På biltur gjennom Vorarlberg i Østerrike

av | Adventure, Reiseguider, Roadtrip

På biltur gjennom Vorarlberg i Østerrike

Vorarlberg er Østerrikes vestligste region og grenser mot både Tyskland, Sveits og Liechtenstein. Det er naboregionen til den mer kjente Tyrol regionen og har i likhet med Tyrol vakre høye alper, dype daler og mange spennende byer, landsbyer og områder. Jeg besøkte Vorarlberg som en del av NordicTB kampanjen #InVorarlberg i September, og over en uke besøkte vi alle de 6 ferieregionene Vorarlberg er delt inn i. Bli med å oppdage hver regions særegenhet og attraksjoner.

Promosamarbeid

Kleinwalsertal

Kleinwalsertal ligger nordøst i Vorarlberg og får å komme til den delen av Kleinwalsertal jeg besøkte må du en kort tur innom Tyskland før du kan returnere igjen til Østerrike. Denne regionen er en såkalt Genuss-region, det vil si en kulinarisk region med stolte tradisjoner på å produsere bl.a. ost og spekepølser. Regionen har også mange flotte vandreruter i fjellene og er et grønt og fruktbart område av Østerrike.

Anbefalte opplevelser i Kleinwalsertal

Siden denne ferieregionen er en kulinarisk region ta gjerne en kulinarisk vandring, eller som det heter i Østerrike en Genusswanderung, for å oppleve både naturen, maten og drikken denne dalen er så kjent for. Jeg fikk gått en herlig fjelltur sammen med den prisvinnende kokken Herbert Edlinger opp til en fjellhytte kalt Mittlere Spitelalpe hvor de blant annet produserer lokal ost om sommeren. Herbert hadde med seg godsaker i sekken så her oppe fikk jeg smake på masse av de delikatessene Kleinwalsertal har å by på.

Overnatting i Kleinwalsertal

Naturhotel Chesea Valisa er et hotell som ligger like utenfor landsbyen Hirschegg med flott utsikt til dalen nedenfor og fjellene rundt. Hotellet har stort fokus på naturlige byggmaterialer og økologisk drift og har også et flott basseng og spa-anlegg tilgjengelig for gjestene.

Bregenzerwald

Bregenzerwald ligger nord i Vorarlberg og er i likhet med Kleinwalsertal et område preget av høye fjell og dype daler. Her er stor fokus på tradisjon og autensitet blandet med moderne uttrykksformer og i denne ferieregionen kan du virkelig dypdykke i design, arkitektur og kulturopplevelser.

Anbefalte opplevelser i Bregenzerwald

Denne regionen er perfekt for deg som liker å utforske kunst og kulturscenen og å gjøre innholdsrike oppdagelsesturer i de ulike landsbyene. Regionen tilbyr noe de kaller «Umgang» som er et prosjekt hvor det i 13 av landsbyene er lagt opp designruter som besøkende kan følge og samtidig lære om byggeskikk og teknikk, design og arkitektur. Hver rute tar mellom 1,5 og 4 timer og er lagt opp som en selv-guidet rute. Man kan få et veldig forklarende kart hos turistinformasjonene i landsbyene eller kjøpe et sett med 12 kart i en boks om man vil vandre alle rutene.

Overnatting i Bregenzerwald

Jeg bodde på et kjempekoselig hotell med lang historie, Hotel Gasthof Krone i den lille landsbyen Hittisau. Dette er en av landsbyene som er inkludert i prosjektet Umgang og har en spennende rute som gir deg en flott introduksjon i byggestil, historikk og lokale tradisjoner.

Bodensee Vorarlberg

I Bodensee finner du Vorarlbergs største by og hovedsete Bregenz. Området ligger lengst nord i Vorarlberg og er mest kjent for den store innsjøen Bodensjøen eller Lake Constance som den også kalles. Innsjøen ligger i grenseområdet mellom Tyskland, Sveits og Østerrike og benyttes flittig til ulike vannaktiviteter som seiling, SUP og langs vannkanten finner du massevis av flotte badeplasser tilrettelagt med sommerlige aktiviteter.

Anbefalte opplevelser i Bodensee Vorarlberg

Besøk hovedsetet og den sjarmerende byen Bregenz og deres utendørs scene som ligger flytende på Bodensjøen. Om sommeren er det utendørs teateroppsetninger der og for 2017 og 2018 er det Carmen som står på plakaten. Den flytende scenen er i seg selv en opplevelse om du ikke får med deg selve oppsetningen da den alltid er veldig artistisk og kreativ i utseende. Ta også en vandretur langs promenaden som går ved vannet og nyt en kaffe eller et måltid ved en av kafeene i området.

Overnatting i Bodensee

Jeg bodde på Hotel Schwärzler, et flott hotell like i nærheten av sentrum av Bregenz og Bodensjøen. Hotellet fremstod som tradisjonsrikt men med moderne rom og fasiliteter.

Montafon

Montafon ligger i sørlige delen av Vorarlberg og for å komme fra Bodensee til Montafon passerer du langs grensen til Liechtenstein. Gjør gjerne som jeg gjorde, og ta en svipptur innom denne lilleputtstaten mens du er i området. Montafon har flotte fjellområder

Anbefalte opplevelser i Montafon

Ta deg en herlig vandretur i fjellet i Montafon. Her finner du spennende vandreruter hvor du kan gå forbi ulike kunstinnstallasjoner langs noen av rutene og kombiner det gjerne med overnatting i en klassisk Østerisk fjellhytte i Montafon. Jeg startet min tur i landsbyen Vandans hvor jeg tok Golmerbahn, en gondolbane i tre etapper, opp til toppen av fjellet. Her gikk jeg Gauertaler AlpkulTour, en tursti som leder deg rundt i klassisk alpefjellheim med bratte gresskledde bakker, alpehytter og beitende kuer samt spennende kunstverk.

Overnatting i Montafon

Om du tar Gauertaler AlpkulTour ruten kan du overnatte i vakre Lindauer Hutte en fjellhytte med overnatting til 103 personer fordelt på 3, 4, 6 or 8-manns rom. Standarden er enkel, som dens kal være på fjellhytter, men stemningen er upåklagelig. Om ettermiddagen og kveldene samles gjestene i dagligstuen og spisesalen og det nytes en øl og god mat og praten går livlig etter hvert som kvelden skrider frem.  Husk å ta med lakenpose da dette er påkrevet å benytte på hytten, så slipper du utgifter til å leie dette.

Biosphere park Grosses Walsertal

Dette området er en av Unescos 120 anerkjente Geoparker og en av 6 lokalisert i Østerrike. Ifølge definisjonen er en Geopark et område av unik internasjonal betydning og skal ha fokus på vern, bærekraftig utvikling og lokalsamfunnets involvering.

Anbefalte opplevelser i Biosphere park Grosses Walsertal

I tillegg til flott natur og vakre vandreruter kan du også oppleve både kultur og historie i Biosphere park Grosses Walsertal. Ta gjerne et besøk til Benediktine klosterer Propstei St. Gerold som ligger helt i inngangen av dalen. Stedet dyrker egne grønnsaker, urter og holder husdyr på en økologisk og bærekraftig måte. Produktene de fremstiller serveres sammen med andre lokale produkter i restauranten tilknyttet klosteret. Her finnes også en gravplass som fremstår som veldig spesiell men med fokus på likeverd, da alle som er gravlagt der får en plakett på steinveggene istedenfor en egen grav og gravstein. Marken er dekket med blomster som hedrer alle som er gravlagt der uten å gjøre forskjell i forhold til status eller rikdom.

Overnatting i Grosses Walsertal

Jeg bodde på et kjempekoselig hotell kalt Hotel Krone i en liten landsby som heter Sonntag (eller søndag om du vil) som lå med flott utsikt halvveis opp i dalen.

Lech Zürs am Arlberg

Lech Zürs am Arlberg ligger i den sørøstlige delen av Vorarlberg og er et skikkelig alpinmekka vinterstid. Om sommeren byr området på mengder av flotte turstier, golfspilling og andre spennende utendørs opplevelser. De fleste gondolbanene går også om sommeren så det er enkelt å komme seg opp i fjellene for å nyte naturen, også utenom skisesongen.

Anbefalte opplevelser i Lech Zürs am Arlberg

Området har som nevnt mange flotte turmuligheter både i dalen og i fjellene over. De koselige landsbyene ligger spredd oppover dalen og har både shoppingmuligheter og et godt utvalg kafeer og restauranter. Jeg hadde en opplevelsesdag i Lech med en innføring i kunsten å spille Golf sammen med en instruktør fra Iconic Golf tilknyttet Golfclub Lech. Om du er en dreven golfspiller eller helt nybegynner som meg tror jeg neppe at omgivelsene vil legge en demper på opplevelsen. Vakre høye fjell med snøkledde topper strakk seg opp mellom de irrgrønne gressmarkene tilhørende golfbanen og gjorde golfrunden til en vakker og minnerik en.

Overnatting i Lech Zürs am Arlberg

Der finnes massevis av flotte hoteller i Lech og omkringliggende landsbyer. Jeg bodde på Hotel Goldener Berg i Uberlech, en landsby tilknyttet Lech med gondolbane om vinteren og gondolbane og en smal vei om sommeren. Hotellet haddee fantastisk utsikt utover dalen og kunne by på utendørs jacuzzi, stort basseng og spaområde og restauranter av høy klasse.

Reisen til Vorarlberg i Østerrike var et samarbeids prosjekt mellom NordicTB.com og Vorarlberg Tourismus for å sette fokus på regionen som en feriedestinasjonAlle meninger og hodlninger er som alltid mine egne

Annonse

Relaterte innlegg

Janicke Hansen

Janicke Hansen

Skribent og fotograf

Janicke Hansen er skaperen av adventure reisebloggen "Let's get lost" og startet bloggen i 2011 (opprinnelig "Norske reiseblogger") Hun driver idag sitt eget konsulentfirma med fokus på destinasjonsmarkedsføring, digital historiefortelling og innholdsproduksjon, og samarbeider med mange internasjonale og norske destinasjoner og reiserelaterte merkevarer. Janicke er internasjonal foredragsholder og reiser verden rundt for å dele sin erfaring. Hun startet, og driver, det Nordiske influenserbyrå og nettverket NordicTB.com sammen med en god kollega i Sverige, og er partner i Nettferd.no. Janicke var tidligere President i det internasjonale reisebloggernettverket "Professional Travel Bloggers Association" (PTBA)