Vesterålen – Øyriket under nordlyset

av | Annonsørinnhold, Naturopplevelser

Vesterålen – Øyriket under nordlyset

Vil du oppleve Vesterålen på sitt beste er det nordlys, dyreliv, fjell og midnattsol du burde oppsøke. Vesterålen har mye å tilby i alle årstider på natursiden.

Vesterålen Tours tilbyr privat guidede turer året rundt. Her er noen av turene du kan bli med på.

Nordlys

Vesterålen er plassert geografisk rett under nordlysovalen. Denne gunstige plasseringen gjør regionen til en av verdens beste destinasjoner for å se nordlyset. Nordlyset er tilstede hele året, men er kun synlig på kveldshimmelen når det er mørkt nok. 

Når er det størst sjanse til å se nordlys

Været og solaktivitet avgjør i hovedsak når man kan se nordlyset. I Vesterålen kan man se nordlyset de fleste dager med klarvær mellom slutten av august og midten av april.

Solaktiviteten varier fra år til år og fra dag til dag. Tiden det tar fra et utbrudd på solen sender ut partikler til de treffer jordens atmosfære, avgjøres av hastigheten på solvinden. Det tar normalt sett to til fire dager før partiklene treffer atmosfæren. Hvor kraftig og synlig nordlys man kan se er igjen avhengig av styrken på utbruddet på solen.

Myter

Det finnes flere myter om at man ikke kan se nordlyset om det er månelys, og at temperatur øker eller minsker sjansene for å se det. Det er også noe som tror at det må være snø for at nordlyset skal være synlig. Dette stemmer ikke. 

Mange av de beste nordlysbildene er tatt når det er fullmåne, og det er gjerne kaldere når det er klarvær. I tillegg legger den første snøen seg gjerne på fjelltoppene allerede i september, så det er nok forklaringen på at det er snø på de fleste nordlysbilder.

Nordlyssafari

nordlyssafari med guide fra Vesterålen Tours vil man ha muligheten til se nordlyset fra de beste og mest naturpene plassene på øyriket. Det er heller ikke uvanlig å komme over elg, reinsdyr eller rev under nordlyset.

En guide øker sjansene

De fleste tenker nok, hvorfor en guidet tur? En guide kan det lokale været og vet om de beste plassene å se nordlyset fra. Er det en overskyet dag der du befinner deg, kan det være klarvær i en fjord like ved. Sjansene for å få se nordlyset øker betraktelig på en guidet tur, og dessuten kan du nyte turen mens guiden leter etter nordlyset.

Dyreliv

Vesterålen har et rikt dyreliv året rundt og hver årstid har noe unikt å by på.

Høst og brunst

Å se en elgokse med fullt utvokst gevir under brunsten på høsten er et majestetisk syn. Havørner sitter gjerne langs vannkanten og speider utrettelig etter et måltid. Unge nysgjerrige rever utforsker verden på egenhånd for første gang, og nysgjerrige røyskatter dukker frem fra en stein. Flotte møter med lokalt dyreliv står nærmest i kø i Vesterålen. 

Vinter og snø

Vintersesongen byr på ryper i snødekt landskap som vandrer blant frosne vier, harer som hopper sikksakk over en eng, for å sette reven av sporet. Elger som beiter av trær langs fjordene. Otere som lærer ungene å fiske i kulper. Er man riktig heldig får man se et ørnepar utveksle mat eller redemateriale i lufta. Et ritual hvor de låser klør med hverandre og faller ned mot bakken i en spiral som de bryter rett før de treffer den.

Når vinter blir til vår

I sesongskiftet mellom vinter og vår eksploderer dyreaktiviteten i regionen. Orrhanene starter opp på spillplassene. Uglene kommer glidende oftere over enger på leting etter mat. Rypene som starter å bytte fjærdrakt og gjøre seg klare til sommeren.

Guidet dyretur

Om du skal lete etter dyr i Vesterålen er det lurt å ta en guidet tur. En guide vet hvor dyrene oppholder seg i de forskjellige årstidene og når på døgnet det er størst sjanse å finne det dyret du ønsker å finne. På en guidet tur med Vesterålen tours velger du hvilket dyr man skal fokusere på å lete etter. Guiden vil kjøre innom «hotspots» for dyreaktivitet på tur til området man må for å finne den aktuelle arten.

Vesterålen Tours drives av to entusiastiske natur og landskapsfotografer med til sammen 22 års erfaring innenfor foto av dyr og landskap.

Alle foto og video: Vesterålen Tours

*** Annonsørinnhold for Vesterålen Tours *** 

Annonse

Relaterte innlegg

Janicke Hansen

Janicke Hansen

Skribent og fotograf

Janicke Hansen er skaperen av adventure reisebloggen "Let's get lost" og startet bloggen i 2011 (opprinnelig "Norske reiseblogger") Hun driver idag sitt eget konsulentfirma med fokus på destinasjonsmarkedsføring, digital historiefortelling og innholdsproduksjon, og samarbeider med mange internasjonale og norske destinasjoner og reiserelaterte merkevarer. Janicke er internasjonal foredragsholder og reiser verden rundt for å dele sin erfaring. Hun startet, og driver, det Nordiske influenserbyrå og nettverket NordicTB.com sammen med en god kollega i Sverige, og er partner i Nettferd.no. Janicke var tidligere President i det internasjonale reisebloggernettverket "Professional Travel Bloggers Association" (PTBA)