Bli med på løkfestival i Weimar

av | Festivaler, Kulturopplevelser, Matfestival

Bli med på løkfestival i Weimar

Det finnes vel neppe en by eller bygd uten en festival av noe slag. Der finnes festivaler rettet mot musikk, øl, mat, idretter og hobbyer og hver og en av dem har sitt særpreg og sin identitet. I en liten by i den Tyske delstaten Thüringen hyller de hver oktober løken med en helt egen festival. Bli med på den helt særegne løkfestivalen i Weimar.

En by fylt med herlige festivalopplevelser

Det er noe helt eget med byer og tettsteder når det arrangeres festivaler. Folk samles og har det hyggelig, det smakes, høres og utøves ulike stunts og events og for en stakket stund oppleves det som «unntakstilstand». Under mitt besøk i Weimar for noen år tilbake under løkfestivalen var det fulle gater, masse salgsboder, tivoli, konserter, aktiviteter og moro, og bare det å gå rundt å titte på alt det som ble produsert av eller med løk var en opplevelse. 

Historien om Weimars løkfestival

Første gangen løkfestivalen ble arrangert er datert helt tilbake til 1653. Weimar utviklet seg etterhvert til å bli den sentrale handelsplassen for hele det sentrale Tyskland og under markedsdagene som ble kalt «Marked of beast and onion» som alltid ble holdt i begynnelsen av oktober kom der handelsreisende både fra fjern og nær til byen. Løken ble hyllet og fremmet som svært helsebringene og den ble bundet i dekorative kranser som også idag blir solgt som souvenirer under festivalen. 

Kjøp lekker dekor laget av løk

Der lages masse vakkert av løk, og det selges tusenvis av kranser, løk-koner og løk-babyer, for å nevne noen av de dekorative og kreative tingene som produseres i forbindelse med festivalen.

Weimar løkfestival er et mateldorado

Vi må selvsagt ikke glemme smaksopplevelsene under løkfestivalen. Her bugner av mat i ulik størrelse og type men med et fellestrekk, løk. Løksupper, løk-kake (nesten som en pizzabunn men kun toppet med løk), løkpølser og selvsagt løk som tilsetning i utallige herlige retter. Hele det historiske sentrum av Weimar duftet herlig av stekt og rå løk i en salig blanding.

Løk-kake, som slett ikke er en kake men minner mer om en pizzabunn med masse stekt løk på toppen, var faktisk ganske god. Dette er bare en av de mange løkrettene som blir servert fra ulike salgsboder over hele festivalområdet.

De siste årene har det vært 350.000 besøkende over de tre dagene som festivalen varer, og det er mye for en liten by med i underkant av 70.000 innbyggere. Ønsker du overnatting i Weimar sier det seg selv at du bør være tidlig ute men det er også mulig å bo i nærliggende byer og komme seg til festivalen med bil, buss eller tog. Jeg bodde i Erfurt som var kun en kort togtur unna. Helt perfekt!

Ble du fristet til å sjekke ut løkfestivalen i Weimar? I år (2018) arrangeres festivalen helgen 12. – 14. oktober. Les mer på Weimars nettsider her

Annonse

Relaterte innlegg

Janicke Hansen

Janicke Hansen

Skribent og fotograf

Janicke Hansen er skaperen av adventure reisebloggen "Let's get lost" og startet bloggen i 2011 (opprinnelig "Norske reiseblogger") Hun driver idag sitt eget konsulentfirma med fokus på destinasjonsmarkedsføring, digital historiefortelling og innholdsproduksjon, og samarbeider med mange internasjonale og norske destinasjoner og reiserelaterte merkevarer. Janicke er internasjonal foredragsholder og reiser verden rundt for å dele sin erfaring. Hun startet, og driver, det Nordiske influenserbyrå og nettverket NordicTB.com sammen med en god kollega i Sverige, og er partner i Nettferd.no. Janicke var tidligere President i det internasjonale reisebloggernettverket "Professional Travel Bloggers Association" (PTBA)