Å sove under åpen himmel i Sahara ørkenen

av | Adventure

Å sove under åpen himmel i Sahara ørkenen

Det finnes mange ulike steder å sove når du er på reise. På noen reiser sover man i store, myke senger på eksklusive hoteller og andre ganger tilbringer man gjerne natten på et kaldt gulv på en flyplass. På min reise i Marokko var planen å sove i telt i Sahara ørkenen, men eventyrlysten tok over og jeg endte opp med å sove under åpen himmel. 

Sett i ettertid har dette blitt stående som en av de mest eksotiske overnattingsopplevelsene jeg har hatt noensinne, Det skal godt gjøres å toppe den roen jeg kjente på når jeg lå der, midt i ørkenen, uten kunstig lys men med millioner av stjerner skinnende over meg! 

Sahara ørkenen Marokko

Sanddynene i Erg Chegaga i Sahara ørkenen, Marokko 

En opplevelsesrik roadtrip til Saharaørkenen

Jeg ble, sammen med to andre reisebloggere, invitert av Visit Marokko til en roadtrip arrangert av adventureselskapet Sahara Experience, og en av opplevelsene langs vår vei var å besøke en ørken camp i sanddynene i Erg Chegaga i Sahara ørkenen.

For å komme til campen vi skulle bo i, hadde vi kjørt off road i ca. 2-3 timer inn i tørt ørkenlandskap fra landsbyen M’hamid sør i Marokko. Etter timesvis med sand, stein og ett og annet Akasietre kunne vi endelig se de store sanddynene. Som små fjell raget de opp og buktet seg bortover det ellers så flate landskapet.

Målet vårt var en av tre camper selskapet har rigget til midt mellom sanddynene, og vel fremme ble vi møtt av hyggelige verter og en flott camp bestående av små telt satt rundt en stor åpen plass samt et stort fellestelt til matservering og underholdning i den ene enden. Utenfor fellesteltet var der lagt ut madrasser og tepper, og i midten av dette, en bålpanne.

Trenger du flere reisetips? Sjekk ut vår komplette Reiseguide til Marokko her

Marokkansk ørkencamp

Små telt stod rundt en stor åpen plass.

Tilbringe natten i en koselig teltcamp

Vi ble vist til teltet vi skulle tilbringe natten i og fikk satt fra oss bagasje og stelt oss litt. Teltene var utstyrt med både senger og et avlukke med toalett, vask og en enkel dusj, så der var ikke mangel på vestlige fasiliteter og komfort selv midt i ørkenen.

Etter å ha gjort oss kjent med teltet, campen og behørlig fotografert og dokumentert alt, ble vi invitert på klassisk marokkansk mynte-te og kjeks foran fellesteltet. Her koste vi oss med den søte drikken mens vi ventet på at kamelføreren skulle komme. Første post på aktivitetsprogrammet var nemlig en kameltur til de store sanddynene for å titte på solnedgangen.

Overnatte i telt i Saharaørkenen Marokko

Deilige senger i teltet vårt i Sahara Ørkenen

Kameltur til de store sanddynene

Det å ride på kamel i ørkenen er faktisk en ganske så behagelig opplevelse. De store dyrene beveger seg rolig og kontrollert og virker ikke som å ha det travelt. Med brede føtter maneøvrerer de seg effektivt oppå den porøse sanden.

Som seg hør og bør i ørkenen hadde vi selvsagt fått beskyttende klede på hodet, knytt på ekte nomade vis, og det er selvsagt ikke bare «på gøy». Kledet holder den finkornede sanden effektivt unna hår, ører og hals og beskytter også mot den varme solen på dagtid.

Ride på kamel i Saharaørkenen Marokko

På vei til de store sanddynene på kamelryggen

Toppen av sanddynene er skarp som et knivsegg

Vel fremme i de virkelig store sanddynene satte vi kamelene fra oss og klatret opp på toppen av en av de høyeste. Sett nedenifra ser man ikke den virkelig skarpe kanten sanddynene har formet oppå toppen. Som et knivsegg snor det seg en skarp linje bortover laget i sand. Virkelig vakkert og fasinerende!

Toppen av en sanddyne

Det er viktig å lytte til stillheten

Etter diverse fotosessions og balansering bortover sanddynene bestemte vi oss for å legge fra oss alt av elektronikk, sitte oss ned og bare nyte solnedgangen. Det var først da vi virkelig hørte det! Stillheten.

Stillheten når man sitter på toppen av en sanddyne og titter på solnedgangen i ørkenen er faktisk helt ubeskrivelig. Det kan nesten sammenlignes med den bomullsstillheten som man opplever like etter et snøfall, men uten demping. Det er bare helt stille – ingen lyder bortsett fra vår egen pust og hjerteslag.

På toppen av en sanddyne i Marokko

Fotodokumentasjon må til. Forfra: Marie, Laura og Janicke

Stillhet på toppen av en sanddyne

Jeg nyter stillheten og solnedgangen fra toppen av sanddynen. Balsam!

Solnedgang over Sahara ørkenen i Marokko. Ser du kamelene våre langt der nede på venstre side i bildet?

Marokkansk tangine og musikalsk underholdning

Kamelturen tilbake til campen i skumringen var også en helt spesielt fin opplevelse, og det var tre ganske så fornøyde, lykkelige og sultne jenter som kom tilbake til teltet etter dagens utflukt. Heldigvis var middagen ikke langt unna, og vi samlet oss rundt bålet utenfor fellesteltet mens vi ventet på måltidet.

I campen hadde kokkene laget tradisjonsrik marokkansk kylling tagine med masse herlige grønnsaker og i omgivelser som i Tusen og en natt inntok vi middagen til tromme og sangunderholdning fra våre verter.

En himmel full av stjerner

Etter et nydelig måtid, enda bedre underholdning og et lite trommekurs var det tid for å legge seg.

Den korte turen fra fellesteltet og bort til vårt eget telt, i stummende mørke men med en himmel så tettpakket i stjerner som vi aldri hadde sett før, inspirerte og fasinerte oss så mye at vi bestemte oss for å flytte madrassene ut på gårdsplassen og sove under åpen himmel. Det skal vel nevnes at våre verter ikke helt forstod hvorfor vi ville sove ute når vi hadde komfortable senger inni teltet å ligge i, men hjalp oss å rigge til sengeplassene.

Lenge lå vi å nøt synet av stjerner, stjerneskudd og satelitter som seilte forbi langt der oppe før vi sovnet til en aldri så liten sandstorm under åpen himmel midt i Sahara ørkenen.

Sove under åpen himmel i Saharaørkenen

Du vet det har vært litt vind når du våkner med sengen full i sankorn!

Denne roadtrippen i Marokko var arrangert av Visit Marokko i samarbeid med Sahara Experience. Alle meninger og betraktninger er helt mine egne.

Annonse

Relaterte innlegg

Janicke Hansen

Janicke Hansen

Skribent og fotograf

Janicke Hansen er skaperen av adventure reisebloggen "Let's get lost" og startet bloggen i 2011 (opprinnelig "Norske reiseblogger") Hun driver idag sitt eget konsulentfirma med fokus på destinasjonsmarkedsføring, digital historiefortelling og innholdsproduksjon, og samarbeider med mange internasjonale og norske destinasjoner og reiserelaterte merkevarer. Janicke er internasjonal foredragsholder og reiser verden rundt for å dele sin erfaring. Hun startet, og driver, det Nordiske influenserbyrå og nettverket NordicTB.com sammen med en god kollega i Sverige, og er partner i Nettferd.no. Janicke var tidligere President i det internasjonale reisebloggernettverket "Professional Travel Bloggers Association" (PTBA)