Afternoon Tea anyone?

av | Matkultur, Matopplevelser

Afternoon Tea anyone?

Lokale mattradisjoner kan være så mangt. Det kan være relatert til ingredienser og råvarer, tilberedningsmåte, sammensetning eller i hvilke situasjoner og kombinasjoner maten konsumeres. Under mitt siste besøk i London hadde jeg bestemt meg for å ta del i det veldig britiske og tradisjonsrike måltidet som høres ut som kun en kopp te på ettermiddagen, men som består av så veldig mye mer enn bare det! Afternoon Tea anyone?

Klar for en tradisjonell Afternoon Tea i London!

Hva er Afternoon Tea?

En tradisjonell Afternoon Tea består av store mengder te servert i lekre kopper akkompagnert av et utvalg mat og snacks bestående av ferske sandwicher, scones og kaker dandert på stilfulle etasjefat. Noen steder serveres det også champagne eller annen musserende vin som en del av Afternoon Tea utvalget. Teen smaker selvsagt best inntatt på den britiske måten, med både sukker og melk, og smak deg gjerne gjennom flere typer te til de ulike rettene.

De fleste stedene får du servert teen i lekre tekanner og gjerne basert på løs te. Du vil da få med en liten sil som du siler teen i når du heller den i koppen. Andre steder kommer tekannen på borden med teposen plassert oppi og du kan la den trekke så lenge du ønsker slik at det blir passelig styrke på den. Husk at Afternoon Tea kommer med ubegrensede mengder te, så om kannen din blir stående lenge slik at teen blir kald, spør bare om å få en ny. 

Afternoon Tea kalles noen steder også for High Tea selv om det sies å være en viss forskjell på de to formene. Afternoon Tea ble normalt servert rundt kl. 16 om ettermiddagen og bestod som den gjør idag av te, kaker, sandwich og scones, mens High Tea gjerne ble servert senere på dagen og var mer forbundet med et tyngre måltid for arbeidsfolkene som kom hjem etter en lang dag på jobben. High Tea i Skottland serveres gjerne akkompagnert med varme smørbrød og salter retter og snacks, til forskjell fra den søtere Britiske versjonene av Afternoon Tea. 

 

Slik kan et klassisk Afternoon Tea bord se ut

Hvordan Afternoon tea oppstod

Tradisjonen med Afternoon Tea sies å stamme tilbake til tidlig 1800-tallet da te begynte å ble svært utbredt i den vestlige verden. På den tiden var det vanlig med kun to måltider om dagen, frokost og middag sent om kvelden, og en av grevinnene, Anna av Bedford, begynte å innta te og lett snacks tidlig om ettermiddagen for å bekjempe den gnagende sulten gjennom dagen. Først var dette kun en privat ordning men hun begynte fort å invitere sine høytstående venner til å delta og det ble snart svært populært i det øvre sjiktet av samfunnet. Etterhvert bredte ordningen seg også i de lavere samfunnslag.

Husk å drikke masse, varm og nylaget te med litt sukker og en skvett melk for den rette Britiske stemningen

En levende tradisjon i utvikling

Tradisjonen er levende og vital den dag i dag, men oftest består den vanlige afternoon tea i hjemmet kun av en kopp te og en kjeks i tidsrommet mellom lunsj og middag. Oppsøker man et hotell eller restaurant er serveringen litt annerledes. Mange restauranter og hoteller serverer tradisjonell Afternoon Tea i London mens prisnivå, opplegg og utvalg varierer veldig. Noen steder er det dresskode for å kunne innta måltidet mens det andre steder har utviklet seg til en tradisjon i nyere format med fokus på sjømat istedenfor sandwich og søte kaker eller et vegansk matutvalg. Mange av stedene som serverer Afternoon Tea i London har satt sin egen signatur på serveringen, enten gjennom et stort te-utvalg, spesielt interiør, et spesifikt matutvalg eller som nevnt en form for dresskode for å kunne delta. Enkelte steder arrangerer de også tradisjonell Afternoon Tea for barn.

Da prisen på måltidet enkelte steder ligger forholdsvis høyt har det blitt populært i London å oppsøke noen av de mer tradisjonelle og erværdige tesalongene for en storslått Afternoon Tea når man har noe å feire, som f.eks. en bursdag eller jubileum. Enkelte kler seg gjerne opp som grevene og grevinnene som innførte tradisjonen og gjør det til en stor begivenhet.

Delikat!

Hva koster Afternoon tea?

Prisene på en tradisjonell Afternoon Tea varierer mye, og du kan finne tilbud som strekker seg fra mellom 17-18 pund til 70-80 pund avhengig av lokasjon og innhold. Mange av de fasjonable hotellene ligger på priser mellom 50 og 70 pund og inkluderer gjerne et glass champagne i serveringen mens mindre cafeer og restauranter gjerne ligger i nivået mellom 20 og 35 pund.

Finger cut sandwich er et must. Det serveres ikke sandwich i trekanter til Afternoon Tea

Tradisjonell Afternoon Tea hos Crusting Pipe

Etter å ha undersøkt ulike alternativer valgte jeg å innta min Afternoon Tea i en av Covent Gardens mange serveringssteder. I underetasjen i Covent Garden Market fant jeg vinbaren Crusting Pipe som serverte tradisjonell Afternoon Tea hver dag mellom klokken 14.30 og 17.00. For litt under 21 pund fikk jeg servert så mye te jeg ville ha og et lekkert fat med tre etasjer fylt av ulike lekre godbiter.

På det nederste fatet lå der 4 typer «finger cut» sandwich som hadde skinke og sennepsmajones, cheddar og chutney, røkt laks med dillkremost og hjemmelaget eggesalat. Til en tradisjonell Afternoon Tea er altså kuttingen av sandwichene essensiell. De skal kuttes i lange strimler, altså «finger cut», og ikke i trekanter.  

Varme scones med syltetøy og clotted cream. Mmmmmm…..

I midtetasjen var der en fersk, varm scone med syltetøy og clotted cream, som er overpisket krem av fersk kremfløte, i små krukker ved siden av. Dette er fast følge på en tradisjonell Afternoon Tea og clotted cream skal inntas på toppen av, eller mikses inn med syltetøyet oppå sconesen.

Miks gjerne clotted cream inn i syltetøyet eller legg en liten klump på toppen

Etter å ha spist meg gjennom deilige sandwich og scones var turen kommet til toppetasjen av fatet, det med kaker! Her var det små kakestykker lekkert dandert med ferske jordbær og et dryss av melis. En herlig søt avslutning av måltidet!

Lekre kaker i lange baner. Nyt Afternoon Tea over lang tid så du er sikker på at du får smakt på alle rettene

Etter å ha spist meg gjennom tre etasjer med lekre småretter og drukket en kanne te var jeg godt mett og ganske så fornøyd. Vinbaren var et superkoselig sted å innta en klassisk og tradisjonell Afternoon Tea og jeg følte det var god valuta for pengene.

Om du vil prøve dette neste gang du er i London, husk å sette av noen timer. Afternoon Tea skal nytes, helst over en lang og god samtale!

Oppskrift og ide til et vellykket afternoon Tea Party hjemme

Om du ikke er i London for å teste ut denne gamle tradisjonen og heller vil prøve dette hjemme kan du enkelt lage til et herlig og sjarmerende Afternoon Tea party selv. Her er noen få tips til oppskrift på tilbehøret og ide til en uforglemmelig Afternoon Tea fest i egen stue.

Har du et etasjefat er dette aller lekrest å benytte for å lage Afternoon Tea hjemme. Da har du plass til de tre mest essensielle tingene utenom teen, nemlig sandwich, scones og kaker. Har du ikke etasjefat, finn noen lekre fat å dandere maten på.

Sandwich i «fingercut» stil lager du enkelt med ferdig oppskjært lys eller grov formloff. Ta på det du liker av pålegg, men kjør gjerne på med en litt britisk versjon. Noen forslag er hjemmelaget eggesalat laget på finhakket kokt egg og løk blandet i majones, grov sennep og skinke, røkt laks og kremost, fenalår og snøfrisk, cheddarost og mangochutney eller roastbiff med syltet rødløk og remulade. Benytt gjerne kortreiste norske ingredienser for å få en lokal stil og smak på sandwichene. Ha på smør eller margarin og legg pålegg mellom to og to brødskiver, kutt av alle skorpene og del hver av dem i to lange sandwicher. Beregn ca. 4 biter til hver person, så ha gjerne 4 ulike påleggstyper så får alle smake på de ulike versjonene. 

Etter at sandwichene er inntatt kommer man til Scones fatet. Istedenfor scones kan du også benytte hjemmelagde eller kjøpte småboller/hveteboller. Beregn en bolle eller scones per person. Som tilbehør her serverer du overpisket kremen og syltetøy etter egen smak. Har du plukket bær fra egen hage eller skog er det ypperlig å benytte som syltetøy. Benytt kremfløte og pisk den akkurat litt for lenge i forhold til å ha den på kaker og slikt og slik at den blir matt i overflaten og litt klumpete. Ikke pisk den helt til smør. Kremen og syltetøyet serveres i to ulike skåler og blandes gjerne i store doser oppå sconesen eller bollen og nytes. 

På toppen, og som en avslutning på den tradisjonelle Afternoon Tea seansen, serveres du små og lekre kakestykker. Du kan selvsagt også benytte kjeks eller små sjokoladebiter, men en søt avslutning bør det være. Tenk også her gjerne lokalt og norskt og finn gjerne frem påsmurte lefser eller vaffelhjerter med noe godt oppå. Pynt også gjerne med friske bær eller frukter slik at det også blir en nytelse for øyet. 

Dekk på med en fin duk, ditt beste kaffeservice, store, gode tekopper og en stor kanne med varm te, og festen kan begynne! 

Bon appetit!

 

Les om flere kulinariske reiseopplevelser her

Annonse

Relaterte innlegg

Janicke Hansen

Janicke Hansen

Skribent og fotograf

Janicke Hansen er skaperen av adventure reisebloggen "Let's get lost" og startet bloggen i 2011 (opprinnelig "Norske reiseblogger") Hun driver idag sitt eget konsulentfirma med fokus på destinasjonsmarkedsføring, digital historiefortelling og innholdsproduksjon, og samarbeider med mange internasjonale og norske destinasjoner og reiserelaterte merkevarer. Janicke er internasjonal foredragsholder og reiser verden rundt for å dele sin erfaring. Hun startet, og driver, det Nordiske influenserbyrå og nettverket NordicTB.com sammen med en god kollega i Sverige, og er partner i Nettferd.no. Janicke var tidligere President i det internasjonale reisebloggernettverket "Professional Travel Bloggers Association" (PTBA)