3 små og koselige hoteller på Vestlandet

av | Hoteller

3 små og koselige hoteller på Vestlandet

Leter du etter inspirasjon til Norgesferie i år? Ønsker du å komme deg bort fra store folkemengder, og heller nyte livet i landlige, historiske og avslappende omgivelser? Her er tre små og koselige hoteller på Vestlandet perfekt for en liten getaway.

Opplev historiske Utne Hotell ved Hardangerfjorden

Utne Hotell er et lite hotell som ligger ved Hardangerfjorden ca. 40 minutters kjøring fra Voss. Utne Hotell startet som et gjestgiveri i 1722, og har vært i kontinuerlig drift i snart 300 år. Det er i dag Norges eldste fredede trehotell, og har mye spennende historie i veggene.

Hotellet har 17 rom, alle koselig og nostalgisk innredet med blondegardiner og møbler i historisk stil. Rommene har ikke fjernsyn, for å ikke ødelegge den gode og nære atmosfæren, men hvert rom har selvsagt topp moderne bad. Utne Hotell har en restaurant hvor de tilbyr hjemmelaget mat av kortreiste og sesongaktuelle produkter. På denne måten bidrar de også til et bærekraftig lokalsamfunn og fungerer som en formidler av lokale mattradisjoner.

Om du bor på Utne Hotell er det kort vei til mange ulike aktiviteter, og området er perfekt for både natur og kulturopplevelser. Du kan gå på topptur til Oksen, ta deg opp den berømte Dronningstien, eller vandre mellom majestetiske fossefall i Husedalen. For deg som liker å stå på ski er det også kort vei til Folgefonna sommerskisenter. For den kultur og historieinteresserte kan gjerne et besøk til Agatunet, som er et fredet klyngetun bestående av 30 hus, friste. Som gjest hos Utne hotell er du også midt i hjertet av den tradisjonelle siderproduksjonen i Hardanger, så et smakfullt besøk til en av produsentene er kanskje på sin plass. Sidersmaking kan du også gjøre på hotellet om ønskelig.

Utne hotell holder sesongåpent fra 1. mai til 20. september og du kan booke ditt opphold her.

Bo luftig og godt på Haaheim Gard på Tysnes

På Tysnes utenfor Bergen finner du Haaheim Gard, lokalisert oppi en dalside 170 meter over havet, med flott utsikt over dalen nedenfor og øyene og Nordsjøen utenfor. Nåværende eier kjøpte gården og satt i gang med å restaurere bygningene for å kunne huse gjester for noen tiår siden. På denne måten tok han opp igjen tradisjonen som hadde vært på gården i mange hundre år, å tilby husrom til gjennomreisende gjester.

I dag har Haaheim Gard 21 rom, fordelt på mindre dobbeltrom og opp til store suiter med blant annet egen badstu. Alle rommene er innredet i historisk stil, og de fleste har rekonstruerte tapeter fra svenske og norske herregårder og slott. Hotellet har også en lekker kulturhage med 1500 meter hagestier som slynger seg mellom rosebusker, benker og sittegrupper, samt et lite kapell.

Det foregår alltid noe på Haaheim Gard, både konserter, kurs, temamiddager og andre arrangementer. De har også egen møteavdeling med konferanserom og utstyr, og egen restaurant hvor du kan innta dagens måltider i lyse og trivelige omgivelser. Fokuset ligger selvsagt på kortreiste og tradisjonsrike retter og råvarer. Ønsker du å kjøpe med deg noen av produktene hjem kan du gjøre dette i den lille gårdsbutikken som finnes på hotellet.

Når du bor på Haaheim Gard har du direkte tilgang til den nevnte kulturhagen, og der er også mange ulike turstier og utendørs aktiviteter i nærområdet. Området er ypperlig å utforske på sykkel, eller hva med å legge inn en liten fisketur eller tur på fjorden med ribbåt? Om ønsker å besøke en av de lokale matprodusentene ligger den lille osteprodusenten Myrdal Gard ikke så veldig langt fra hotellet.

Les også: På sykkelferie med De Historiske og Bike the Fjords i vakkert kystlandskap

Nyt historiske omgivelser og lokalmat hos Store Ringheim på Voss

Store Ringheim Hotel og Restaurant ligger like utenfor Voss sentrum og består av 3 bygninger rundt et gårdstun. Gården har vært i nåværende eiers familie siden midten av 1700-tallet, mens det har vært drevet jordbruk på plassen i over 2000 år. Det er først med denne generasjons eier at gården drives som overnattings- og spisested, istedenfor tradisjonell gårdsdrift.

Store Ringheim er bygget opp rundt et gårdstun, og tilbyr 15 unike rom i to bygninger; Gardshuset og Reiskapshuset. I Gardshuset finner du de historiske rommene, hvor tømmerveggene er synlige og du finner en nostalgisk stemning. De har også ett veldig spesielt historisk rom i denne bygningen, med rosemalt himmelseng, peis og flere lekre detaljer som sette deg hundrevis av år tilbake i tid. Rommene ellers, både i Gardshuset og Reiskapshuset, er innredet i lyse og moderne farger, og har moderne flislagt bad.

I den gamle låven finner du restaurant, fellesstue, resepsjon og konferansefasiliteter, og det avholdes også konserter og andre arrangementer i denne bygningen.

Voss er et ypperlig sted for en aktiv ferie, sommer som vinter. Fjellene som omkranser bygden er flotte for både korte og lange fjellvandringer, og om vinteren ligger Voss Resort sine preparerte alpinløyper ikke langt unna. Voss er også et samlingspunkt for ulike grener av ekstremsport, så om du foretrekker litt mer adrenalinfylte aktiviteter som rafting, paragliding, terrengsykling eller fallskjermhopping har du kommet til rett plass. Voss Folkemuseum tilbyr en reise tilbake i tid for de kulturinteresserte.

Annonse

Relaterte innlegg

Janicke Hansen

Janicke Hansen

Skribent og fotograf

Janicke Hansen er skaperen av adventure reisebloggen "Let's get lost" og startet bloggen i 2011 (opprinnelig "Norske reiseblogger") Hun driver idag sitt eget konsulentfirma med fokus på destinasjonsmarkedsføring, digital historiefortelling og innholdsproduksjon, og samarbeider med mange internasjonale og norske destinasjoner og reiserelaterte merkevarer. Janicke er internasjonal foredragsholder og reiser verden rundt for å dele sin erfaring. Hun startet, og driver, det Nordiske influenserbyrå og nettverket NordicTB.com sammen med en god kollega i Sverige, og er partner i Nettferd.no. Janicke var tidligere President i det internasjonale reisebloggernettverket "Professional Travel Bloggers Association" (PTBA)