Reisebrev fra Ronda – Andalucia, Spania

av | Kulturopplevelser

Reisebrev fra Ronda – Andalucia, Spania

Ronda er en liten fjellandsby som ligger i Andalucia i syd-Spania. Ronda er kjent for bl.a. sin spektakulære beliggenhet. Byen ligger på toppen av en klippe og er delt av en dyp kløft. En massiv steinbro, Puente Nuevo, er bygget over kløften og binder sammen byens to deler. Broen stod ferdig i 1793 etter 40 års konstruksjonstid. Det er hele 98 meter ned til bunnen av kløften på det dypeste, og fra toppen har du en fantastisk utsikt.

Puente Nuevo spenner over kløften som deler Ronda i to

Puente Nuevo – en spektakulær bro med mye historie

Under konstruksjonen av broen sies det at over 50 arbeidere mistet livet, og fremdeles er det dessverre endel dødsulykker her, ofte grunnet uforsiktighet for å få de beste og mest spektakulære bildene..

Puente Nuevo sett fra nedsiden i kløften

Som på mange andre broer er det festet masse hengelåser på gjerde, et forelsket pars symbolikk på evig troskap.

Byen hvor moderne tyrefekting ble oppfunnet

Ronda er kjent for å være opprinnelsesstedet til moderne tyrefektingen slik vi kjenner det idag,og byen har en tyrefekterstadion som er en av Spanias eldste, Placa de Toros, fra 1785. Rondas legendariske matador Pedro Romero var den første som løftet tyrefekting opp til å bli en kunstform og ikke bare en oppvisning i testoteron og styrke. Pedro Romero kom fra en familie med sterke tyrefektertradisjoner og hadde innovative forgjengere. Ved hjelp av teknikker og hjelpemidler utviklet av bl.a. faren og bestefaren gikk tyrefekting fra å foregå fra hesteryggen til å bli en kunsform utført til fots. Bestefaren hans utviklet hjelpemiddelet mueta, kledet som henger på en stang og brukes for å for å avlede oksen, og faren hans utviklet konseptet cuadrilla, teamet som er i ringen under tyrefektingen.

Pedro Romero skal ha drept over 6000 okser i sin karriere, angivelig uten å ha blitt stanget en eneste gang, og hans siste opptreden hadde han i Madrid som 80 åring.

Placa de Toros

Oksen pryder torget utenfor tyrefekterstadion

Feria Goyesca – Rondas egen tyrefektingsfestival

I september arrangeres en festival i Ronda, Feria Goyesca, som hyller Tyrefekting og fremhever spesielt 3 personer med sterk tilknytning til Ronda: legenden og matadoren Pedro Romero, den kjente spanske maleren Fransisco de la Goya, og den berømte matadoren Antoñio Ordóñez, som i sin tid startet festivalen. Goya hyller tyrefekting gjennom sine bilder av bl.a. matadorer i all sin draktprakt. Det sies og at noen av Pedro Romeros mest forseggjorte tyrefekterkostymer er designet av Goya. Festivalen varer i en uke og består av parader, konkurranser, oppvisninger, sang, dans og musikk og selvfølgelig tyrefekting.

Ronda består av en ny og en gammel del, og skal man på shopping er det den nye delen som anbefales. Moderne butikker ligger på rad og rekke i hovedgaten Centra Espinel som leder mot Tyrefekterstadion.

Centra Espinel

Byen på klippene 

Fortsetter du rett frem på Centra Espinel kommer du til en utkikkspunkt som gir et godt inntrykk over den spektakulære plasseringen av Ronda. Her er bygget noen små utstikkere så du kan stå i luftlinje over de bratte klippene

Fra utkikkspunktet. Klippene er bratt og vanskelig tilgjengelig.

Fantastiske klipper med utsikt over hele dalen under

Passerer du broen over kløften kommer du til den gamle delen av byen. Her er det koselige smågater med butikker, cafeer og restauranter og et litt annet tempo enn i den nye delen.

På vandring i gamle delen av Ronda.

Historiske bygninger i gamle delen av Ronda

Stopp for en uforglemmelig tapaslunsj

Lunsj eller middag i en av tapasrestaurantene i gamle delen av Ronda anbefales! En liten perle av en tapasrestaurant er De Locos Tapas i Arquitecto Pons Sorolla 7 . Restauranten er litt «utilgjengelig» og veldig liten med kun 5-6 bord som får servering til enhver tid.

De har ikke fast meny men har et stort utvalg retter hver dag basert på dagens råvarer. I løpet av et år har de over 350 ulike tapasretter på «menyen», så det å anbefale en spesiell rett er helt umulig på grunn av det store mangfoldet. Uansett serverer de fantastisk fusion-inspirert tapas i hyggelige omgivelser. 

Fra utsiden av De Locos Tapas

Størrelsen på kjøkkenet forklarer hvorfor de ikke serverer mer enn 5-6 bord til enhver tid.

Dette var bare en liten smakebit av alt det spennende det du kan oppleve i Ronda. Ønsker du å vite mer om byens dramatiske historie anbefales en av de mange museene eller websiden andalucia.com som har masse god informasjon om hele regionen.

Annonse

Relaterte innlegg

Janicke Hansen

Janicke Hansen

Skribent og fotograf

Janicke Hansen er skaperen av adventure reisebloggen "Let's get lost" og startet bloggen i 2011 (opprinnelig "Norske reiseblogger") Hun driver idag sitt eget konsulentfirma med fokus på destinasjonsmarkedsføring, digital historiefortelling og innholdsproduksjon, og samarbeider med mange internasjonale og norske destinasjoner og reiserelaterte merkevarer. Janicke er internasjonal foredragsholder og reiser verden rundt for å dele sin erfaring. Hun startet, og driver, det Nordiske influenserbyrå og nettverket NordicTB.com sammen med en god kollega i Sverige, og er partner i Nettferd.no. Janicke var tidligere President i det internasjonale reisebloggernettverket "Professional Travel Bloggers Association" (PTBA)