Den forsteinede skogen på Lesvos

av | Kulturopplevelser, Museum

På vestkysten av den greske øyen Lesvos kan du oppleve et merkelig naturfenomen, en forsteinet skog. I et avgrenset fjellområde kan du vandre på tilrettelagte stier og observere fossiler av en subtropisk skog som fantes på øyen for rundt 20 millioner år siden. Forsteiningsprosessen som skapte disse fossilene skjedde grunnet vulkansk aktivitet i området og i tillegg til en utendørs park i fjellene finnes der også et museum i landsbyen Sigri hvor du kan ta en nærmere titt på både små og store fossiler og lære mer om hvordan de ble skapt.

Personlig liker jeg å utforske og lære om nye ting også når jeg er på ferie. Kun lange dager på stranden blir fort litt ensformig og da er det godt at det finnes spennende alternativer til å oppdage og pirre nysgjerrigheten. Under vårt besøk på Lesvos fokuserte vi utelukkende på å utforske gjennom en 5 dagers biltur som tok oss rundt omkring på praktisk talt hele denne vakre og grønne øyen.

Ett av våre stopp på veien var altså den vestlige delen av Lesvos med landsbyen Sigri og den forsteinede skogen, og vil du utforske dette sjeldne fenomenet anbefaler jeg å ta absolutt å ta en tur på museet i Sigri først. Her finner du som nevnt både små og store fossiler og flotte innendørs utstillingsområder hvor du kan lære mer om fenomenet og området forøvrig. 

Museet har to permanente utstillingshaller. Den ene er viet fossilene og forklaring rundt forsteiningsprosessen og den andre er viet de geologiske prosesser som har skapt Egeerhavets struktur slik det fremstår idag. Museet har også en jordskjelvsimulator som benyttes i undervisningsøyemed.

Museet har ansvaret for å konservere og bevare restene av den forsteinede skogen, noe som er et møysommelig og komplisert arbeid. Museet holder også årlige internasjonale kurs omkring temaet Geoparker og har flere kurs og konferanser for Greske såvel som internasjonale forskere og studenter. I tillegg til å være en del av de offisielle listede Europeiske Geoparkene er også parken beskyttet av og UNESCO-listet som Global Geopark.

Det utendørs parkarealet med synlige forsteinede trestammer kan oppleves gjennom en vandring langs over 5 km med stier og gangveier i en avgrenset fjellside like utenfor Sigri. Her kan du bl.a. se den største liggene trestammen, som er over 20 meter lang, og mange fremdeles stående forsteinede trestammer. Den høyeste stående forsteinede trestammen i Europa, som er over 7 meter høy, finner du her i denne parken.

Om du vil besøke museet og parken holder de åpent hver dag i sommersesongen fra kl. 9.30 – 17.30. I vintersesongen holder de stengt om mandagene men er åpen resten av uken mellom kl. 9 og 17. Finn gjerne mer informasjon om Den forsteinede skogen på Lesvos her. 

Norske reiseblogger var invitert av Visit Greece på denne turen til Lesvos i 2015. Programmet var tilrettelagt av Visit Greece i samarbeid med de lokale turistmyndighetene på Lesvos. Alle betraktninger og meninger er helt og holdent våre egne.

Annonse

Relaterte innlegg

Janicke Hansen

Janicke Hansen

Skribent og fotograf

Janicke Hansen er skaperen av adventure reisebloggen "Let's get lost" og startet bloggen i 2011 (opprinnelig "Norske reiseblogger") Hun driver idag sitt eget konsulentfirma med fokus på destinasjonsmarkedsføring, digital historiefortelling og innholdsproduksjon, og samarbeider med mange internasjonale og norske destinasjoner og reiserelaterte merkevarer. Janicke er internasjonal foredragsholder og reiser verden rundt for å dele sin erfaring. Hun startet, og driver, det Nordiske influenserbyrå og nettverket NordicTB.com sammen med en god kollega i Sverige, og er partner i Nettferd.no. Janicke var tidligere President i det internasjonale reisebloggernettverket "Professional Travel Bloggers Association" (PTBA)