Æbleskiver – tradisjonsrik dansk julebakst…uten eple

Om du har vært i Danmark i førjulstiden har du sikkert lagt merke til at det flere steder serveres de tradisjonelle danske Æbleskiver. Før jeg hadde smakt dem, eller i det hele tatt sett dem, hadde jeg en forestilling om hva disse godsakene måtte være. Jeg så for meg skiver av eple, stekt eller frittert på en måte og servert varme. Jeg kunne ikke tatt mer feil. Bli med å oppdag æbleskiver – tradisjonsrik dansk julebakst…uten eple!

Nystekte æbleskiver med hjemmelaget syltetøy, sukker og melis. Mmmmmmm……

Hva er Æbleskiver?

Æbleskiver er egentlig bakst laget på pannekakerøre som stekes i et spesielt jern, æbleskivejern, slik at de får kuleform. På den tradisjonelle måten skal de snues gradvis med strikkepinne etterhvert som siden som vender ned mot jernet blir stekt, helt til alle sidene er «lukket» og æbleskiven er ferdig stekt.

Æbleskivene stekes i et spesiellt jern og snues med strikkepinne for å få dem kuleformet

Historien om hvordan Æbleskiver fikk navnet sitt

Så hvor kommer eplene inn? I «gamle dager» ble æbleskivene gjerne tilført en eplebit eller litt eplesyltetøy inni bakverket under stekingen. Det vil si at under snuingen av æbleskivene ble der lagt noe godt inni før den ble vendt og lukket helt.

Der finnes fremdeles noen som lager denne formen for æbleskiver, men da kalles de gjerne eplefylte æbleskiver. Enkelte steder i Danmark fyller de også sviskekompott i æbleskivene, men de mest vanlige som fåes kjøpt på de fleste julemarkeder kommer uten noen form for fyll.

Les også: Bli med å oppdag Jyllands mange julemarkeder

Duften av nystekte æbleskiver fyller området. Her fra «Jul i den gamle by» julemarkedet i Aarhus 

Nytes best varme, og gjerne med en kopp gløgg ved siden av.

Æbleskiver kan også kjøpes frosne

Mange dansker kjøper gjerne æbleskivene som frosne, ferdiglagete og varmer dem opp i ovnen før servering. Æbleskiver smaker best, og skal serveres, varme eller lune og gjerne med sukker, melis og syltetøy ved siden av eller oppå.

Prøv et par nystekte æbleskiver neste gang du besøker et av Danmarks mange julemarkeder. Sammen med en god og varm kopp gløgg er du garantert julestemning!

Vel bekomme!