Pepperkakebyen i Bergen er verdens største pepperkakeby!

Lørdag 13. november 2021 åpnet verdens største pepperkakeby dørene nok en gang i Bergen. Denne gangen ble utstillinglokaler i Xhibition kjøpesenter valgt, da de tidligere lokalene var opptatt for andre formål. 

Siden 1991 har Pepperkakebyen vært et fast innslag i de bergenske juleforberedelsene og er for mange av innbyggerne det sikreste tegnet på at adventstiden nærmer seg. 

For enda flere bergensere er det et absolutt must å besøke Pepperkakebyen for å finne den riktige og gode julestemningen. Pepperkakebyen tiltrekker seg også mange besøkende og turister som kommer til Bergen i tiden før jul og har blitt ett av de store trekkplastrene spesielt for familier på bybesøk.

Årets Pepperkakeby blir nok like spektakulær og stemningsskapende som alltid, og billetter kan enten bestilles på nettet eller kjøpes i døren. 

En liten del av tidligere års Pepperkakeby. Til høyre ser du ett av Eiffeltårnene som ble inkludert i utstillingen. (Foto: Anna Melve)

 

Bestill dine billetter til Pepperkakebyen her

Over 2000 bidrag kommer årlig inn til Pepperkakebyen

Det ligger utallige arbeidstimer bak en slik papperkakeby både fra de som baker og de som bygger byen. Normalt sett kommer det inn over 2000 bidrag fra barnehager, skoler, bedrifter og privatpersoner, og alle byggverkene bli plassert i små bystrøk eller bygder og lyssatt av kyndige pepperkakebyplanleggere etter alle kunstens regler. Resultatet er utrolig stemningsskapende! Kanskje det kommer enda flere byggverk inn i år?

Lyst å levere pepperkakehus til Pepperkakebyen i Bergen?

Om dere har lyst til å levere et pepperkakehus til neste års Pepperkakeby kan det være lurt å følge med på sidene deres når det nærmer seg november. Da kunngjøres når og hvor byggene kan leveres.  

Nydelige små gater vokser frem i Pepperkakebyen. (Foto: Anna Melve)

Pepperkakebyen gjenspeiler også verdens hendelser

I tillegg til at der alltid kommer inn mange flotte, forseggjorte og særegne byggverk, er ofte pepperkakebyen preget av verdens hendelser det foregående år. Tidligere har vi blant annet sett uttrykk for sympati og medfølelse for terrorofrene i Paris i 2015 gjennom at det ble levert inn flere Eiffeltårn og at det ble bygget opp et fransk kvartal rundt flere franskinspirerte byggverk som ble levert inn. I området rundt det franske kvartalet ble det også spilt av Fransk musikk for å få besøkende i riktig Fransk stemning.

Det Franske kvartalet i Pepperkakebyen (Foto: Anna Melve)

Pepperkakebyen bygges opp med autentiske bymiljø

Jeg var så heldig å få besøke Pepperkakebyen kvelden før åpningen for noen år siden, og da var det stor aktivitet for å få ferdig hele lokalet til åpningen som var kun noen timer unna. Hus, lys, figurer og andre installasjoner ble omhyggelig plassert og vi kunne se hvordan det vokste frem koselige tun, gater og miljøer. Det var en helt egen stemning i lokalet og alle jobbet stille men effektivt med å presentere og sette opp pepperkakehusene på best mulig måte.

Søte små gatetun blir omhyggelig lyssatt for å skape den riktige stemningen (Foto: Anna Melve)

Det dufter av jul i lokalet

Det er ikke bare øyet som får en god opplevelse når du besøker pepperkakebyen. Duften i lokalet er også nesten helt ubeskrivelig god, helt fra du entrer inngangen og hele tiden mens du er der! Det dufter nydelig av pepperkaker, godteri og søte saker i hele lokalet og det føles nesten som stå inne i et gigantisk pepperkakehus, ihvertfall om du skal dømme etter lukten. For meg er duften av pepperkaker en duft som hører julen til og det kommer garantert god julestemning sigende!

Hus på hus i Pepperkakebyen. (Foto: Anna Melve)

Vi laget en liten videosnutt fra besøket kvelden før åpningen for noen år siden av Pepperkakebyen for å vise litt av dimensjonene på det hele.  Som dere kan se er det snakk om en hel sal full av lekre byggverk og er garantert fascinerende for både store og små. Legg merke til at dette også kun er deler av lokalet og at alt ikke er helt ferdig rigget med lys og hus ennå. Jeg er sikker på at årets utstilling kommer til å bli like fantastisk og stemningsskapende som den i 2015!

Siden oppstarten i 1991 har Pepperkakebyen hatt ulike lokasjoner rundtom i sentrum av Bergen. Årets Pepperkakeby ligger i år i Xhibition kjøpesenter. Ønsker du å besøke Pepperkakebyen kan du gjøre det helt frem til 31. desember.

Noen hus ligger i mer landlige omgivelser i Pepperkakebyen… (Foto: Anna Melve)

Åpningstider for Pepperkakebyen 2021

Åpningsdagen er som nevt lørdag 13. november.Ønsker du å besøke Pepperkakebyen kan du gjøre det fra denne datoen og helt frem til 31. desember til følgende åpningstider:

Hverdager kl. 9-21
Lørdager kl. 9-20
Søndager kl. 10-19
Julaften kl. 9-13
1. juledag lukket
2. Juledag kl. 13-18
Nyttårsaften kl. 11-15

Husk at du kan bestille billett på forhånd, men at det også kan kjøpes billetter ved inngangen. 

Hva koster det å besøke Pepperkakebyen i Bergen, 2021

Prisene for å besøke Pepperkakebyen i Bergen er som følger: 

Det er gratis å besøke pepperkakebyen for:

– Alle barn under 12 år i ukedager (man-fre), Kr 50,- i inngang i helg. Barn under 2 år er alltid gratis 

– Alle som har levert et pepperkakebyggverk til Pepperkakebyen, kun ukedager. 

– Alle voksne som følger barnehagegrupper, skoleklasser (uansett nivå) og dagsentre.

Priser for andre grupper besøkende:

– Ungdom/student kr 100 (ungdom mellom 12 og 18 år og studenter med gyldig studentbevis)

– Voksne kr 150

…og noen bygg troner for seg selv på en bakketopp i Pepperkakebyen. Kanskje et av de vakreste byggene fra 2015! (Foto: Anna Melve)

Les også: Æbleskiver – tradisjonsrik Dansk julebakst…uten eple