Afternoon Tea anyone?

Lokale mattradisjoner kan være så mangt. Det kan være relatert til ingredienser og råvarer, tilberedningsmåte, sammensetning eller i hvilke situasjoner og kombinasjoner maten konsumeres. Under mitt siste besøk i London hadde jeg bestemt meg for å ta del i det veldig britiske og tradisjonsrike måltidet som høres ut som kun en kopp te på ettermiddagen, men som består av så veldig mye mer enn bare det! Afternoon Tea anyone?

Klar for en tradisjonell Afternoon Tea i London!

Hva er Afternoon Tea?

En tradisjonell Afternoon Tea består av store mengder te servert i lekre kopper akkompagnert av et utvalg mat og snacks bestående av ferske sandwicher, scones og kaker dandert på stilfulle etasjefat. Noen steder serveres det også champagne eller annen musserende vin som en del av Afternoon Tea utvalget. Teen smaker selvsagt best inntatt på den britiske måten, med både sukker og melk, og smak deg gjerne gjennom flere typer te til de ulike rettene.

 

Slik kan et klassisk Afternoon Tea bord se ut

Hvordan Afternoon tea oppstod

Tradisjonen med Afternoon Tea sies å stamme tilbake til tidlig 1800-tallet da te begynte å ble svært utbredt i den vestlige verden. På den tiden var det vanlig med kun to måltider om dagen, frokost og middag sent om kvelden, og en av grevinnene, Anna av Bedford, begynte å innta te og lett snacks tidlig om ettermiddagen for å bekjempe den gnagende sulten gjennom dagen. Først var dette kun en privat ordning men hun begynte fort å invitere sine høytstående venner til å delta og det ble snart svært populært i det øvre sjiktet av samfunnet. Etterhvert bredte ordningen seg også i de lavere samfunnslag.

Husk å drikke masse, varm og nylaget te med litt sukker og en skvett melk for den rette Britiske stemningen

En levende tradisjon i utvikling

Tradisjonen er levende og vital den dag i dag, men oftest består den vanlige afternoon tea i hjemmet kun av en kopp te og en kjeks. Oppsøker man et hotell eller restaurant er serveringen litt annerledes. Mange restauranter og hoteller serverer tradisjonell Afternoon Tea i London mens prisnivå, opplegg og utvalg varierer veldig. Noen steder er det dresskode for å kunne innta måltidet mens det andre steder har utviklet seg til en tradisjon i nyere format med fokus på sjømat istedenfor sandwich og søte kaker eller et vegansk matutvalg. Mange av stedene som serverer Afternoon Tea har satt sin egen signatur på serveringen, enten gjennom et stort te-utvalg, spesielt interiør, et spesifikt matutvalg eller som nevnt en form for dresskode for å kunne delta. Enkelte steder arrangerer de også tradisjonell Afternoon Tea for barn.

Da prisen på måltidet enkelte steder ligger forholdsvis høyt har det blitt populært i London å oppsøke noen av de mer tradisjonelle og erværdige tesalongene for en storslått Afternoon Tea når man har noe å feire, som f.eks. en bursdag eller jubileum. Enkelte kler seg gjerne opp som grevene og grevinnene som innførte tradisjonen og gjør det til en stor begivenhet.

Delikat!

Hva koster Afternoon tea?

Prisene på en tradisjonell Afternoon Tea varierer mye, og du kan finne tilbud som strekker seg fra mellom 17-18 pund til 70-80 pund avhengig av lokasjon og innhold. Mange av de fasjonable hotellene ligger på priser mellom 50 og 70 pund og inkluderer gjerne et glass champagne i serveringen mens mindre cafeer og restauranter gjerne ligger i nivået mellom 20 og 35 pund.

Finger cut sandwich er et must. Det serveres ikke sandwich i trekanter til Afternoon Tea

Tradisjonell Afternoon Tea hos Crusting Pipe

Etter å ha undersøkt ulike alternativer valgte jeg å innta min Afternoon Tea i en av Covent Gardens mange serveringssteder. I underetasjen i Covent Garden Market fant jeg vinbaren Crusting Pipe som serverte tradisjonell Afternoon Tea hver dag mellom klokken 14.30 og 17.00. For litt under 21 pund fikk jeg servert så mye te jeg ville ha og et lekkert fat med tre etasjer fylt av ulike lekre godbiter.

På det nederste fatet lå der 4 typer «finger cut» sandwich som hadde skinke og sennepsmajones, cheddar og chutney, røkt laks med dillkremost og hjemmelaget eggesalat. Til en tradisjonell Afternoon Tea er altså kuttingen av sandwichene essensiell. De skal kuttes i lange strimler, altså «finger cut», og ikke i trekanter.

Varme scones med syltetøy og clotted cream. Mmmmmm…..

I midtetasjen var der en fersk, varm scone med syltetøy og clotted cream, som er overpisket krem av fersk kremfløte, i små krukker ved siden av. Dette er fast følge på en tradisjonell Afternoon Tea og clotted cream skal inntas på toppen av, eller mikses inn med syltetøyet oppå sconesen.

Miks gjerne clotted cream inn i syltetøyet eller legg en liten klump på toppen

Etter å ha spist meg gjennom deilige sandwich og scones var turen kommet til toppetasjen av fatet, det med kaker! Her var det små kakestykker lekkert dandert med ferske jordbær og et dryss av melis. En herlig søt avslutning av måltidet!

Lekre kaker i lange baner. Nyt Afternoon Tea over lang tid så du er sikker på at du får smakt på alle rettene

Etter å ha spist meg gjennom tre etasjer med lekre småretter og drukket en kanne te var jeg godt mett og ganske så fornøyd. Vinbaren var et superkoselig sted å innta en klassisk og tradisjonell Afternoon Tea og jeg følte det var god valuta for pengene.

Om du vil prøve dette neste gang du er i London, husk å sette av noen timer. Afternoon Tea skal nytes, helst over en lang og god samtale!

Bon appetit!

 

Les om flere kulinariske reiseopplevelser her