Blini – en Russisk spesialitet i Helsinki

av | Matopplevelser

Har du noen gang smakt Blini? Blini er egentlig en russisk spesialitet som har blitt svært populær i Helsinki. Den serveres rundtom på restauranter i byen stort sett kun i januar så om du besøker den Finske hovedstaden under Blini-sesongen bør du forsøke det minst en gang!

Blini servert på Finsk vis i Helsinki


Jeg liker veldig godt å smake på nye matretter og ingredienser, men jeg setter også veldig stor pris på å lære mer om opprinnelsen til matretten, hvordan den tilberedes og hvordan den serveres. Mange matretter som har blitt signatur for enkelte områder og byer stammer egentlig fra andre steder men har fått et nytt liv og en ny betydning i sitt nye «hjem». Så også med Blinien. Under et opphold i Helsinki deltok jeg på et Blini kokekurs og lærte mer om denne Finsk-Russiske spesialiteten.

Klassisk tilbehør til den Finske versjonen av Blini – rogn

En Blini er som en tykk pannekake laget av pannekakerøre med gjær som hevingsmiddel. Bliniene stekes i spesielle Blini-panner i masse klarnet smør og serveres nystekte og varme uten noe oppå. Til Blini serveres det et utvalg ulike toppinger, som alle kommer i separate skåler slik at alle gjestene kan mixe og matche hvilken topping de vil ha på sin Blini.

Les også: Om å utfordre tyngdekraften i en isvegg

Topping til Blini på rad og rekke. Her er det masse godsaker!

Det å nyte et Blinimåltid er både en smakfull opplevelse og en sosial og inkluderende stund. Blini er perfekt for et måltid ute med venner eller familie. Skålene med topping som sendes rundt bordet åpner opp for konversasjon og dialog og siden Blinien serveres nystekt og varm hver gang kommer de i flere omganger og fører til et avslappet måltid som gjerne trekker ut i tid.

Et ekte kokekurs kommer selvsagt med både kokkehatt og forkle. Et Blini-kokekurs er ekstra fargerikt og artig!

Tradisjonen med å innta Blini i Helsinki har ikke så veldig lang historie men har blitt veldig innarbeidet og er nå en helt naturlig del av restaurantenes utvalg i januar. Opprinnelig ble det introdusert på tidlig 1990-tallet og det ble fort en svært populær rett både som forrett og hovedrett. Populariteten førte til at flere og flere restauranter satt opp retten på menyen, og dermed var en ny trend og sesong spesialitet skapt.

Som nevnt har Blini sin opprinnelse i Russland, men serveringen av den Russiske Blinien er litt annerledes enn i Finland. Den Finske versjonen serveres gjerne med rogn, rå løk, rømme, Skagensalat, gravlaks og rødbetsalat mens den Russiske versjonen ofte serveres som en søt dessert med syltetøy, frukt eller sukker.

Annonse

Relaterte innlegg

Janicke Hansen

Janicke Hansen

Skribent og fotograf

Janicke Hansen er skaperen av adventure reisebloggen "Let's get lost" og startet bloggen i 2011 (opprinnelig "Norske reiseblogger") Hun driver idag sitt eget konsulentfirma med fokus på destinasjonsmarkedsføring, digital historiefortelling og innholdsproduksjon, og samarbeider med mange internasjonale og norske destinasjoner og reiserelaterte merkevarer. Janicke er internasjonal foredragsholder og reiser verden rundt for å dele sin erfaring. Hun startet, og driver, det Nordiske influenserbyrå og nettverket NordicTB.com sammen med en god kollega i Sverige, og er partner i Nettferd.no. Janicke var tidligere President i det internasjonale reisebloggernettverket "Professional Travel Bloggers Association" (PTBA)