuppel, men dette ble skrinlagt under konstruksjonen, enten fordi den ville blitt større enn Peterskirken i Roma, eller fordi konstruksjonen ikke ville holdt. Muligens ble det stoppet som en kombinasjon av de to.

Inni kirken finnes der en freske som viser et, i dag, kontroversielt motiv, og av den grunn er kirken utsatt for terrorforsøk ved noen anledninger i nyere tid. En freske som fremstiller en av de groteske scenene fra Dante’s Inferno, viser blant annet Profeten Mohammed som blir torturert av en demon i Helvete. Fresken ble malt på 1400-tallet, og er lokalisert i en del av kirken som det ikke er adgang til i dag. Man kan likevel se den fra avstand.

Studer detaljene på Neptun fontenen

Neptun fontenen er også en attraksjon i Bologna som preger bybildet. Selv om den tilsynelatende ligger på Piazza Maggiore er den faktisk lokalisert på sin helt egen piazza, nemlig Piazza del Nettuno, tett i tett med Piazza Maggiore. Konstruksjonen av fontentn går over i tre nivåer og inneholder mye symbolikk i dekoren. Her finner vi blant annet 4 havnymfer som holder brystene sine som spruter vann, fire delfiner som symboliserer de store elvene i verden, fire byvåpen og fire engler. Øverst troner selvsagt Neptun selv, fremstilt som svært muskuløs og myndig.

Det sies at som et slags lykkerituale løper studentene i Bologna to ganger rundt fontenen mot klokken før viktige eksamener. Kanskje du observerer noen når du besøker byen?

Klatre i ett av Le due Torri – de to tårnene

Den mest populære og kjente attraksjonen i Bologna er Le due Torri, eller de to tårnene som heter Asinelli tårnet og Garisenda tårnet. Tårnene står tett i tett like ved det historiske sentrum av Bologna, og er forhodsvis skjeve begge to. Asinelli tårnet er hele 97,2 meter høyt, og klatrer du opp her vil du få en fantastisk utsikt over Bologna med sine røde tak og fasader i varme farger.

Tårnene ble bygget tidlig på 1100- tallet, og er 2 av kun 20 gjenstående tårn i Bologna i dag. Tidligere fantes det over 100 slike tårn spredd utover hele byen, men ulike branner, jordskjelv, dårlig vedlikehold og byutvikling har ført til den sterke reduksjonen i antall.

Vandre i det historiske sentrum av Bologna

Et omfattende restaureringsarbeid som startet sent på 1970-tallet gjør at det historiske sentrum av Bologna har mange godt bevarte historiske bygninger. Arbeidet førte også med seg at store deler av gatestrukturen i den historiske sentrumskjernen ble bevart. Dette gjorde slik at vi i dag kan oppleve en del av Bologna med en gatestruktur slik det var i middelalderen.

Noen ganger føles det litt som å gå seg vill i en labyrint, der de trange gatene snirkler seg på kryss og tvers, men fortvil ikke. Det er så mye vakkert å se på veien, og så mange små perler man snubler over at det føles helt naturlig å ikke vite hvor man er. Stopp på en av de små åpne plassene for en forfriskning før du vandrer videre inn i labyrinten.

Lær på Universitetet i Bologna

Universitetet i Bologna ble grunnlagt i 1088 og er det eldste Universitetet i Europa, og faktisk også det eldste Universitetet i verden som har vært i kontinuerlig drift. Universitetet er inndelt i fakulteter og ligger lokalisert i flere bygninger spredd over et område av byen. En oppdagelsestur i dette området er å anbefale, da de ulike bygningene fremstår som både spesielle og vakre, både inni og utenpå.

Noen av Bolognas mange spennende museer er også lokalisert her, blant annet Museo della Specola som har utstilling av utstyr de gamle astronomene som holdt til ved universitetet benyttet. I gaten Via Zamboni finner du mange av fakultetene.

Les også: 5 ting du bør gjøre i Bologna – reisetips Italia

Gå på jakt etter kanalene

Der finnes mange kanaler i Bologna, og tidligere var disse mer synlig enn de er i dag. Mange har blitt overbygget eller er borte, men der finnes fremdeles noen åpne kanaler som er verdt å se. I tilknytning til kanalene finner du også små steinbroer som knytter sammen gatene.

Oppdage arkader, søyler og bueganger

Bologna er kjent for sine mange arkader, søyler og bueganger, og du kan nesten gå tørrskodd, eller i skyggen beskyttet fra brennende sol, gjennom hele Bologna. Arkadene er gjerne dekorert både inni og utenpå, og har søyler med forseggjort dekor og utskjæringer på toppen. Utforske gjerne arkadene både i de eldre og nyere delene av byen for å se ulikhetene i stil og utforming.

Rusle i Bolognas Botaniske hage

Like ved universitetsområdet finner du også Bolognas botaniske hage. I tillegg til en utendørs hagestruktur som er perfekt for rekreasjon i grønne omgivelser, har de også et botanisk museum der. Her er det en samling med over 130.000 tørkede planter. Bologna Botaniske hage er en av de eldste i Europa.

Shoppe og spise godt i Bologna

Gatene Via Rizolli og Via dell’Indipendenza er to av Bolognas store handlegater. Her finner du de store kjedebutikkene og varehus, samt noen mindre og uavhengige butikker. Om søndagene stenges gjerne disse gatene for biltraffikk i tiden da butikkene er åpne, slik at det dannes en gågate i disse områdene.

Foretrekker du å shoppe i små, lokale butikker kan du gå inn i de små gatene som leder fra Piazza Maggiore. Her finner du lokale delikatessebutikker, frukt og grøntutsalg, små designerbutikker og mange spennende restauranter, barer og kafeer. Også i det historiske sentrum av byen finner du spennende små butikker og restauranter spredd utover. Husk å prøve den klassiske Tagliatelle Ragu, som er fersk båndspagetti med en tomatisert kjøttsaus. Akkompagnert med et glass rød Lambrusco, det vil si perlende rødvin fra distriktet, er det et måltid du sent vil glemme.

Les også: Verdenskjent mat fra en uoppdaget region

Annonse

Relaterte innlegg

Janicke Hansen

Janicke Hansen

Skribent og fotograf

Janicke Hansen er skaperen av adventure reisebloggen "Let's get lost" og startet bloggen i 2011 (opprinnelig "Norske reiseblogger") Hun driver idag sitt eget konsulentfirma med fokus på destinasjonsmarkedsføring, digital historiefortelling og innholdsproduksjon, og samarbeider med mange internasjonale og norske destinasjoner og reiserelaterte merkevarer. Janicke er internasjonal foredragsholder og reiser verden rundt for å dele sin erfaring. Hun startet, og driver, det Nordiske influenserbyrå og nettverket NordicTB.com sammen med en god kollega i Sverige, og er partner i Nettferd.no. Janicke var tidligere President i det internasjonale reisebloggernettverket "Professional Travel Bloggers Association" (PTBA)