Slik gjør du høstferie hjemme til en suksess

av | Reisetips, Reisetrender

Slik gjør du høstferie hjemme til en suksess

Høstferien er like om hjørnet, og selv om mange tradisjonelt velger å reise bort i høstferien er det nok enda flere som tilbringer den hjemme i år. Det å velge hjemmeferie, eller staycation, er faktisk blitt en reisetrend i seg selv, selv om mange også har økonomiske motiver for å ikke reise bort.

Om du er en av de som har tilbringt store deler av tiden hjemme i sommer, eller ikke så vant med hjemmeferie, kan det være en utfordring å fylle uken med artige og lærerike aktiviteter, spesielt om du har barn å ta hensyn til. Det gjelder å være kreativ og nysgjerrig, tenke litt utenfor boksen og jeg kan garantere dere en uforglemmelig høstferie som frister til gjentagelse. Her er mine aller beste tips for å gjøre høstferie hjemme til en suksess, både for store og små.

34% planla å ta høstferie i 2019

Ifølge en undersøkelse som Virke foretok i fjor planla 34% av voksne over 18 år å ta høstferie. Hele 57% av disse ønsket å tilbringe høstferien i utlandet, men for 2020 ser det nok litt annerledes ut. De fleste som velger å reise på høstferie i år vil nok tilbringe den på en lokasjon i Norge, på privat hytte eller på besøk hos venner og familie i Norge, ihvertfall om reiserådene som UDI har liggende nå holder seg gjeldende utover høsten.

Som formål med høstferien oppgav hovedvekten i undersøkelsen fra 2019 at det var å tilbringe tid sammen med familie og venner, rekreasjon, dyrke egne interesser, utøve aktiviteter og oppleve nye steder. Heldigvis er dette fortsatt mulig, selv i den vanskelige tiden vi er inne i nå. 

Ikke alle har lyst, anledning eller råd til å reise på høstferie, men fortvil ikke. Alle de listede grunnene til å ta høstferie kan du også oppnå hjemme, og det kanskje på en mer avslappende og billigere måte. Med en liten dose kreativitet og nysgjerrighet kan du oppleve at du blir rikere på både kunnskap om lokal kultur og historie, få innsikt i nye emner og ikke minst ha massevis av artige opplevelser med familie og venner!

En hjemmeferie betyr ikke bare at du må oppholde deg hjemme, men også å oppdage eget nabolag, nærområde og by med nye øyne. I tillegg til mange koselige hjemme- og næraktivteter bør du tørre å være turist i egen by.

Aktiviteter i hjemmet

Der finnes massevis av artige aktiviteter du kan finne på i og nær hjemmet. Her er det egentlig bare fantasien som setter grenser. Siden dette er en reiseblogg har jeg fokusert mer på aktiviteter som er relatert til reise eller reiseinspirasjon på ett eller annet vis. Kanskje kan disse aktivitetene både berike hjemmeferien med ny inspirasjon og gi følelsen av å være litt på reise selv om man er hjemme.

Les også: Norske naturopplevelser på egen rødliste

Arranger en destinasjonsaften

Har du alltid drømt om å reise til Italia eller er det Japan som står høyest på ønskelisten? Har du lyst å mimre om gode stunder på en Gresk øy eller gjenoppleve den beste burgeropplevelsen du hadde i USA? Arranger en destinasjonsaften i høstferien sammen med gode venner eller familie! Bruk formiddagen til å lage ulik dekor og pynt som passer destinasjonen du vil imitere, søk etter gode oppskrifter eller finn informasjon om skikk og bruk rundt det å servere et autentisk måltid. Let gjerne opp musikk fra destinasjonen som du kan spille av under kvelden for å komplettere stemningen. Er det en mimrekveld bør du også finne frem fotoalbumet fra turen eller invitere til en stund med historiefortelling rundt felles reiseopplevelser.

Server autentiske, men hjemmelagede, matretter fra destinasjonen og server passende drikke til, for å få en uforglemmelig kveld!

Husk på at du må overholde de nasjonale smittevernreglene, også i eget hjem, om du inviterer inn venner og familie utenom din egen husstand. 

Les også: Reiseguide: Oppdag vakre Sri Lanka

Drøm deg bort til Italia og Milano gjennom en destinasjonsaften i hjemmet

Lag en hotellopplevelse i hjemmet

Ingenting er så herlig som å bli skjemt bort på et førsteklasses hotell, men visste du at du enkelt kan gjenskape noe av hotellfølelsen hjemme? Tapp i badekaret og tenn duftelys på badet. Finn frem ditt største og mykeste badehåndkle og gjerne en badekåpe og myke tøfler eller sokker og nyt et varmt, langt, velduftende og avslappende karbad før du kryper inn i badekåpen og krøller deg opp i sofaen med en god bok og kanskje et glass vin.

Ingen hotellopplevelse er komplett uten en innholdsrik frokost, så hvorfor ikke diske opp med en skikkelig mini frokosbuffet til deg selv eller familien, eller kanskje du heller foretrekker å invitere til brunsj. Et langt og avslappende måltid som start på dagen gir energi og inviterer til gode samtaler og stunder sammen. I høstferien kan du sette av tid til både to eller flere av disse lange og koselige måltidene.

PS: Har du en syvsover i familien kan du jo tilby «roomservice» og bringe vedkommende et lekkert brett med frokost på sengen. Garantert en god start på dagen!.

Inviter til reisespillkveld

Ingenting skjerper konkurranseinstinktet mer enn en god spill- eller quizkveld, og med reise som tema får dere kanskje litt ny inspirasjon og kunnskap med på kjøpet. Der finnes massevis av både brettspill, kortspill og quizbøker med reise som innfallsvinkel som for eksemple «Hvor i all verden» (brettspill), «Destinasjon X» (kortspill) og «Den store feriequizboka» med massevis av reiserelaterte spørsmål. Liker du ikke konkurranseelementet kan dere heller finne et artig puslespill med motiv av favorittbyen eller et sted man alltid har ønsket å reise, og pusle i vei.

Bingewatche en sesong med et spennende reiseshow

Tilbring en dag i pysjen eller joggebuksen foran TV og se en hel sesong av et spennende reiseshow fra Netflix eller en annen TV on demand leverandør. På Netflix kan du finne en ltt annerledes innfallsvinkel på reiseopplevelsene i serien «Dark Toruist», reise verden rundt med «Jack Whitehall: Travels With My Father Season 2» eller boltre deg i internasjonale matretter, skikker og tradisjoner gjennom serien «Chef’s Table». Du finner også massevis av reiseinspirasjon i mange av filmene som ligger tilgjengelig, det er bare til å legge ekstra merke til naturen, landskapet, bygningene og ellers inntrykk og stemning fra innspillingsstedet.

Planlegg neste års feriereise

Høstferien er en perfekt anledning til å sette seg ned og se på hvilke opplevelser man ønsker å prioritere for neste års sommerferie. Selv om vi er inne i en litt uvanlig tid, både når det gjelder reising og sosialisering, så skader det ikke å drømme seg bort. Mange har oppdaget de mange unike stedene Norge har å by på i sommer, så kanskje en større rundreise i eget land kan være en god måte å få sett mer av naturen, bli kjent med vår felles kulturarv og gjenoppdage alt det landet vårt har å by på. 

Sett av en dag eller kveld til å surfe rundt på nettet, lese reiseblogger og finne ny inspirasjon, og du er langt på vei mot en fantastisk ferieopplevelse neste år. Sjekk gjerne ut innleggene fra min #GjenoppdagNorge rundreise i sommer for å finne nye ideer og tips. 

Les mer: På øyloffing i den Svenske skjærgården

Hva med en ferietur til den Vest-Svenske skjærgården neste år? Begynn planleggingen i høstferien!

Aktiviteter i egen by og lokalområde

Det er ikke bare i hjemmet man kan finne på artige ting i høstferien, men sørg for å komme deg ut og opplev og ta i bruk ditt eget nærområde.

Vær turist i egen by

Det er ikke ofte vi har tid til å være turist i egen by, men om du har forsøkt det sitter du garantert igjen med et annerledes og rikere inntrykk. Finn ut hvilke attraksjoner som er mest populær i din by eller område og oppsøk dem med tanke på å lære om historien, kulturen eller bare se stedet med nye øyne. Gå gjerne på et spennende museum eller besøk en populær kunstutstilling. Husk også å støtte opp om lokale drivere gjennom å bruke byens og stedets lokale butikker, kafeer og restauranter.

Oppsøk en lokalmatprodusent eller gå på gårdsbesøk

Har du sjekket om det ligger noen lokalmatprodusenter nær deg? Mange tilbyr omvisninger og smakinger og har gjerne en liten gårdsbutikk eller utsalg hvor du kan kjøpe lokale produkter av høy kvalitet. Er du riktig heldig finner du gjerne også en besøksgård nær deg hvor barna kan hilse på dyrene og se hvordan ekte gårdsdrift kan se ut. Garantert en opplevelse for både store og små.

Bruk ditt eget nærmiljø som aktivitetsarena

Kom deg ut i eget nærmiljø i høstferien. Ved å være aktiv i eget nærområde kan du oppdage nye steder og sider du aldri har sett før og ende opp med like rike opplevelser som om du reiser utenlands.

Gå på en spennende matfestival nær deg

Der finnes godt over 100 matfestivaler som arrangeres årlig i Norge, og høsten er virkelig høysesong for matfestivaler. Sjekk vår fyldige oversikt over matfestivaler fordelt på fylke og måned, og du vil garantert finne noe som kan være av interesse også i høstferiemåneden. NB: Denne oversikten er ikke oppdatert etter nedstengingen i mars grunnet usikkerheten rundt arrangementer. 

Vær aktiv i naturen rundt deg

Gå på tur i skogen, på fjellet eller langs kysten og kjenn på både vær og vind. Ta gjerne med deg litt deilig niste og ha picknick i parken eller et sted som du synes er koselig. Har du tilgang på sykkel kan en hyggelig sykkeltur i nærområdet også være en veldig givende aktivitet. Ikke tenk på at du skal rekke fra A til B men kos deg på veien, oppdag nye ting og bruk kroppen.

Les også: Leserne har talt: Hit vil vi gå på tur med ryggsekk

Sov i telt

Har du sett deg om etter et koselig område for å sove i telt i nærheten av hjemmet? Mange steder finner man koselige skogholt som passer perfekt til en mikro adventure om du tilbringer høstferien hjemme, med overnatting i telt.

Kok middagen ute

Om du ikke vil ta den helt ut med en full friluftsopplevelse i telt kan du enkelt finne litt av frilufstfølelsen nær hjemmet. Middagen trenger nemlig ikke å tilberedes hjemme på kjøkkenet hver dag og heldigvis trenger du ikke avansert utstyr for å koke utendørs. Med en enkel panne, litt ved og brannsikkert underlag kan du enkelt koke et deilig måltid ute i det fri. Er du ved kysten kan du ta med deg ingredienser til en deilig fiskesuppe og håpe på å fange fisken som skal være i eller ferdigkutte grønnsaker og pølser til en enkel betasuppe. Enda enklere kan du gjøre det ved å ta med en liten kniv og spikke pinner til å grille pølser eller pinnebrød på. Husk: Vær forsiktig med åpen ild og sørg for at alt er forsvarlig slukket og ikke til fare for naturen eller andre som kommer etterpå.

Prøv Geocaching

Geocaching kalles også verdens største skattejakt og er en engasjerende og lærerik måte å utforske omgivelsene på. Geocaching kan du bruke både nær hjemmet og rundtom i verden og heldigvis er det helt gratis å delta. Du laster enkelt ned Geocaching-appen til din mobil og kan deretter starte jakten på millioner av «skatter» som er gjemt på ulike steder ute i naturen. Geocaching er en ny måte å oppdage og utforske omgivelsene på! Sjekk mer på geocaching.com

Dette var bare noen få tips til deg som planlegger høstferie hjemme. Du har kanskje mange flere på lager som du ønsker å dele med andre? Ta turen innom vår facebookside og legg gjerne inn en kommentar med dine beste høstferietips. God høstferie! 

Likte du denne artikkelen? Del gjerne på Pinterest så flere kan finne den!

Annonse

Relaterte innlegg

Reisetrender for 2021

Reisetrender for 2021

Bilferie og bobilferie er en av de sterke reisetrender for 2021. Foto Janicke Hansen / Let's get lostDet virker...

les mer
Janicke Hansen

Janicke Hansen

Skribent og fotograf

Janicke Hansen er skaperen av adventure reisebloggen "Let's get lost" og startet bloggen i 2011 (opprinnelig "Norske reiseblogger") Hun driver idag sitt eget konsulentfirma med fokus på destinasjonsmarkedsføring, digital historiefortelling og innholdsproduksjon, og samarbeider med mange internasjonale og norske destinasjoner og reiserelaterte merkevarer. Janicke er internasjonal foredragsholder og reiser verden rundt for å dele sin erfaring. Hun startet, og driver, det Nordiske influenserbyrå og nettverket NordicTB.com sammen med en god kollega i Sverige, og er partner i Nettferd.no. Janicke var tidligere President i det internasjonale reisebloggernettverket "Professional Travel Bloggers Association" (PTBA)