Tradisjonsrik saunaspa i Latvia

I mange av de Nordiske og Baltiske landene finnes det ulike variasjoner av saunakultur og hvordan sauna ble benyttet i tidligere tider. Mange av de gamle tradisjonene er fremdeles høyst levende og i Latvia fikk jeg prøve en tradisjonell sauna behandling eller saunaspa i en liten hytte langt inni de mørke skogene i Latgale-regionen.

Promosamarbeid

Saunakultur med dype røtter

Det var vanlig i Latvia at hvert gårdsbruk hadde sin egen sauna og avhengig av hvilken anledning man benyttet den til var der ulike ritualer. Vanligvis ble det benyttet damp, som man får ved å helle vann på de varme steinene i saunaen, og grener av ulike tre og plantesorter ble brukt i ritualene.

Jeg prøvde ut et klassisk baderituale som gikk over 3 timer med fem ulike stadier i behandlingen. Det høres sikkert mye ut med et sauna rituale som gikk over 3 timer men alt foregikk i etapper med pauser utenfor badstuen innimellom.

Jeg hadde en egen behandler som ledet hele seansen. Hun både tilrettela saunaen før oppstart og gjennomførte alle stadiene i ritualene. Saunaen holdt rundt 80-85 grader og der var lagt ut buketter med ulike grener på benkene når jeg ankom. Første stadie i behandlingen var å varme opp kroppen og slappe av i muskulaturen, noe som ble gjort liggende på benken med grener som hodepute og dekke over ansiktet mens behandleren drysset vann med enda flere grener nå og da over kroppen.

Etter å ha slappet godt av og blitt god og varm var det tid for en pause fra dampen og heten. For å også opprettholde veskebalansen og rense kroppen også fra innsiden ble det servert urtete og friskt vann mellom alle øktene. Det var hyggelig å sitte med utsikt til skogen og trærene og bare nyte!

Andre part av saunabehandlingen bestod av pisking med grenene. Dette ble gjort for å øke blodgjennomstrømmingen og effekten av sauna, urtete og grenene siden grenene har en aromaterapautisk effekt også.

Tredje part av behandlingen bestod av saltskrubb for å bli kvitt døde hudceller og mellom tredje og fjerde del ble det ikke bare inntatt urtete men også gjennomført et forfriskende bad i innsjøen like ved. Med behandleren som stødig guide lå jeg og fløt i vannet for å kjenne følelsen av vektløshet og finne indre ro.

Siste part av saunabehandlingen ble gjennomført med både sang og massasje og var en veldig avslappende og unik opplevelse.

Etter å ha tilbragt nesten 3 timer med ulike saunaopphold, masse deilig urtete med honning og bading i innsjøen var jeg vedlig avslappet og hadde fått redusert stressnivået betydelig. Det føltes nesten som å ha restartet kroppen og blitt renset både innvendig og utvendig.

Vil du oppleve en klassisk Latvisk saunabehandling finnes det flere steder over hele Latvia hvor dette tilbys. Mitt besøk var hos Veselibas Sala, et lite gjestetun med noen utleiehytter idyllisk plassert i Latgale regionen i Latvia.

Les mer om mine opplevelser i Latvia her

 

Den kulturelle roadtrippen jeg hadde i Latvia ble arrangert i samarbeid med NordicTB og Latvia Tourism som en del av #LatviaRoadtrip kampanjen. Alle meninger og holdninger er som alltid mine egne

Siste innlegg

Slik gjør du høstferie hjemme til en suksess

...
Les mer

På fisketur med Osprey Tempest 30l

...
Les mer

Reiseguide: De beste tips til eksotiske Marrakech

...
Les mer

Reiseguide: 13 ting må du oppleve på Venice Beach, LA

...
Les mer

På fottur i Montafon i Østerrike

...
Les mer

Stegastein – utkikkspunkt med fantastisk fjordutsikt

...
Les mer

Fantastiske utendørsopplevelser i Warmia og Masuria, Polen

...
Les mer

8 gode grunner til å reise på ferie utenom høysesongen

...
Les mer

Gatekunst på høyt nivå i Bushwick, New York

...
Les mer

Oppdag Belfast og Causeway Coasts unike attraksjoner

...
Les mer

Hurtiglenker

Medlem av

This post is also available in: English