Pepperkakebyen i Bergen er verdens største pepperkakeby!

av | Kulturopplevelser

Pepperkakebyen i Bergen er verdens største pepperkakeby!

Lørdag 19. november 2022 åpnet verdens største pepperkakeby dørene nok en gang i Bergen. Denne gangen ble utstillinglokaler hos KODE Lysverket valgt til å huse utstillingen. 

Siden 1991 har Pepperkakebyen vært et fast innslag i de bergenske juleforberedelsene og er for mange av innbyggerne det sikreste tegnet på at adventstiden nærmer seg. 

For enda flere bergensere er det et absolutt must å besøke Pepperkakebyen for å finne den riktige og gode julestemningen. Pepperkakebyen tiltrekker seg også mange besøkende og turister som kommer til Bergen i tiden før jul og har blitt ett av de store trekkplastrene spesielt for familier på bybesøk.

Årets Pepperkakeby blir nok like spektakulær og stemningsskapende som alltid, og billetter kan i år kun kjøpes i døren. 

En liten del av tidligere års Pepperkakeby. Til høyre ser du ett av Eiffeltårnene som ble inkludert i utstillingen. (Foto: Anna Melve)

Over 2000 bidrag kommer årlig inn til Pepperkakebyen

Det ligger utallige arbeidstimer bak en slik papperkakeby både fra de som baker og de som bygger byen. Normalt sett kommer det inn over 2000 bidrag fra barnehager, skoler, bedrifter og privatpersoner, og alle byggverkene bli plassert i små bystrøk eller bygder og lyssatt av kyndige pepperkakebyplanleggere etter alle kunstens regler. Resultatet er utrolig stemningsskapende! Kanskje det kommer enda flere byggverk inn i år?

Lyst å levere pepperkakehus til Pepperkakebyen i Bergen?

Om dere har lyst til å levere et pepperkakehus til neste års Pepperkakeby kan det være lurt å følge med på sidene deres når det nærmer seg november. Da kunngjøres når og hvor byggene kan leveres.

Nydelige små gater vokser frem i Pepperkakebyen. (Foto: Anna Melve)

Pepperkakebyen gjenspeiler også verdens hendelser

I tillegg til at der alltid kommer inn mange flotte, forseggjorte og særegne byggverk, er ofte pepperkakebyen preget av verdens hendelser det foregående år. Tidligere har vi blant annet sett uttrykk for sympati og medfølelse for terrorofrene i Paris i 2015 gjennom at det ble levert inn flere Eiffeltårn og at det ble bygget opp et fransk kvartal rundt flere franskinspirerte byggverk som ble levert inn. I området rundt det franske kvartalet ble det også spilt av Fransk musikk for å få besøkende i riktig Fransk stemning.

Det Franske kvartalet i Pepperkakebyen (Foto: Anna Melve)

Pepperkakebyen bygges opp med autentiske bymiljø

Jeg var så heldig å få besøke Pepperkakebyen kvelden før åpningen for noen år siden, og da var det stor aktivitet for å få ferdig hele lokalet til åpningen som var kun noen timer unna. Hus, lys, figurer og andre installasjoner ble omhyggelig plassert og vi kunne se hvordan det vokste frem koselige tun, gater og miljøer. Det var en helt egen stemning i lokalet og alle jobbet stille men effektivt med å presentere og sette opp pepperkakehusene på best mulig måte.

Søte små gatetun blir omhyggelig lyssatt for å skape den riktige stemningen (Foto: Anna Melve)

Det dufter av jul i lokalet

Det er ikke bare øyet som får en god opplevelse når du besøker pepperkakebyen. Duften i lokalet er også nesten helt ubeskrivelig god, helt fra du entrer inngangen og hele tiden mens du er der! Det dufter nydelig av pepperkaker, godteri og søte saker i hele lokalet og det føles nesten som stå inne i et gigantisk pepperkakehus, ihvertfall om du skal dømme etter lukten. For meg er duften av pepperkaker en duft som hører julen til og det kommer garantert god julestemning sigende!

Hus på hus i Pepperkakebyen. (Foto: Anna Melve)

Vi laget en liten videosnutt fra besøket kvelden før åpningen for noen år siden av Pepperkakebyen for å vise litt av dimensjonene på det hele.  Som dere kan se er det snakk om en hel sal full av lekre byggverk og er garantert fascinerende for både store og små. Legg merke til at dette også kun er deler av lokalet og at alt ikke er helt ferdig rigget med lys og hus ennå. Jeg er sikker på at årets utstilling kommer til å bli like fantastisk og stemningsskapende som den i 2015!

Siden oppstarten i 1991 har Pepperkakebyen hatt ulike lokasjoner rundtom i sentrum av Bergen. Årets Pepperkakeby ligger i år KODE Lysverket, like ved Lille Lungegårdsvannet i sentrum av Bergen. Ønsker du å besøke Pepperkakebyen kan du gjøre det helt frem til 31. desember.

Noen hus ligger i mer landlige omgivelser i Pepperkakebyen… (Foto: Anna Melve)

Åpningstider for Pepperkakebyen 2022

Åpningsdagen er som nevt lørdag 19. november.Ønsker du å besøke Pepperkakebyen kan du gjøre det fra denne datoen og helt frem til 31. desember til følgende åpningstider:

Hverdager kl. 9-21
Lørdager kl. 9-20
Søndager kl. 10-19
Julaften kl. 9-13
1. juledag lukket
2. Juledag kl. 13-18
Nyttårsaften kl. 11-15

Husk at billetter i år kun kan kjøpes i døren, og altså ikke bestilles på nett.

Hva koster det å besøke Pepperkakebyen i Bergen, 2022

Prisene for å besøke Pepperkakebyen i Bergen er som følger: 

Det er gratis å besøke pepperkakebyen for:

– Alle barn under 2 år, inkludert lørdager og søndager

– Alle barn i eller under skolealder i ukedager, dvs. mandag til fredag. 

– Alle som har levert et pepperkakebyggverk til Pepperkakebyen. 

– Alle besøkende fra dagsentre og andre omsorgsinstitusjoner, inkl. følgere/ledsagere.

Priser for andre grupper besøkende:

– Barn 2-12 år på lørdager og søndager og 24.12., 26.12. og 31.12.: kr. 50,-

– Ungdom 12-18 år og studenter, alle dager: kr. 100,-

– Voksne kr 150,-

…og noen bygg troner for seg selv på en bakketopp i Pepperkakebyen. Kanskje et av de vakreste byggene fra 2015! (Foto: Anna Melve)

Les også: Æbleskiver – tradisjonsrik Dansk julebakst…uten eple

Annonse

Relaterte innlegg

Janicke Hansen

Janicke Hansen

Skribent og fotograf

Janicke Hansen er skaperen av adventure reisebloggen "Let's get lost" og startet bloggen i 2011 (opprinnelig "Norske reiseblogger") Hun driver idag sitt eget konsulentfirma med fokus på destinasjonsmarkedsføring, digital historiefortelling og innholdsproduksjon, og samarbeider med mange internasjonale og norske destinasjoner og reiserelaterte merkevarer. Janicke er internasjonal foredragsholder og reiser verden rundt for å dele sin erfaring. Hun startet, og driver, det Nordiske influenserbyrå og nettverket NordicTB.com sammen med en god kollega i Sverige, og er partner i Nettferd.no. Janicke var tidligere President i det internasjonale reisebloggernettverket "Professional Travel Bloggers Association" (PTBA)