På historisk oppdagelsesreise i Lazio – regionen som omkranser Roma

av | Kulturopplevelser, Reiseguider

På historisk oppdagelsesreise i Lazio – regionen som omkranser Roma

Lazio er den italienske regionen som hovedstaden Roma ligger i. Regionen har nærmere 6 millioner innbyggere og er delt inn i 5 provinser, hvorav Latina, Frosinone, Rieti og Viterbo omkranser byprovinsen Roma. Mange som reiser til dette området besøker utelukkende storbyen Roma, men for de mer eventyrlystne er provinsene rundt vel verdt et besøk. En rundtur vil ta deg til godt bevarte middelalderlandsbyer og borger, flotte kirker, historiske bygninger, konstruksjoner og landemerker.  Du vil også kunne gå på og følge mange historiske vandreruter som går i og gjennom regionen. I høst var jeg på en roadtrip i området og fikk et lite glimt av hva denne spennende regionen har å by på. Bli med på en historisk oppdagelsesreise i Lazio!

Promosamarbeid

Ta en roadtrip ut av Roma

Ønsker du å oppleve et historisk Lazio kan du fly til Roma og enkelt komme deg ut av mylderet og rundt i hele regionen med leiebil. Det er god veistruktur i området og bra skilting til de ulike landsbyene og provinsene gjør det oversiktlig og lett å finne frem. Har du i tillegg en oppdatert GPS i bilen eller på mobilen er det enkelt som bare det. Landskapet er variert og veksler mellom bølgende daler og fjellkjeder i innlandet, åpne slettelandskap, vulkanske fjellklipper, og ved kysten, flotte sandstrender. Mens du tar deg gjennom landskapet kan du observere vin- og fruktgårder og beitende husdyr innimellom små klynger av hus og historiske landsbyer plassert på en fjelltopp eller klippe. Stemningen er en helt annen enn i hektiske Roma og dagliglivet går sin avslappede gang på landsbygden.

Jeg fulgte en rute som tok meg gjennom alle de 5 provinsene med stopp i Sermoneta (Latina), Anagni (Frosinone), Subiaco (Roma), Fara i Sabina (Rieti) samt Tuscania og Sutri (Viterbo). Følg gjerne samme ruten eller skap din egen basert på hvilke historiske landemerker og opplevelser du ønsker.

Sermoneta – en middelalderlandsby på en vulkansk fjellklippe

Mitt første stopp på rundreisen i Lazio var i Sermoneta, en middelalderlandsby i provinsen Latina som fremdeles er omkranset av en bymur og selvsagt har et godt bevart slott sentralt plassert. Gatene var smale og sjarmerende og gikk på kryss og tvers og opp og ned i landsbyen. Bymurene og plasseringen av landsbyen på en vulkansk fjellklippe gjorde den forholdsvis trygg mot inntrengere men skulle det likevel komme noen ubudne gjester inn i landsbyen var slottet nærmest uinntakelig med høye murer, fallbro og forsvarsmetoder som inkluderte både steiner og kokende olje som velkomstgave.

Besøker du Sermoneta anbefales en tur i slottet og å vandre i gatene. Her er flust av sjarmerende fotomotiver, inkludert dagens klesvask på tørk mellom husene. Slå deg ned med de lokale på byens torg for en gelato, kaffe eller et glass vin og nyt det rolige tempoet.

Anagni – byen som har fostret 4 paver

Fra Sermoneta reiste vi videre til Anagni, en by med ca. 20.000 innbyggere i provinsen Frosinone. Byen er svært gammel og har røtter i Gresk Romersk mytologi ettersom man trodde at byen var grunnlagt av guden Saturn. Anagni regnes også som pavebyen siden den også har fostret hele 4 paver.

Anagni har mange godt bevarte bygninger og en gatestruktur som fører smale gater på kryss og tvers mellom sjarmerende hus og monumenter. En av de mest berømte bygningene er katedralen og krypten i Anagni som har vært åsted for mange historiske hendelser. Et besøk i krypten får deg garantert til å bli målløs! Fresker dekker vegger og tak og gulvet består av en sirlig nedlagt og meget godt bevart mosaikkoverflate. Fargerikt, vakkert og mystisk på samme tid.

Subiaco – en klosterdal i utkanten av Roma

Etter en sakral og vakker omvisning i katedralen og krypten i Anagni satte vi kursen mot Subiaco og Saint Benedetto og Scolastica Klosteret. Subiaco ligger i provinsen Roma og er således i utkanten av storbyen. Saint Benedetto og Scolastica Klosteret er det eneste gjenstående av totalt 12 som opprinnelig var i dalen etter at diverse jordskjelv og fiendtlige angrep har utslettet de 11 andre. Klosteret fremstår som om det klamrer seg fast i den bratte klippete fjellveggen. Det er bygget i en mylder av stilarter og har flere spennende saler, rom og kapeller med flotte dekorelementer i fargerik utførelse.

I tilknytning til klosteret, lenger nede i dalen, ligger også et lite vann, Benedettosvannet, som munkene pleide å benytte som avkjøling sommerstid. Det ligger idyllisk til som en liten oase og kan nås etter 10-15 minutters gange fra hovedveien. Selve stien som blant annet går gjennom skogen og langs en elv er i seg selv verdt gåturen, men når man ankommer åpner det seg opp en lysning med et klarblått vann, en liten foss og tett vegetasjon som kryper helt ned til vannkanten. Her kan man virkelig ta en pust i bakken og hurtiglade batteriene litt.

Fara i Sabina – besøk hos Farfa Klosteret

Neste stopp på vår roadtrip var Fara i Sabina og en guidet tur i det flotte Farfa Klosteret. Klosteret var i middelalderen et viktig Europeisk knutepunkt og er fremdeles et av de mest berømte i Europa. Det tilhører Benedictine ordenen og ligger i provinsen Rieti. Klosteret er restaurert og fremstår som velholdt og arkitektonisk interessant. I tilknytning til klosteret ligger en liten landsby med sjarmerende gater, små butikker og kafeer og en gammeldags tekstilfabrikk.

Tuscania – et godt bevart Hamlet og to katedraler

Tuscania ligger i provinsen Viterbo og i tillegg til å ha en flott gammel landsby, eller Hamlet, med bymurer og trange gater så finnes det også to storslagne katedraler der, Saint Maggiore Katedralen og Saint Pietro Katedralen. Byen er svært gammel og ifølge en av legendene ble den grunnlagt av Tusco, sønn av Herkules og Araxe.

Begge katedralene ligger utenfor bymurene og vandrer du gjennom gamlebyen kommer du til en flott park som lokalbefolkningen benytter til sosiale sammenkomster, picknicker og lek. Fra denne parken har du flott utsikt mot den ene av katedralene.

Sutri – med et historisk amfiteater og Mithraeum

På min gjennomreise i Lazio besøkte jeg mange spennende og interessante steder men min absolutte favoritt på turen var Sutri som også ligger lokalisert i Viterbo-provinsen. Det bor ca. 5000 mennesker i den moderne delen av Sutri men det er de historiske delene som tiltrekker seg besøkende og turister. Byen har et fantastisk monument, som er et Romersk amfiteater som i sin tid ble skåret direkte ut av det porøse kalkfjellet. Amfiteateret er godt bevart og tilrettelagt for besøkende, og det er mulig å gå opp på noen utkikksplatå for å oppleve den unike utsikten til stadionen fra tribuneplass. Her foregikk gladiatorkamper og det var merkelig og gå på samme plassen som mange har kjempet for livet mot hverandre eller ville dyr som ren underholdning i tidligere tider. Området måler ca. 40 x 50 meter.

Sutris andre trekkplaster er en hulekirke som opprinnelig var et Mithraeum, det vil si et mysterietempel for den romerske Mithras-kulten, i førkristen tid. Med innføring av kristendommen ble den forvandlet til et kristent hellig monument. I likhet med amfiteateret er kirken skåret ut direkte i fjellet og er nesten usynlig fra utsiden. Inne finnes masse flotte fresker og veggmalerier.

Riese til Roma og Lazio

Kunne du tenkt deg å utforske Lazios mange historiske bygninger, monumenter og ruter kan du fly direkte til Roma og deretter komme deg rundt med leiebil til hele området. Sjekk ut åpnings- og besøkstider for de ulike stedene og monumentene før du legger i vei slik at du ikke kommer til stengte dører.

 

Turen som var en del av kampanjen #LazioWonderWays var arrangert av Promo Tuscia i samarbeid med Visit Lazio og Regione Lazio for å promotere regionens historiske landsbyer, landemerker og vandreruter. Alle meninger er som alltid mine egne.

Likte du denne artikkelen? Del gjerne på Pinterest så flere kan finne den!

Annonse

Relaterte innlegg

Janicke Hansen

Janicke Hansen

Skribent og fotograf

Janicke Hansen er skaperen av adventure reisebloggen "Let's get lost" og startet bloggen i 2011 (opprinnelig "Norske reiseblogger") Hun driver idag sitt eget konsulentfirma med fokus på destinasjonsmarkedsføring, digital historiefortelling og innholdsproduksjon, og samarbeider med mange internasjonale og norske destinasjoner og reiserelaterte merkevarer. Janicke er internasjonal foredragsholder og reiser verden rundt for å dele sin erfaring. Hun startet, og driver, det Nordiske influenserbyrå og nettverket NordicTB.com sammen med en god kollega i Sverige, og er partner i Nettferd.no. Janicke var tidligere President i det internasjonale reisebloggernettverket "Professional Travel Bloggers Association" (PTBA)