Bli kjent med Herceg Novi i Montenegro

av | Nye reisemål, Storbyopplevelser

Bli kjent med Herceg Novi i Montenegro

Herceg Novi i Montenegro ligger ved foten av fjellet Orjen, ved inngangen til en av verdens vakreste bukter, Boka kotorska.

En sjarmerende småby med en rik historie

Byen er omgitt av festninger og murer og fremstår med en blanding av kulturarv og moderne sivilisasjon. Herceg Novi har nydelige grønne områder og parker fulle av ulike urter og planter. Denne lille byen er lang og smal, med bare ett trafikklys og en vei.

Det er en veldig tradisjonell og rimelig by med hensyn til mat og drikke og perfekt by å besøke som en weekendreise hvis du vil utforske et ukjent reisemål, skriver min gode kollega fra NordicTB.com nettverket Charlotte Lundquist. Hun besøkte Herceg Novi som en del av kampanjen #ExploreHercegNovi og her er en oppsummering av hennes beste tips og observasjoner fra reisen.

Promosamarbeid

Forte Mare Fortress (Foto: Charlotte Lundquist) 

Forte Mare Fortress (Foto: Charlotte Lundquist) 

Festninger i Herceg Novi

Den største og mest berømte festningen i Herceg Novi heter Forte Mare Fortress (The Sea Fortress) og er bygd på en klippe som ligger ved kysten. Festningen dominerer byen og er en av dens mest berømte landemerker. Det ble bygget mellom det 14. og 17. århundre, restaurert i 1833 og fra 1952 ble den igjen rekonstruert og benyttes nå blant annet som sommerkino og teater.

Festningen ble bygget på solid fjell over promenaden, og innenfor murene er det en passasje fra kystelinjen til toppen av festningen. Forte Mare er en av de vakreste eksemplene på god festningsarkitektur. Festningen er åpen for individuelle og gruppebesøkende hver dag fra kl 9 til 20. Billetten koster 2 euro / person.

Den andre festningen som er kjent i Herceg Novi kalles Kanli Kula og betyr blodig festning. Denne festningen er en monumental festning i gamlebyen, bygd av tyrkerne etter 1539 og pleide tjene som et fengsel, men er nå åpent for publikum. Den ble bygget i en høyde på 85 meter på nordsiden av byen, og med sin posisjon og voller kompletterer den festningssystem i den gamle bydelen. Herfra får du en magisk utsikt over Herceg Novi. 

Kanli Kula festningen (Foto: Charlotte Lunquist)

Sentrum av byen

Herceg Novi er det ideelle stedet for en ferie eller en weekendreise både på grunn av sine vakre strender, deilig middelhavsklima og sine parker og hager med en rekke eksotiske grøntområder med palmer, agaves, magnolia og mimosa. I tillegg er byen svært romantisk og har et utmerket gastronomisk tilbud og dette kompletterer Herceg Novi til et ideell reisemål.

På den åpne plassen Herceg Stjepana (ofte kalt Belavista) var det elegante klokketårnet bygget i 1667, en gang hovedinngangen til byen. I dag er plassen et perfekt sted for å slappe av, få seg noe leskende i glasset og samtale i skyggene og verdt et besøk. Titt på de besøkende eller lokalbefolkningen som går forbi mens du tar deg en kaffe eller en lokal øl. Prøv gjerne den lokale baren Kino der de produserer lokal øl som smakte veldig bra!

Belavista (Foto: Charlotte Lundquist) 

Perfekt for en aktiv ferie

Denne kystbyen er det perfekte stedet for en aktiv ferie siden den ligger nær sjøen hvor du kan bade, seile og ta en tur med havkajakk, men også har nærhet til fjellene som omgir byen hvor du kan gå på tur eller sykle.

For naturelskere og de som ønsker en aktiv ferie er innlandet ved Herceg Novi samt halvøya Luštica ideell. Turgåing, sykling, ATV og turstier fører deg til flotte utkikkspunkter med en fantastisk utsikt over inngangen til Kotorbukten. 

Utsikt over Kotorbukten og Herceg Novi (Foto: Charlotte Lundquist)

Før jeg besøkte Montenegro hadde jeg hørt mange fine ting om dette landet, men jeg hadde aldri hørt om byen Herceg Novi. Denne lille kystbyen med sine trange gater, frodige grøntområder, imponerende festninger og tårn samt de mange fjell som omkranset byen tok virkelig pusten fra meg. Hver gate her har en historie om seg selv.

Spa, seiling og badeferie

En tur rundt bukten byr på vakker natur, og hvis du har svakhet for å besøke et spa eller få en behandling har du kommet til rett sted.

Herceg Novi er kjent for sine helbredende gjørmebad og varme kilder. De fleste strendene i bukten kan bare nås med båt, noe som betyr at hvis du tar en båttur til en av de fjerne strender kan du nesten være sikker på å ha god plass til deg selv. Og hvorfor ikke prøve å seile mens du tar deg til de fine strendene? Jeg lærte meg å seile takket være Montenegro Outdoors mens vi var på sjøen utenfor Herceg Novi. Sjekk ut flere aktiviteter de tilbyr på deres hjemmeside her.

Når det gjelder strender så har Herceg Novi både steinete strender og badeområder som er tilgjengelige for publikum og ligger langs turstien. Noen av strendene i Herceg Novi er Tunnel beach, Frog beach and Zalo beach. Du kan enten leie solseng eller ta med egen håndkle og ligge på et inngjerdet og tilrettelagt betongområde her, mens de fleste av hotellene har private sandstrender hvis du er ute etter en sandstrand.

Besøk en vingård

Herceg Novi har en egen liten vingård kalt Savina Winery bare 5 minutters kjøring fra byen. Den består av både et hus, en gård og en vingård eid av et gammelt par som valgte å restaurere og forvandle eiendommen om til en vingård. Vi fikk sjansen til å smake på 3 lokale viner fra vingården og fikk mulighet til å ta en titt på gården og lære om hvordan de produserer vinen her. Det er et vakkert sted, og du får en fantastisk utsikt over Herceg Novi fra dette stedet, og jeg er så glad for at dette paret restaurerte det.

Praktisk informasjon om Herceg Novi

Hvordan komme seg til Herceg Novi

Den beste måten er å fly direkte til Tivat flyplass i Montenegro, men du kan også fly til Dubrovnik i Kroatia, og det tar bare 20 minutter å kjøre med bil til Herceg Novi i Montenegro. Den offisielle turist nettsiden til Herceg Novi Travel er en flott ressurs!

Overnatting i Herceg Novi

Jeg kan anbefale at du bor på Palmon Bay hotell i sentrale Herceg Novi, men det finnes også flere alternativer som andre hoteller, overnattingstilbud, leiligheter og campingplasser som du kan se etter på Herceg Novi Travels nettside.

Ut å spise i Herceg Novi

Du kan finne mange lokale restauranter med mat og drikke, kaffebarer andre valg av restauranter som er oppført her.

Herceg Novi attraksjoner

Det er mange ting å se og gjøre i Herceg Novi. Du finner alle attraksjonene på Herceg Novi Travel nettside.

Bonustips

Det er veldig enkelt å kjøre bil til andre byer i Montenegro. For eksempel er Kotor og Tivat bare 1 times kjøring fra Herceg Novi og verdt et besøk!

 

Promosamarbeid: Denne artikkelen er skrevet av Charlotte Lunquist fra bloggen readyfortakeoff.se som en del av kampanjen #ExploreHercegNovi en NordicTB.com kampanje. Alle meninger som reflekteres og beskrives er Charlottes egne!

Annonse

Relaterte innlegg

Janicke Hansen

Janicke Hansen

Skribent og fotograf

Janicke Hansen er skaperen av adventure reisebloggen "Let's get lost" og startet bloggen i 2011 (opprinnelig "Norske reiseblogger") Hun driver idag sitt eget konsulentfirma med fokus på destinasjonsmarkedsføring, digital historiefortelling og innholdsproduksjon, og samarbeider med mange internasjonale og norske destinasjoner og reiserelaterte merkevarer. Janicke er internasjonal foredragsholder og reiser verden rundt for å dele sin erfaring. Hun startet, og driver, det Nordiske influenserbyrå og nettverket NordicTB.com sammen med en god kollega i Sverige, og er partner i Nettferd.no. Janicke var tidligere President i det internasjonale reisebloggernettverket "Professional Travel Bloggers Association" (PTBA)