Påskemarked i Praha

av | Festivaler, Kulturopplevelser

Påsketid i Praha er ensbetydende med et sydende markedsliv og påskestemning over alt! På alle åpne plasser og spesielt på Vaclav plassen og markedsplassen i Stare Mesto, gamlebyen, er det tett i tett med påskeboder.

Nå snakker vi påskeegg! 
I bodene finner du ulike håndlagete varer, hjemmelaget mat, mikrobryggeri øl, godteri og ulike souvenirer. Det minnet med andre ord om et skikkelig julemarked, men med et litt annet klima. Mange av de tradisjonelle påsketradisjonene kan observeres på markedet. Påske er en stor høytid i Tsjekkia og markeres med både barneopptog med påskerangler, knytting av påskepisker og sirlig dekorering av påskeegg. Alle elementene er knyttet til ulike ritualer som tradisjonelt ble utført i forbindelse med påskehøytiden, og du finner nok et eksemplar eller to å ta med hjem om du ønsker å innføre noen nye skikker i egen påskefeiring.
I tillegg til alle varene og duftene fra bodene på påskemarkedet var det også mye pynt rundtom for å få alle i skikkelig påskestemning. Kjempestore egg og påskekyllinger var å finne både på toppen av bodene eller som et blikkfang foran de ulike utsalgsstedene.
 
Her laget de Trdelník, et skillingsbolle-lignende bakverk som ble stekt snurret på et stor jernrør. Veldig søt og veldig god! 🙂 
I flere boder kunne vi kjøpe Trdelnik, et klassisk Tsjekkisk bakverk som stekes surret rundt store jernrør og serveres med sukker og kanel. Det skal etter sigende passe perfekt sammen med Tsjekkisk øl eller urtelikør. Duften av disse bakverkene fylte også markedet og gav en lun og hjemmekoselig assosiasjon.
Strimler med påskefarget papir hang fra alle bodene, enten de solgte bakverk, grillmat, pølser, påskepynt, souvenirer eller dukker. Alle bodene var dessuten utformet i samme materiale/stil, så det ble en helhet selv om innholdet i dem var helt ulike.
Kjempestore påskekyllinger på taket av en salgsbod

 

Grillmat, bakverk, øl, klassiske tsjekkiske retter…matutvalget var stort og spennende

 

Fra de fleste trærne hang der egg, kyllinger, fjær og papirstrimler i påskefarger. Stemningsfullt!

 

Noen boder er litt mer forseggjort enn andre. Her kan man gå over en liten bro.
Underholdning og musikk er en selvfølge på ethvert vellykket marked. Abba-låter i korpsversjon farget hele den ene kvelden på markedsplassen i Stare Mesto…annerledes men spennende!
Prahas påskemarked har røtter tilbake til senmiddelalder da religiøse festlige markeringer var dypt knyttet til kulturen. Under kommunisttiden var det ikke tillatt med slike feiringer og påskemarkedet svant hen til kun en markering av at våren var på vei. Etter kommunismens fall har påskemarkedet igjen blomstret og preger nå byen i like stor grad som julemarkedene i desember. I 2018 er påskemarkedet åpent hver dag fra 17. mars til 8. april.
Det spesielle med Påske i Praha er også at ofte er våren kommet litt lenger enn her hjemme i nord. Er man riktig heldig kan man sitte ute og nyte et glass eller et måltid og kjenne på den skikkelig gode vårfølelsen. Har du planer om en tur til Praha kan du kanskje ha nytte av disse artiklene:

God påske, hvor enn du er!

Annonse

Relaterte innlegg

Janicke Hansen

Janicke Hansen

Skribent og fotograf

Janicke Hansen er skaperen av adventure reisebloggen "Let's get lost" og startet bloggen i 2011 (opprinnelig "Norske reiseblogger") Hun driver idag sitt eget konsulentfirma med fokus på destinasjonsmarkedsføring, digital historiefortelling og innholdsproduksjon, og samarbeider med mange internasjonale og norske destinasjoner og reiserelaterte merkevarer. Janicke er internasjonal foredragsholder og reiser verden rundt for å dele sin erfaring. Hun startet, og driver, det Nordiske influenserbyrå og nettverket NordicTB.com sammen med en god kollega i Sverige, og er partner i Nettferd.no. Janicke var tidligere President i det internasjonale reisebloggernettverket "Professional Travel Bloggers Association" (PTBA)