Innendørs naturopplevelser under norgesferien

av | Gjenoppdag Norge, Naturopplevelser

Innendørs naturopplevelser under norgesferien

Været spiller ofte en rolle når vi klassifiserer hvor vellykket en ferie har vært, og som vi alle vet, er ikke pent og varmt vær en garanti under norgesferie. Men hva med å snu en regnværsdag til noe positivt under ferien? Hva med å søke litt innsikt i naturen istedenfor utsikt? Der finnes mange spennende lærings- og opplevelsessentre for natur spredd over hele Norge for deg som også vil lære litt om vår mektige og ville natur. Her er 3 interessante lokasjoner for innendørs naturopplevelser under norgesferien.

PROMOSAMARBEID

Norsk Natursenter i Eidfjord

Ved foten av Hardangervidda ligger Norsk Natursenter. Senteret er et opplevelsessenter for natur, klima og miljø og fungere samtidig som besøkssenter for Hardangervidda Nasjonalpark.

Hos Norsk Natursenter kan du foreta en tidsreise fra 2,9 milliarder år tilbake og frem til i dag. Gjennom interaktive utstillinger med modeller og illustrasjoner, videoer og installasjoner kan du følge vår klodes utvikling og få innsikt i hvordan kontinentene har beveget seg gjennom tiden og den lange forflyttingen det landarealet vi i dag kaller Norge har hatt. Du finner også fremstillinger av hvordan tidligere bosetninger i området fungerte, og hvordan de drev med fangst og jakt. Du får også innsikt i hvordan fjordene ble formet og om vårt rike dyreliv som har preget bosetning og levesett både før og nå.

Et av de mest spennende rommene ved Norsk Natursenter i Eidfjord var for meg et lite videorom hvor natur, kultur og kunst var integrert. Med bilder av Hardangervidda som bakteppe ble noen av våre mest betydningsfulle kunstverk kreert under nasjonsbyggingen på 18-1900 tallet fremvist i samspill med mektig musikk fra Edvard Grieg. Absolutt et gåsehudøyeblikk for en kunsthistoriker og kulturviter som meg.

Norsk Fjellsenter i Lom

Like utenfor sentrum av Lom ligger Norsk Fjellsenter. Senteret er et opplevelsessenter for Norsk fjellhistorie og fungerer også som besøkssenter for nasjonalparkene Jotunheimen, Reinheimen og Breheimen.

Hos Norske Fjellsenter kan du lære om, og oppleve, 4 årstider i fjellet, og se verdenskjente fonnefunn som har dukket opp etter hvert som fonner og isbreer har smeltet. Her er utstilt både Norges eldste sko og klesplagg, massevis av vikingsverd og redskaper, og i tillegg Norges eldste ski med bindinger som er funnet i isen. Senteret har både interaktive og lærerike installasjoner med blant annet et eget værrom hvor du kan oppleve simulert tåke. Du kan også se en mammut, i full skala størrelse på senteret.

I tilknytning til senteret ligger også Klimapark 2469, lokalisert ved foten av Galdhøpiggen, like ved Juvasshytta. Klimaparken har en spektakulær, håndhugget istunnel som tar deg 7000 år tilbake i tid. Istunnelen er fylt med både lyssatte isskulpturer og replika av arkeologiske skatter, fryst inn i isen for en autentisk fremstilling av hvordan de har lagt før de ble funnet. Her er også et eget auditorium bygget i is.

Fra Juvasshytten går man på en oppbygget gangvei, og på veien frem til istunnelen lærer du blant annet om jakthistorie, klimaendringer, tinende permafrost, smeltende snøfonner og om dyrene og plantene som lever i denne baske fjellheimen. Er du heldig kan du også møte på noen av dyrene som lever i naturen her oppe, slik som fjellharene.

Runde Miljøsenter på Runde

Runde Miljøsenter er en internasjonal miljøforskingsstasjon og et formidlingssenter for miljø og natur. Senteret ligger i et fredet og svært sårbart naturområde på Runde, og har som mål å øke kunnskapen om lokalt miljø, vise de store biologiske prosessene som skjer i Norskehavet, og ikke minst å synliggjøre samspillet mellom miljø, klima, fugl, fisk og plankton.

Utstillingsområdet er delt inn i ulike avdelinger og har blant annet et kunstprosjekt av kunstneren Pippip Ferner som en sentral del. Ved å bruke plast funnet i fjæra har hun laget ulike kunstverk for å sette søkelys på den miljøforurensingen plast representerer i havet i dag.

Historien om Rundeskatten og forliset til ostindiafareren «Akerendam» er selvsagt også en del av utstillingen, og du kan få innsikt i den lange og krevende jakten på vraket og skatten i det, og se deler av gull- og sølvmyntene som ble funnet i det sammen med andre skipsgjenstander.

På besøkssenteret kan også lære om los- og fyrhistorie og ikke minst det rike fuglelivet som finnes ved fuglefjellet på Runde. Fuglefjellet her er den mest artsrike fugleplassen i Skandinavia, og er kjent blant annet for en stor koloni med lundefugl som hekker ved øya. I tillegg til kan du også oppleve blant annet krykkje, alke, lomvi, havsule, havhest toppskarv og havørn.

Annonse

Relaterte innlegg

Janicke Hansen

Janicke Hansen

Skribent og fotograf

Janicke Hansen er skaperen av adventure reisebloggen "Let's get lost" og startet bloggen i 2011 (opprinnelig "Norske reiseblogger") Hun driver idag sitt eget konsulentfirma med fokus på destinasjonsmarkedsføring, digital historiefortelling og innholdsproduksjon, og samarbeider med mange internasjonale og norske destinasjoner og reiserelaterte merkevarer. Janicke er internasjonal foredragsholder og reiser verden rundt for å dele sin erfaring. Hun startet, og driver, det Nordiske influenserbyrå og nettverket NordicTB.com sammen med en god kollega i Sverige, og er partner i Nettferd.no. Janicke var tidligere President i det internasjonale reisebloggernettverket "Professional Travel Bloggers Association" (PTBA)