Rio Sallagoni – en vakker Via Ferrata klatrerute

av | Adventure

Rio Sallagoni – en vakker Via Ferrata klatrerute

Oppdag Via Ferrata

Jeg elsker å bruke naturen. Utforske, oppdage og utfordre. Å klatre i Via Ferrata ruter er en utmerket måte å kombinere både utforskertrangen og det å utfordre egne grenser under forholdsvis trygge rammer. I Garda Trentino i Italia klatret jeg den utrolig vakre Sallagoni Via Ferrata klateruten. Bli med på en aldri så liten oppdagelsestur!

PROMOSAMARBEID

Via Ferrataruter er «enveiskjørte» 

Rio Sallagoni-ruten går innover en dal og oppover et juv og ender opp like ved en middelalderslott, Castello di Drena, som ligger på en høyde ved enden av ruten. Kommer du med bil kan du parkere ved rutens start, der det er en stor parkeringsplass tilgjengelig. Husk at Via Ferrata ruter er «enveiskjørte» så for å komme tilbake til bilen må du enten følge en sti eller bilveien fra Castello Di Drena for å komme ned igjen til bilen. Har dere to biler kan du enkelt parkere en ved startpunktet og en ved slottet.

Klatrestien er regnet for å være enkel til middels og man klatrer stort sett på stålbøyler hele ruten. Der går en wire som man klipser seg fast i under klatringen. Les mer om Via Ferrata ruter, tips og triks neders i artikkelen.

Jeg klatret med Michelle og Sofia som også en en del av nettverket NordicTB.com. På deler av ruten klatrer man bortover og innover og her er det ganske trangt. På ett punkt bytter man fjellvegg, og krysser over fra den ene klippesiden til den andre. Det sier noe om hvor smalt det er på enkelte partier.

Hvorfor ikke ta en selfie? Her har vi kommet til en liten hylle og kan trygt fiske frem telefonen

Husk: Ingen løse gjenstander når du klatrer!

Det er gøy å ta bilder av klatringen underveis, men sørg for at du har kontroll på alle løse gjenstander hele tiden, og ta helst ikke opp noe som ikke er festet fast i deg eller klærene dine. Klatrer du i områder med store høyder kan det være livsfarlig for klatrere under deg å få kamera eller telefonen din i hodet, så tenk for all del sikkerhet både for deg selv og andre under klatringen.

Klatreruten Rio Sallagoni

Noen steder føles det nesten som å klatre i en hule. Der er glatte vegger på alle side og kun en liten glipe øverst som der kommer lys inn. En av de smale kløftene langs ruten. Det var ganske fascinerende og stå under å kikke opp den trange passasjen mellom fjellveggene. 

Etter å ha klatret gjennom smale hulelignende områder kom vi opp til et flatere parti som var nesten som et stort hull i fjellet. Herfra klatret vi videre oppover mot et mer frodig og grønt område av ruten.

De grønne områdene minnet mye om en tropisk jungel og fremstod veldig frodig og sval. Her var det også to wire broer som vi krysset for å komme over til andre siden av en kløft. 

Spennende og utfordrende! Her gjaldt det å gå med føttene pekende rett frem for å få best mulig støtte, og ikke gå med beina på tvers av wiren. Det var også mulig å klatre denne ruten uten å krysse på wire broene for de som absolutt ikke ønsker det. Uansett hva du velger er Rio Sallagoni en opplevelse i seg selv og anbefales for en herlig naturopplevelse! 

Smale passasjer og høye fjellvegger. Rio Sallagoni bød på masse vakre naturopplevelser! Iløpet av ruten opplever du masse vakker og spesiell natur og anbefales absolutt om du er interessert i en naturopplevelse med litt adrenalin på kjøpet.

Smale stier mellom steiner, trær og fjell, og på enden av ruten, tronende på en høyde ligger slottet, Castello di Drena. Herfra har du også flott utsikt over området og dalen under.

Castello di Drena, et vakket slott fra middelalderen, ligger i enden av Rio Sallagoni Via Ferrata ruten.

Litt fakta og informasjon om Via Ferrata klatreruter

Hva er en Via Ferrata klatrerute? 

Der er massevis av Via Ferrata-ruter rundtomkring både i Europa og på andre kontinenter. Via Ferrata er egentlig er Italiensk uttrykk og betyr jern vei. På Norsk kan det forklares med en sikret klatresti. En Via Ferrata rute er nemlig sikret med stålwire, bøyler, broer og stiger og klatrerne klipser seg fast med karabinkroker etter hvert som man beveger seg frem og oppover. Denne sikringen gjør Via Ferrata til en forholdsvis trygg og sikker måte å klatre på.

Hvilket utstyr trenger man for å klatre i en Via Ferrata rute? 

Rutene kommer i ulike vanskelighetsgrader men de fleste med normalt god motorikk og bevegelighet vil kunne klare en lett til middels rute. Du trenger noen forkunnskaper for å klatre og noe utstyr. Klatresele og hjelm er essensiell, da du trenger sele for å feste deg i wire og stålbøyler og hjelm for å unngå å bli skadet om det skulle falle noe småstein ned f.eks. fra klatrere over deg.

Normalt har man to kroker man fester seg med når man klatrer en Via Ferrata. Det er viktig å huske på at man kun løser en krok av gangen. Da er man hele tiden sikret med en krok i wiren om man skulle glippe taket. Krokene løsnes og flyttes over bolter og tilslutninger en for en.

Hvordan kan man benytte Via Ferrata klatrerutene? 

Om du har utstyr og er trent i å klatre kan mange av Via Ferrata klatrerutene benyttes fritt. Er du nybegynner eller ikke har eget utstyr vil de fleste lokale adventureselskap ha både utstyr og klatreguide tilgjengelig om du skulle ønske å forsøke. Her vil du også få en gjennomgang av sikkerhetsregler man må følge og hvordan man klatrer på best mulig måte. En instruktør vil også kunne hjelpe deg under turen om der kommer noen vanskelige partier eller områder du trenger litt ekstra motivasjon for å komme over.

God klatring!

 

Klatreturen i Rio Sallagoni var en del av programmet for promokampanjen #atLakeGarda i #gardatrentino som ble arrangert i samarbeid med Garda Trentino og NordicTB. Alle meninger er helt og holdent mine egne, som de alltid er.

Annonse

Relaterte innlegg

Janicke Hansen

Janicke Hansen

Skribent og fotograf

Janicke Hansen er skaperen av adventure reisebloggen "Let's get lost" og startet bloggen i 2011 (opprinnelig "Norske reiseblogger") Hun driver idag sitt eget konsulentfirma med fokus på destinasjonsmarkedsføring, digital historiefortelling og innholdsproduksjon, og samarbeider med mange internasjonale og norske destinasjoner og reiserelaterte merkevarer. Janicke er internasjonal foredragsholder og reiser verden rundt for å dele sin erfaring. Hun startet, og driver, det Nordiske influenserbyrå og nettverket NordicTB.com sammen med en god kollega i Sverige, og er partner i Nettferd.no. Janicke var tidligere President i det internasjonale reisebloggernettverket "Professional Travel Bloggers Association" (PTBA)