København for første gang – dette må du ikke gå glipp av

København er et yndet reisemål for mange nordmenn, og det er ikke uten grunn. Denne byen har alt! Gode shoppingmuligheter, massevis av herlige restauranter, spennende museer og et rikt kulturtilbud. Planlegger du din første reise til København? Her er en liten reiseguide til København for førstegangsbesøkende, med et knippe interessante attraksjoner i København du ikke bør gå glipp av.

Amalienborg er verdt et besøk for førstegangsreisende til København

Gå på shopping i Strøget

Strøget er et shopping- og gågateområde i hjertet av København på hele 1,1 kilometers lengde, og faktisk den lengste gågaten i Europa. Her finner du det meste av butikker, både store varehus og mindre, frittstående merker, og et herlig knippe restauranter, barer og kafeer. Strøget er svært populært og det er alltid masse mennesker som vandrer her. Området går som en lang stripe mellom Rådhusplassen og Kongens Nytorv.

Besøk sjarmerende Nyhavn

Nyhavn er vel det mest sjarmerende og fotoskjønne området av København, men på grunn av sin popularitet er også blitt et veldig turistifisert område. I den lille havnen finner du restauranter på begge sider så langt øyet ser, og de fargerike husene danner en flott ramme. Spesialiteten her er fiskerestauranter, men du finner også kafeer og steder å bare ta en is eller kaffe. Legg merke til at de restaurantene som ligger ytterst i havnen ofte er mindre travel og har bedre plass enn de som ligger helt innerst.

Fra Nyhavn kan du ta ulike sightseeing båter som tar deg rundt i Københavns havneområde og kanaler. En interessant og innholdsrik aktivitet om du ønsker å se attraksjonene fra en litt annen vinkel enn fra land.

Nyhavn er et av de mest sjarmerende og travle stedene i København 

Spaser i Kongens have

Kongens Have ble etablert av Christian den fjerde, og er en stor park sentralt i København sentrum. Den har vært åpen for publikum siden 1770-tallet. Hagen er et ypperlig sted for lange spaserturer i grønne og frodige omgivelser, og en plass for rekreasjon. Ta gjerne med deg en picknick-kurv for en hyggelig utendørs lunsj, eller frokost som det heter på dansk. Du finner både kafeer og offentlige toaletter i hagen. Inne i parken finner du også Rosenborg Slott.

Se Kronjuvelene på Rosenborg Slott

Rosenborg Slott ligger som nevnt inne i Kongens Have og ble bygget på begynnelsen av 1600-tallet. Slottet er i dag et kulturhistorisk museum og holder blant annet de danske kronjuvelene. I tillegg til utstillingene og kronjuvelene er det også masse annet å se i Rosenborg Slott, blant annet Riddersalen med kroningstronen.

Rosenborg Slott ligger i Kongens Have og inneholder blant annet de danske Kronjulvelene

Ta en rusletur i Fristaden Christiania

Christiania ble etablert i 1971 da en gruppe mennesker tok seg inn i, og okkuperte, et nedlagt militærområde like utenfor København sentrum. Området ble raskt bebodd av mange kreative mennesker med en klart hippiementalitet, og oppnådde etter hvert annerkjennelse fra myndighetene, som lot dem beholde stedet.

Christiania er betegnet som en fristad og har hatt en stor grad av selvstyre, selv om det de senere årene har blitt strammet inn på dette. Det ble tidligere omsatt cannabis åpent i Christiania, men nå foregår det mer i det skjulte ettersom Politiet har jevnlige razzia der. Den alternative livsstil og kreative hippiekulturen preger også områdets utseende. Fargerik grafitti og veggmalerier er et vanlig syn i Christiania.

Om du besøker Christiania bør du ikke fotografere innenfor gjerdene, spesielt ikke i Pusher Street hvor mye av cannabis salget foregår. Husk også å vise respekt og vit at du er på besøk et sted hvor folk har hjemmene sine, og ikke et museum.

Les også: Reiseguide – de beste tips til eksotiske Marrakech 

Få frem barnet i deg i fornøyelsesparken Tivoli

Tivoli i København er en stor fornøyelsespark i sentrum av byen. Tivoli ble grunnlagt i 1843 og består av en blanding av park, konsertområde, restauranter, vandrestier og et stort antall kjøreattraksjoner, som Berg- og dalbaner, radiobiler, karuseller og andre fartsfylte installasjoner. Tusenvis av lyspærer lyser opp hagen på kveldstid og skaper en magisk atmosfære. Tivoli er et must når du besøker København for første gang.

Finn ro og fred på Kastellet

Kastellet i København er en av de best bevarte festningsanleggene i Nord-Europa. Ovenfra ser anlegget ut som en femarmet stjerne med 5 bastioner, en i hver «arm» av stjernen. Kastellet er fredet og benyttes både som park, museum og kulturhistorisk minnesmerke. Ta deg derfor en vandretur på det grønne og frodige Kastellet for å komme bort fra byens larm og folkemengde, i vakre og landlige omgivelser. Kastellet er også et område som militæret benytter som paradeplass og holder militære.

Finn fred og ro på Kastellet like ved Den lille Havfruen i København

Vær aktiv i Copenhill klatrevegg og skibakke

Ja, du leste riktig! København har faktisk sin helt egen skibakke, Copenhill, og våren 2020 åpner de også verdens største kunstige klatrevegg på hele 85 meter. Copenhill ligger på Amager og er lokalisert på et forbrenningsannlegg formet som en stående trekantet bygning med tre rette vegger og en lang bakke som skrår fra toppen av bygget og ned langs den fjerde siden.

Du kan stå på slalåmski eller snowboard ned den kunstige skibakken hele året, og har du ikke ski med deg kan du leie på stedet. Klatreveggen kan kun bestiges av erfarne klatrere.

Copenhill har både skibakke og klatrevegg tilgjengelig for besøkende

Titt på Den nye Operahuset

København har to operahus. Det gamle ligger ved Kongens Nytorv, og det nye ligger på Holmen, tvers over havnen for Amalienborg Slott. Det nye Operahuset, også bare kalt Operaen, stor ferdig i 2004 og har et karakteristisk utseende med fronten vendende ut mot havnen. Det har to saler som tar henholdsvis ca. 1500 og 200 publikummere.

Operaen i København var en gave fra Danmarks rikeste mann, Mærsk Mc-Kinney Møller, og er ett av de dyreste operahus som noen gang er konstruert med sin kostnad på over 2,3 milliarder kroner.

Operaen i København er flott sett fra motsatt side av havnen

Observer Den Kongelige Livgardes vaktskifte på Amalienborg

Amalienborg er et slottsanlegg som består av 4 nesten identiske store bygninger, eller paléer som de kalles, som ligger plassert rundt en åttekantet plass. På Amalienborg bor den danske kongefamilien, med Dronning Margrethe i ett av paléene, og kronprins Frederik, kronprinsesse Mary og deres barn boende i ett palé.

Det er mulig å gå på omvisning i de deler av bygningene som ikke er kongefamiliens private residens, og du kan også observere Den kongelige livgardes vaktskifte på plassen mellom bygningene hver dag kl. 12.00.

Amalienborg er et populært sted å besøke for turister til København

Fotografer Den lille havfruen

Du kan vel ikke besøke København uten å ta en titt på den mest berømte lille statue byen har? Den lille havfruen er som navnet tilsier, en liten statue av en havfrue. Den sitter på en stein i havet like ved Kastellet og er en av de absolutt aller mest populære attraksjonene i København.

Kommer du samtidig med de store mengdene turister fra cruisebåtene er det nesten ikke mulig å komme frem for å få tatt bilde av statuen. Du kan også få sett statuen fra sjøsiden om du deltar på en av de mange sightseeingene med båt i København.

Den lille havfruen er også en av de mest populære attraksjonene i København

Besøk Torvehallerne mathall

Torvehallerne består av to separate mathaller fylt med restauranter og delikatesseutsalg, og noen utendørs matboder hvor det selges blomster, frukt og grønnsaker eller ulike typer fastfood. Torvehallerne ligger plassert hvor København i tiden mellom 1889 og 1958 hadde en åpen markedsplass som ble kalt Grønttorvet. Etter at det populære markedet ble flyttet til en annen lokasjon stengte Grøntorvet frem til det igjen ble åpnet som matmarkedsplass i 2011, da kalt Torvehallerne.

Torvehallerne er åpen på dagtid alle dager og er et perfekt sted å innta et eksotisk inspirert eller et tradisjonelt dansk måltid. Gå ikke glipp av smørrebrødene som de selger flere steder. De bugner med så mye pålegg at man knapt kan skimte brødskiven under.

Torvehallerne har både utendørs frukt og grøntutsalg…

…og innendørs delikatesseutsalg og restauranter