Besøk på Benedictine klosteret i Tyniec, Krakow

av | Kulturopplevelser

Besøk på Benedictine klosteret i Tyniec, Krakow

Tronende på en høyde i Tyniec, like utenfor Krakow, ligger det et vakkert kloster med en lang historie. Klosteret tilhører Benedictine ordenen og har sin opprinnelse tilbake til 1044. Bygningene har oppigjennom historien vært ødelagt, plyndret, utvidet og forsøkt igjenoppbygget flere ganger. De har også blitt brukt til ulike formål i ulike tidsepoker, blant annet vært brukt som festning i krig.

Benedictine klosteret i Tyniec

Dagene på Benedictine klosteret preges av rutine

Nå er det imidlertid fred og ro som preger klosterets hverdag. Munkene som har sitt hjem her fyller dagene med bønn, meditasjon, arbeid, rekreasjon og måltider. Alt er lagt opp i faste dagsrutiner som ikke skiller nevneverdig mellom ukedag og helg, hverdag og høytid. Dagen starter kl 05.30 og slutter kl. 20.30 og følger et strengt tidsskjema for de ulike aktivitetene.

Alle måltider foregår i stillhet bortsett fra under markeringen av høytider som jul og påske. Da har munkene anledning til å invitere inn gjester, også kvinner, til måltidet, og da går praten livlig. Ellers i året har ikke kvinner tilgang til disse arealene av klosteret.

En vanlig dag i en munks liv

Det er 5 års prøvetid før man blir ordinert som munk

Den yngste av beboerne i Benedictine klosteret i Tyniec er kun 21 år og han er en av de som er inne i sin «opptaksperiode». Før man blir ordinert som munk har man 5 års prøve- og opplæringstid i klosteret. Man går her igjennom ulike stadier av preste/munkeopplæring og har mulighet til å venne seg gradvis til hva det å vie sitt liv til ordenen vil si. Iløpet av denne perioden forekommer det at noen dropper ut eller tar seg en pause for å se sin nye tilværelse utenfra. En av munkene jeg traff hadde gjort dette under sin opplæringsperiode, men vendte tilbake til klosteret etter en tid utenfor.

Butikken ligger i den hvite bygningen, og finansierer deler av driften av klosteret.

Klosterets lille butikk

På klosteret finnes det en liten butikk hvor det selges ulike matvarer som syltetøy, kjeks, syltede grønnsaker, ferske oster og kjøttvarer, te, kaffe, likør og vin. De har også en serie med helsefremmende urtebaserte artikler. Det å drifte butikken er en av arbeidsoppgavene tilknyttet munkene som bor her, og inntektene fra salget er med på å finansiere driften av klosteret.

Lekre krukker med deilig syltetøy og massevis av annet godt finnes i hyllene

Ta en stopp i kafeen på Benedictine klosteret

Kommer du som gjest til klosteret kan du også stoppe for en liten matbit. Der finnes nemlig også en kafè på klosteret. Her får du i tillegg til varm og kald drikke og enkle retter en fantastisk utsikt over dalen nedenfor, da kafeen med uteplass er bygget opp på en høy terrasse.

Den sorte terrassen gir deg fantastisk utsikt over dalen under klosteret.

Bo i Benedictine klosterets gjestehus

Ønsker du en utvidet klosteropplevelse har du også mulighet til å bo i klosterets gjestehus. Der er to ulike romstandarder tilgjengelig. I en av de restaurerte fløyene av hovedbygningen finnes der tilgjengelig rom med bad, mens det i en separat bygning finnes rom uten bad. Det er mulighet for singel, dobbel eller trippelrom, og prisene er forholdsvis beskjedne. For rom med bad ligger prisene rundt 300 NOK for singel rom og 440 NOK for dobbeltrom. Rom uten bad koster rundt 160 NOK for singelrom og 280 NOK for dobbeltrom. Totalt er det tilgjengelig plass for 91 gjester.

Som gjest er man velkommen til å delta i både arbeid og bønn og man må følge det satte reglement for gjestehuset. Stillhet er en viktig del av munkelivet, og gjester blir bedt om å respektere dette, både av hensyn til andres bønn og meditasjon og for å opprettholde klosteret som plass for retreat og ettertanke.

Kirken har synlige sår etter ulike skader oppigjennom tiden.

Klosteret har en vakkert dekorert kirke

Kirken som ligger på området har synlige merker etter ødeleggelser utenpå, men inni er den vakkert dekorert med rokokko elementer i gull. Den ene talerstolen har overdådig dekor i gull og blått mens andre elementer er mer nedtonet og sart i fargevalget.

Overdådig rokokkodekor i gull og blått i et vakkert dekorert kirkerom

På hver side fremme i kirken er det langsgående benkeplasser hvor munkene sitter under bønn og sang. Det er mulig for besøkende å delta under seremoniene, og jeg var tilstede under en av de faste bønnesesjonene. Det var en ganske så spesiell stemning i kirken. Rommet ble fylt av vekselvis monoton bønn og sang og de to sidene byttet på å lese ulike deler av bønnen. Det hele varte i rundt en halv time før munkene gikk på rad og rekke ut for å fortsette på sine daglige gjøremål.

Svalganger knytter kirken sammen med klosteret

Kirken er knyttet sammen med de øvrige byggene på klosteret, og man kan gå gjennom vakkert dekorerte korridorer for å komme til de andre bygningene. Det er også her det aller «helligste» befinner seg. De lukkede rommene hvor kun munkene og noen ganger menn har tilgang. Der finnes også et spesielt rom som fyller to ulike, men svært så betydningsfulle formål i et munkeliv.

Taket har forseggjort dekor i korridorene som leder fra kirken til de øvrige delene av klosteret og seremonirommet har en helt egen ro og verdighet over seg

Det spesielle seremonirommet på Benedictine Klosteret i Tyniec

Rommet var lukket med gitter når jeg besøkte klosteret, men det gikk fint an å titte inn på de vakkert dekorerte veggene med falmede fresker som viser rommets funksjoner.

Rommet tjener to formål og brukes kun til disse seremoniene. En seremoni foregår når man blir tatt inn i klosteret som munk, og en seremoni foregår når man forlater klosteret som avdød. De representerer på mange måter livsløpet til en munk i ordenen, fra start til slutt.

Støtt klosterets restaureringsarbeid

Restaureringsprosessen av bygningene slik de fremstår idag ble startet i 1947 og i 1968 ble bygningene igjen tatt i bruk som kloster etter en lengre periode uten aktivitet. Restaureringsprosessen har tatt lang tid og kostet masse penger. Arbeidet er ennå ikke ferdigstilt og ordenen er avhengig av penger utenfra i form av donasjoner for å kunne fortsette arbeidet. Her kan du lese mer om hvordan du kan donere penger for å hjelpe munkene med gjenoppbygging av klosteret.

 

Turen til Polen var i samarbeid med Den Polske Statens Turistbyrå. Alle betraktninger og meninger er mine egne.

Annonse

Relaterte innlegg

Janicke Hansen

Janicke Hansen

Skribent og fotograf

Janicke Hansen er skaperen av adventure reisebloggen "Let's get lost" og startet bloggen i 2011 (opprinnelig "Norske reiseblogger") Hun driver idag sitt eget konsulentfirma med fokus på destinasjonsmarkedsføring, digital historiefortelling og innholdsproduksjon, og samarbeider med mange internasjonale og norske destinasjoner og reiserelaterte merkevarer. Janicke er internasjonal foredragsholder og reiser verden rundt for å dele sin erfaring. Hun startet, og driver, det Nordiske influenserbyrå og nettverket NordicTB.com sammen med en god kollega i Sverige, og er partner i Nettferd.no. Janicke var tidligere President i det internasjonale reisebloggernettverket "Professional Travel Bloggers Association" (PTBA)