Zakopane – også en sommerdestinasjon

av | Adventure, Naturopplevelser

Zakopane – også en sommerdestinasjon

Zakopane i den Malopolske regionen i det sørlige Polen er nok mest kjent som en vinter destinasjon, og kalles ofte for Polens vinterhovedstad. I Zakopane finner du gode muligheter for både langrenn, snowboard og alpint med blant annet et sentrumsnært alpinsenter. Like ved senturm finner du selvfølgelig også det berømte hoppanlegget som det har vært arrangert flere verdenscuprenn i. Heldigvis er Zakopane en høyst levende og spennende destinasjon også i sommerhalvåret, og har mye interessant å tilby de tilreisende uten ski på beina.

Promosamarbeid

Zakopanedalen med Tatra-fjellene i bakgrunnen

Zakopane er stedet for eventyrere og intellektuelle

Zakopane er Polens høystliggende by og er lokalisert på mellom 750 og 1000 meter over havet. Byen er et turistknutepunkt for vintersport, men også utenom vintersesongen tiltrekkes både turister og eventyrere til byen.

 Zakopane er perfekt som utgangspunkt for fotturer, fjell- og klatreturer i Tatra-fjellene som ligger som en massiv rygg sør for byen. Fjellene er en del av nasjonalparken Tatra og her ligger også Polens grense mot Slovakia. På grunn av Tatra fjellenes mange utfordrende klatreruter har byen tradisjonelt tiltrukket seg eventyrere fra hele verden, og mange har benyttet fjellene for å forberede seg, og trene til, klatreekspedisjoner til bl.a. Himalaya.

Etter at Zakopane ble et populært feriested på slutten av 1800-tallet tiltrakk det seg også mange intellektuelle. Både kunstnere og skuespillere frekventerte til byen og Lenin brukte Zakopane som base i mange år før utbruddet av 1. verdenskrig. Også idag finner intellektuelle Zakopane interessant som et sted for å utøve sin kunst og byen har et levende miljø av kunstnere selv idag.

På gravplassen kan du tydelig se sporene av tiltrekningskraften byen har hatt på eventyrere og intellektuelle. Mange av gravmonumentene er sirlig dekorerte og høyst personlige med bl.a. treskjæringer og steinkunst. Mange av gravstøttene har også både klatretau, kroker og bolter som dekor for å hedre personer som har omkommet under klatring eller har hatt stor betydning for klatremiljøet i byen.

Les også: Besøk på Benedictine klosteret i Tyniec, Krakow

Ta gjerne en tur på gravplassen i sentrum av Zakopane. Vakre og personlige gravstøtter vitner om hvilken tiltekningskraft byen har hatt på intellektuelle og eventyrere.

Skiheisene går året rundt

Zakopane har vakker natur som man kan utfolde seg både sommer som vinter. Det er også enkelt å komme seg opp i høyden. Når sommersesongen starter slutter ikke skiheisene å gå av den grunn. Heisene tar turister og lokale opp til toppen av alpinbakken hvor utsikten mot fjellene og byen kan nytes over en kopp kaffe. Mange tar seg også en rusletur langs bodene som ligger på rekke og rad øverst i bakken. For å få litt trim er det og mange som tar beina fatt for å komme seg ned igjen til bebyggelsen. Fra toppen har du fantastisk utsikt over hele dalen, med Tatra-fjellene majestetisk tronende som et bakteppe, så om du bare vil opp her for utsikten er det fritt frem å ta skiheisen ned igjen også.

Les også: Reisebrev fra Sopot, Polen

I gangavstand fra sentrum kan du ta skiheisen opp til toppen av skibakkene, sommer som vinter. Små boder ligger på rad og rekke langs veistumpen på toppen av skibakken og det er herlig og sveve over de knallgrønne markene i deilig sommersol. Det er også fullt mulig å gå både opp og ned for dem som ønsker litt trim til opplevelsen. I bodene får du kjøpt små souvenirer, kaffe og snacks.

Zakopane har et livlig sentrum

Byens hovedgate Krupowki strekker seg innover i sentrum og er hovednerven i byen. Her spaserer man gjerne opp og ned for å se og bli sett eller for å jakte på en god spiseplass. Det er en livlig gate med restauranter, barer, butikker og gateselgere, så det mangler ikke på tilbud.

Hovedgaten Krupowki er travel både på dag- og kveldstid

Smak på den lokale ostespesialiteten Oscypek

Besøker du Zakopane bør du absolutt smake på den lokalt produserte osten Oscypek. Den er tradisjonelt laget på saltet sauemelk, og støpes i små utskjærte treformer før den røkes. Denne osten selges blant annet fra spesielle boder i hovedgaten, men om du vil være sikker på at det er den «ekte» typen, og ikke laget på kumelk, kan du oppsøke de lokale gjeterne ved foten av Tatra-fjellene, like ved inngangen til nasjonalparken. Her kan du se hvordan osten produseres og kjøpe direkte fra produksjonen som finner sted i små, spisse trehytter. Fersk, nyrøkt Oscypek er absolutt en himmelsk smaksopplevelse!

Les også: En kulinarisk reise ved Polens riviera

Sauene går på beite like ved produksjonsplassen for den tradisjonelle Oscypek osten og passes selvsagt på av gjeterne og deres hunder. Sauene samles for å melkes to ganger om dagen og melken leveres opp til ostehytten for å bearbeides. Melken fra sauene klargjøres for ysting og transformeres så til ostemasse i et stort kar utenfor hytten. Etter at osten er plassert i de spesiallagede treformene og har blitt støpt til en fast ost, fjernes formene og osten går inn i sin siste fase før den kan selges til forbipasserende.

I den spisse trehytten skal nå Oscypek osten røykes, og utenfor den lille hytten ligger duften av bålrøyk tungt over området. Etter at osten er tatt ut av formene plasseres de høyt oppunder taket i hytten. Her samler røyken fra bålet i hytten seg og gir den perfekte smaken til osten. Etter røykingen får osten en karakteristisk gul ytterside og med de flotte utskjæringene fra formen blir den ganske så vakker å se på. Nylaget Oscypek både dufter og smaker helt himmelsk og bør absolutt prøves om du er i Zakopane!

Zakopane er ideell for kulturopplevelser

Setter du pris på kulturelle opplevelser har Zakopane både museer og bygninger vel verdt et besøk. Blant annet kan den spesielle Zakopane-stilen, som i sin tid ble utviklet av Stanisław Witkiewicz, sees på trebygninger over hele sentrum. Han tok i bruk tradisjonell byggeskikk og utviklet en helt spesiell og meget dekorativ form på trehusene. Zakopane-stilen gjenkjennes enkelt med sine bratte tak, dekor i art nouveau stil og laftet byggverk. Mange av bygningene i Zakopane er bygget i denne stilen og det gir stedet et helt karakteristisk utseende. En spasertur i boligområdene rundt byen anbefales derfor om du er interessert i kultur, historie og arkitektur.

Les også: På rundreise i Vest-Pomerania, Polen

Bygningene i den tradisjonelle Zakopane-stilen er dekorative og husene er laftet, slik vi også ser gammel husbyggertradisjon fra Norge. Her ser vi detalj fra en vakkert dekorert bygning i klassisk Zakopane-stil.

Reise til Zakopane

For å reise til Zakopane kan man fly til Krakow og ta lokal transport videre. Distansen er ikke mer enn i underkant av 9 mil, og det er flere muligheter for transport. Om du liker roadtrips kan du leie bil selv og ta det som en hyggelig opplevelsestur. Det er mange flotte steder å oppdage også på veien fra Krakow til Zakopane.

For maks komfort til en helt ok pris er det også en mulighet å leie bil med sjåfør til å frakte dere mellom byene. Jeg benyttet Adam Wakszynski og hans Taxi Mercedes for å komme fra Krakow til Zakopane, og var veldig fornøyd med servicenivået og standarden på både kjøring og bil. Her snakker vi dør til dør service av høy klasse!

Du kan selvsagt også ta vanlig rutebuss fra Krakow sentrum for å komme deg til Zakopane så her er det muligheter for transport tilpasset ethvert budsjett.

For flere reisetips om Zakopane, sjekk gjerne ut turistkontoret sin infoside her: Discover Zakopane

 

Takk til Det Malopolska turistkontoret og Visit Poland for en flott tilrettelagt tur i vakre omgivelser, og hjertelig takk til det lokale turistkontoret i Zakopane for en flott omvisning og mye nyttig informasjon og kunnskap.

Annonse

Relaterte innlegg

Janicke Hansen

Janicke Hansen

Skribent og fotograf

Janicke Hansen er skaperen av adventure reisebloggen "Let's get lost" og startet bloggen i 2011 (opprinnelig "Norske reiseblogger") Hun driver idag sitt eget konsulentfirma med fokus på destinasjonsmarkedsføring, digital historiefortelling og innholdsproduksjon, og samarbeider med mange internasjonale og norske destinasjoner og reiserelaterte merkevarer. Janicke er internasjonal foredragsholder og reiser verden rundt for å dele sin erfaring. Hun startet, og driver, det Nordiske influenserbyrå og nettverket NordicTB.com sammen med en god kollega i Sverige, og er partner i Nettferd.no. Janicke var tidligere President i det internasjonale reisebloggernettverket "Professional Travel Bloggers Association" (PTBA)