Reiseguide: 12 ting du ikke må gå glipp av i Ho Chi Minh City

av | Nye reisemål, Reiseguider, Storbyopplevelser

Reiseguide: 12 ting du ikke må gå glipp av i Ho Chi Minh City

Vakre templer og kulturminner, luksushoteller med fantastisk utsikt, spennende markeder og utallige streetfood boder preger Ho Chi Minh City (HCMC) i Vietnam sammen med millioner av mopeder og motorsykler. Byen pulserer og lever og er en skattekiste for reisende som ønsker å gå på oppdagelsesferd i en ny kultur. Har du planer om å besøke Vietnam og Ho Chi Minh City mangler det slettes ikke på ting å oppleve og steder å utforske.

Ho Chi Minh City het tidligere Saigon men ble omdøpt i 1976. Navnet Saigon er imidlertid i hyppig bruk fremdeles og mange hoteller og restauranter har det integrert som en del av navnet sitt. Den er Vietnams største by målt i innbyggere med hele 8,5 millioner innenfor bygrensene og over 10 millioner når man inkluderer omkringliggende områder. Byen fremstår som livlig og med et til dels kaotisk trafikkbilde, noe som kan forklares med de over 7,5 millioner motorsyklene som finnes der. Over alt i gatene er det mopeder og motorsykler og det er ikke uvanlig at hele familien får plass på ett kjøretøy. Det å krysse gaten fremstår i begynnelsen som totalt umulig men når du lærer deg teknikken går det glatt som bare det.

Jeg var så heldig å få utforske litt av Ho Chi Minh City når jeg deltok som foredragsholder under ITE HCMC, den største reisemessen i Vietnam. Under oppholdet i byen ble jeg tatt med til noen av de flotteste og mest interessante stedene, jeg fikk opplevd litt av Vietnamesisk historie og kultur og ikke minst fikk jeg smakt på massevis av deilig Vietnamesisk mat. Om du har besøkt byen eller ei tror jeg nok du vil finne noen gode tips til hva du bør legge inn i programmet om du reiser til dette området i artikkelen under. I tillegg til å titte på byens berømte Notre Dame Basilika og Saigon Central Postoffice får du her mine 12 beste tips for ting å gjøre i ho chi minh city for deg som har lyst til å oppdage og oppleve denne spennende storbymetropolen!

Del et Vietnamesisk måltid med venner

Uten mat og drikke duger helten ikke, og skal man på oppdagelsesferd i en ny kultur må man også teste ut den lokale maten. Ho Chi Minh City er i så måte en fantastisk by for å bli kjent med Vietnamesiske smaker, matretter og matskikker i. Prisnivået er stort sett veldig rimelig og du får masse mat for pengene. Besøk gjerne en av de utallige små og familiedrevne restaurantene som ligger i sidegater og litt utenfor hovedveiene i sentrum for et fargerikt, rimelig og svært så smaksrikt måltid. Det største problemet vil garantert være hvilke av de fristende rettene du skal velge. Vietnamesisk mat er perfekt for å deles så når dere er flere som spiser sammen, velg et knippe retter og del, mix og smak på alle!

Mitt første måltid i Ho Chi Minh City ble lagt til en tilfeldig men fantastisk bra liten familidrevet restaurant med hjemmelaget tradisjonsmat som het Ngoc Chau Garden. Restauranten lå litt bortgjemt til men vedlig sentralt i 1. distrikt i sentrum av byen.

Spis masse Pho!

Du må for all del ikke gå glipp av den tradisjonelle Vietnamesiske suppen Pho når du besøker Ho Chi Minh City. Pho er typisk vietnamesisk mat og regnet som Vietnams nasjonalrett. Den er en nudel-rett som normalt sett er basert på kraft fra kylling eller oksekjøtt, og serveres i en suppeskål. I kraften tilsettes nudler, kjøtt eller kylling samt krydder og en topping av urter. Noen steder tilsetter de også bønnespirer i retten. Man kan deretter tilsette soyasaus eller sterkere sauser i kraften etter smak og behov.

Pho kan spises når som helst på døgnet og kan kjøpes stort sett over alt. Jeg spiste Pho til både frokost, lunsj og middag og noen ganger bare som et mellommåltid om det gikk litt lang tid mellom de oppsatte måltidene. Pho kan kjøpes via både enkle streetfood boder og på finere restauranter, og alt imellom. Anbefales!

Finn flere reisetips Vietnam her: Oppdag Mekongelvens grønne avstikkere

Besøk Ao Dai museumet i ho chi minh city

På Ao Dai Museumet vises den tradisjonelle Vietnamesiske drakten Ao Dai frem. Drakten bæres stort sett av kvinner men kan også bæres av menn og består av en kjole, som regel i silke eller silkelignende stoff, som bæres over bukser. Kjolen har splitt i begge sidene fra hoften og ned og er ofte fargerik og forsegjorte. Kjolens øverste del er figursydd og inntilsittende og har lange ermer og går helt opp til halsen. Ao Dai er ikke lenger hverdagsantrekk slik det var tidligere men benyttes hyppig i brylluper og ved andre høytidelige, formelle og festlige anledninger. Også endel skoler har dette som uniform for de kvinnelige elevene og lærerne, spesielt i sørlige Vietnam. Også som jobbuniform er Ao Dai hyppig brukt og du vil se den brukt både av flyvertinner, bankansatte, restaurant- og hotellansatte m.m.

Det sies at en Ao Dai dekker alt men skjuler ingenting, noe som helspeiler til at selv om kjolen i seg selv er heldekkende gjør de glatte stoffene og den figurtilpassede passformen den ganske så avslørende og tildels provokativ om stoffet som benyttes er svært tynne.

Ao Dai museet har en flott samling av kjoler fra ulike tidsepoker og i flere stiler og er vel verdt et besøk.

Ta en kanaltur i en tradisjonell Vietnamesisk trebåt

I Ho Chi Minh City går der kanaler og elver på kryss og tvers og forbinder byen og bydelene med hverandre. På noen av kanalene tilbys det guidede turer i tradisjonelle Vietnamesiske trebåter. En tur på kanalen var en herlig avbrekk fra alla mopedene og ståket i byens gater og fremstod som en ganske så avslappende og rolig stund. På noen av turene organiseres det også små salgsbåter som kommer flytende og man kan kjøpe ferske kokosnøtter, snacks eller blomster fra båtene, nesten som et mini flytende marked som man finner flere av i Mekong deltaen.

Ta et elvecruise på Song Sai Gon elven

Der er flusst av forseggjorte og unike elvebåter som tilbyr elvecruice både med og uten underholdning, mat og musikk på Song Sai Gon Elven, så her kan du bare velge og vrake etter eget ønske. Et elvecruice er en perfekt måte å avslutte en hektisk bydag på og du kan nyte natteutsikten mot byens mange lysende og fargerike bygninger.

Besøk Binh Tay markedet i Ho chi minh city

Binh Tay markedet er ikke et turistmarked men et marked hvor lokalbefolkningen gjør sine daglige innkjøp. Her tilbys det aller meste man kan tenke seg av både matvarer, krydder, småmøbler, koster, kurver og andre nyttige ting. Du finner også mange streetfood boder som selger mat for å spise i farten men også bittesmå restauranter hvor sitteplassene er små plastkrakker på gaten ved utsalgsboden. Som turist bør du være noe forsiktig med å spise på disse stedene da hygienestandarden er en litt annen enn vi er vant til, men har du en robust mage som tåler det meste er det bare å slå seg løs! Du finner i alle tilfelle et kjempestort utvalg av tradisjonell vietnamesisk mat her. 

Det er hektisk og stedvis tett og med stor trengsel på markedet så pass på verdisaker og penger så du ikke er uheldig og blir frastjålet noe.

Få med deg en forestilling med Vietnamesisk Vanndukketeater

Vanndukketeater er noe du absolutt bør få med deg om du besøker Ho Chi Minh City. Forestillingene foregår på spesieller scener med et vannbasseng i front og store dukker som forestiller drager, dyr og mennesker styres rundt, over og under vannet uten at man ser dukkeførerne. Dukkene styres av lange bambuspinner og de tyngste kan veie opp til 20 kilo. Lys og lydeffekter samt tradisjonell vietnamesisk musikk setter deg i riktig stemning.

Finn roen på Thien Hau tempelet

Der finnes utallige templer i Ho Chi Minh City og ett av dem er Thien Hau tempelet som fremstår i kinesisk pagoda stil med vietnamesiske detaljer. Tempelet ligger i 5. distrikt som også er kjent som Ho Chi Minh City sin China Town. Tempelet ble opprinnelig bygget rundt 1760 og har blitt modifisert, utvidet og endret mange ganger siden da. Det er en rolig og avslappende stemning i tempelet og duften av røkelse henger tungt over plassen. Her er masse gode fotomuligheter og en fin anledning for å samle tankene og nyte stillheten og roen.

Nyt en coctail med utsikt over Ho Chi Minh City

På Hotel  Des Arts Saigon kan du nyte en cocktail på takbaren sammen med en fantastisk flott utsikt over sentrum av Ho Chi Minh City. Der finnes også et basseng på toppen som kan benyttes av hotellets gjester på dagtid, og det gjør seg perfekt som dekorelement på kveldstid med flott lyssetting. Du finner flere hoteller og barer med takterrasser i sentrum av byen så det er bare til å velge og vrake hvilken utsikt du ønsker fra kveld til kveld.

Se et klassisk Vietnamesisk teatershow

På Four Palaces spiller Viet Theatre klassiske vietnamesiske teatershow som er vel verdt å få med seg. Showene passer for de aller fleste uansett språk da handlingen kan forståes basert utleukkende  på den visuelle fremføringen. Tradisjonelle drakter, sminke og musikk benyttes for å fortelle historiene.

Bo på et 5-stjerners hotell

Spårsmålet hvor skal man bo i Ho Chi Minh City kommer alltid opp når man planlegger et besøk i byen, og det mangler ikke på tilbud og utvalg. Ho Chi Minh City har mange flotte 5 stjerners hoteller og min favoritt i byen var La Meridien Saigon som lå plassert like ved Saigon elven. Hotellet hadde både utendørs svømmebasseng med flott solterrasse og spaavdeling i toppetasjene samt en flott og stor restaurant som tilbød en rikholdig frokost og middagsbuffet med alt man kunne tenke seg av deilige retter. Der var også en cafe ved resepsjonen samt en bar og restaurant i toppen av bygningen.

Rommene var store og luksuriøse og jeg hadde bl.a. både badekar og waterfall dusj. Deilig og tykk morgenkåpe og slipperser var et stort pluss og sengen var ekstra stor og romslig. Fra hotellet var det gangavstand til sentrum av Ho Chi Minh City og de fleste rommene hadde utsikt over Saigon elven.

Lær om vietnamesisk Lakk-kunst og kjøp med gaver hjem

Det er alltid kjekt å kjøpe med seg noen gaver hjem som sier noe om den kulturen og landet man har besøkt, og et besøk på Minh Phuong lacquer fabrikk (lakk fabrikk) og utsalget er en hit i så måte. Vietnamesisk lakk kunst er annerkjent som en nasjonal kunstform og det bitidige arbeidet og detaljrikdommen i arbeidene er helt fantastisk. Til malingen benyttes lakken eller harpiksen fra et spesielt lakktre og det gir den meget glinsende, gjennomsiktige overflaten på arbeidene. Til arbeidene benyttes også knuste eggeskall, sand i ulike farger og gull og metall effekter. Det metalliske utseende er typisk for Vietnamesisk lakk-kunst selv om denne kunstformen også finnes i flere asiatiske land.

Jeg håper du satt pris på min reiseguide ho chi minh city og at den oppfylte litt av ditt behov for en vietnam reiseguide og spennende vietnam reisetips. 

Reisen til Vietnam og Ho Chi Minh City var en del av opplegget som ble tilbudt til foredragsholdere og øvrig media under ITE HCMC i september 2016 o gvar sponset av arrangørene og deres samarbeidspartnere. Alle meninger er som alltid mine egne. 

Annonse

Relaterte innlegg

Janicke Hansen

Janicke Hansen

Skribent og fotograf

Janicke Hansen er skaperen av adventure reisebloggen "Let's get lost" og startet bloggen i 2011 (opprinnelig "Norske reiseblogger") Hun driver idag sitt eget konsulentfirma med fokus på destinasjonsmarkedsføring, digital historiefortelling og innholdsproduksjon, og samarbeider med mange internasjonale og norske destinasjoner og reiserelaterte merkevarer. Janicke er internasjonal foredragsholder og reiser verden rundt for å dele sin erfaring. Hun startet, og driver, det Nordiske influenserbyrå og nettverket NordicTB.com sammen med en god kollega i Sverige, og er partner i Nettferd.no. Janicke var tidligere President i det internasjonale reisebloggernettverket "Professional Travel Bloggers Association" (PTBA)