Bli med å feire dyrenes hjemkomst med Almabtrieb i Tirol

av | Festivaler, Kulturopplevelser

Bli med å feire dyrenes hjemkomst med Almabtrieb i Tirol

Er du like glad i spennende og annerledes festivaler som meg? Over alt finnes det både små og store festivaler. Noen er lokale og sære, andre er store og «mainstream» men felles for dem alle er at de setter fokus på et tema som man kan enes om for å fordype seg i, feire eller markere i fellesskap. Der finnes utallige matfestivaler, musikkfestivaler, filmfestivaler og ikke minst mange ulike årstidsrelaterte festivaler bygget rundt helt spesielle lokale tradisjoner. Bli med til Tirol i Østerrike hvor de hver høst markerer hjemkomsten til dyrene fra sommerbeite med en fargerik og tradisjonsfull festival kalt «Almabtrieb» på Tysk.

Promosamarbeid

Dyrenes ulike beiteområder

I de østerrikske alpene driver bøndene etter såkalt tretrinns metoden når det gjelder beite. Det vil si at dyrene har beiteområder i tre ulike høyder iløpet av sommerhalvåret. Tidlig på våren beiter de i lavlannet rundt gårdene før de blir flyttet opp til beiteområder på rundt 1000-1500 meter når været tillater det. Når disse områdene er nedbeitet flyttes de enda høyere opp til de friske og høytliggende beiteområdene i alpene på rundt 2-2500 meter. Til høsten flyttes de ned igjen til mellomhøyden når nattekulden begynner å komme i de høyeste alpene og det er når de så flyttes helt ned igjen til gården i lavlandet at det markeres gjennom festivalen Almabtrieb, eller dyrenes hjemkomst.

Almabtrieb markerer at sommersesongen er på hell

Almabtrieb er ikke èn avgrenset festival, men består av mange ulike lokale markeringer og tilstelninger spredd utover en periode på 3-4 uker om høsten. Selve markeringen er for å feire at dyrene har hatt en trygg hjemkomst etter måneder i fjellene og markerer også slutten på sommersesongen.

Hjemkomsten for både kyr, geiter og sauer feires og markeres med Almabtrieb, men det er stort sett kyrene som pyntes og dekoreres for hjemkomsten. Før de fraktes ned produserer bøndene blomsterkranser av de ville alpine blomstene og dyrene påsettes store, dekorative og forseggjorte hodeplagg med blomster og annen pynt og utstyres med store bjeller. Bøndene kler seg opp med de tradisjonelle klesdraktene Dirndl og lederhosen, store som små, og vandrer så med flokken fra sommerbeitet og ned til gården. Det er et ganske så fargerikt og flott følge som vandrer timevis langs stiene og landeveiene frem til gården.

Mange steder arrangeres det festligheter i låven hos de større bøndene eller det lages til en paradegate i landsbyene som dyrene ledes gjennom før de når frem til gårdene. Musikk, mat og drikke hører naturlig med i en slik markering og det feires gjerne til langt utpå ettermiddagen og kvelden. 

Almabtrieb i Zillertal

Da jeg besøkte Zillertal i Tirol markerte de Almabtrieb en av de siste helgene i september og der var både store og små markeringer og festligheter spredd rundtom i dalen i ulike landsbyer og på de store gårdene.  Vi ble med på lovefesten som ble holdt hos en av de store bøndene og her var det dekket opp med benker og langbord på gårdsplassen, en stor scene på loven hvor det var et band som spilte, boder med lokale matspesialiteter som pølser, kaker, øl og schnaps og kjempegod stemning.

Etter å ha ventet noen timer på paraden, og den var virkelig verdt å vente på, tok vi oss en sykkeltur rundtom i Zillertal dalen for å se hvordan de markerte dyrenes hjemkost i andre deler. Over alt ble vi møtt med tradisjonell musikk og mat, dekorerte kyr og oppkledde festglade mennesker. De mange paradene ble fulgt av venner, kjente og nysgjerrige og alt ble selvfølgelig foreviget med hundrevis av kameraer og mobiltelefoner. For anledningen var det også små konserter med de tradisjonelle alpehornene ved tilstelningene.

Opplev Almabtrieb i Tirol

I Tirol finnes det over 2.100 av disse såkalte alpine gårdene og hvert år beiter 110.000 kyr, 70.000 sauer, 5.500 geiter og over 2.000 hester i alpene. Det skulle derfor være gode sjanser for å få med seg en eller flere Almabtrieb om du besøker området i slutten av september eller begynnelsen av oktober.  For å finne hvilke datoer noen av de største og fineste markeringene skjer, sjekk ut Tirol Info sin hjemmesiden med oversikt og beskrivelser.

Min reise til Zillertal var arrangert i tilknytning til konferansen #STSKitzbuehel som ble arrangert av iambassador i samarbeid med turistmyndighetene i Kitzbühel, Tirol og Østerrike. Alle meninger er som alltid mine egne.

Annonse

Relaterte innlegg

Janicke Hansen

Janicke Hansen

Skribent og fotograf

Janicke Hansen er skaperen av adventure reisebloggen "Let's get lost" og startet bloggen i 2011 (opprinnelig "Norske reiseblogger") Hun driver idag sitt eget konsulentfirma med fokus på destinasjonsmarkedsføring, digital historiefortelling og innholdsproduksjon, og samarbeider med mange internasjonale og norske destinasjoner og reiserelaterte merkevarer. Janicke er internasjonal foredragsholder og reiser verden rundt for å dele sin erfaring. Hun startet, og driver, det Nordiske influenserbyrå og nettverket NordicTB.com sammen med en god kollega i Sverige, og er partner i Nettferd.no. Janicke var tidligere President i det internasjonale reisebloggernettverket "Professional Travel Bloggers Association" (PTBA)