En kulinarisk reise ved Polens riviera

av | Matopplevelser

Mat og matkultur er for meg en viktig del av det å oppleve og oppdage en nytt reisemål, land eller område. Ikke bare det å smake på den lokale maten, men også det å lære om bruken av lokale råvarer, tilberedning av lokale spesialiteter og tradisjoner rundt måltider. I vår fikk jeg lære mer om den polske maten gjennom en kulinarisk reise ved Polens riviera.

Nydelig og frisk Polsk «gazpacho», kald suppe laget på rødbeter og ulike meieriprodukter med et dryss av urter toppet med fersk fisk. 

Turen ble gjort i samarbeid med Polske Statens Turistbyrå

Tradisjonell Polsk mat blir gjerne kun forbundet med tung bondekost som serveres i store porsjoner, men heldigvis er det så veldig mye mer enn det. Etter en periode med veldig global påvirkning hos mange restauranter i Polen har trenden nå skiftet tilbake og flere og flere tilbyr nå tradisjonell Polsk mat tilberedt og servert i en moderne versjon.

På min reise under kampanjen #LifestylePolen, som gikk fra Gdansk til Sopot, videre til Borkowo, Pomlewo og Kościerzyna før vi endte i Gdansk igjen, besøkte vi mange spennende steder som hadde sterk fokus på å videreformidle gode mattradisjoner i en moderne versjon, og alle tok i bruk det beste av lokale råvarer og metoder, selv om stedene i seg selv var svært så ulike.

Første måltid på min kulinariske reise var en 5 retters lunsjmeny med vinsmaking hos Piwna 47 i sentrum av Gdansk. Den koselige restauranten over to etasjer og med uteservering i front hadde både småretter og middagsretter på menyen, men om du vil ha en skikkelig smaksreise, bestill tasting meny når du booker bordet.

Alle rettene vi fikk var laget etter tradisjonsrike oppskrifter og med lokale råvarer som sild, lokal ost, hjort, abbor og ferske jordbær. Alle rettene ble servert med en spennende og nøye tilpasset vin, noe som virkelig satte spissen på¨måltidet!

Mat og drikke i skjønn forening!

I etterkant av måltidet var det duket for cocktailskole med ferske og hjemmelagete siruper og juicer og friske urter og planter for pynt, og vi lærte oss blant annet en lokal variant av Bloody Mary. Kjempegod med fersklaget tomatjuice som en av ingrediensene!

Veldig mett og fornøyd fortsatte vi turen mot Sopot i strålende solskinn.


Etter denne herlig seilturen fra Gdansk til Sopot med Premium Yachting var det tid for mer mat. Hos Bulaj Restaurant langs strandpromenaden i Sopot fikk jeg og følget jeg reiste med privat kokkeoppvisning med 3 kokker inne i restuaranten. Vi fikk følge med på og se hvordan de forberedte alle rettene fra grunnen av, ved bruk av ferske, lokale råvarer. På planen stod en 7-retters meny med fisk og sjømat, kjøtt og lokale oster, grønnsaker, urter og melkeprodukter.

Vakkert og velsmakende! Maten var ikke bare en nytelse for ganen men også for øyet. 

Stolte kokker etter å ha levert nydelig mat til svært så fornøyde gjester!
Dagen i Sopot ble avsluttet med en tur på en av stedets aller kuleste utesteder, Spatif! Utestedet er svært populært og ligger i 2. etasje i en bygning like ved den store åpne plassen midt i sentrum av Sopot. Interiøret er preget av vintage stil med masse ulike kunstverk spredt rundt i lokalet. Om du besøker stedet, husk at det er normalt å danse på bordene sånn litt utpå kvelden! Med den gode stemningen måtte selvsagt litt «posing» til 🙂 

Travel bloggers posing at Spatif! 🙂
Etter en god natts søvn på Hotel Hanza i Gdansk satte vi kursen mot nye kulinariske opplevelser litt innover i landet. Første stoppested var Borkowo hvor vi besøkte Czarny Kos. Stedet hadde både restaurant, leiligheter og hotellrom og var tilpasset en aktiv ferie i flotte omgivelser. Hotellets restaurant serverte også veganermat, og vi fikk servert en deilig vegansk lunsj etter å ha lært oss hvordan man kan lage vegansk make-up og fått en herlig håndmassasje i spa-avdelingen.
  
Czarny Kos ligger i flotte omgivelser tilpasset både avslapping og aktiviteter.

Ferden gikk videre til Pomlewo og Kozi Grod hvor vi fikk se hvordan de røyker kjøtt, fisk og pølser etter gamle tradisjoner. Resortet hadde et eget røykrom som de hadde bygget selv, og hvor de varmrøkte kjøttet over 12 til 24 timer.for å få den skikkelig gode smaken frem.

Røyken dannes av bålet som lages inne i røykrommet.
Kjøttet klar for å røykes
Det ferdige produktet! Nyyyydelig! 

Bortsett fra å være kjent for det røykte kjøttet hadde Kozi Grod også store og flotte utendørsarealer med bl.a. en eget liten innsjø med fisk, en adventure park og golf bane. Stedet hadde også store flotte selskapslokaler hvor de ofte arrangerte brylluper og store dager.

Flotte utendørsmuligheter hos Kozi Grod.

Da vi hadde fått smakt på både røkt kjøtt og fisk og stedets lokale likør smaksatt bær og frukt fra området gikk turen videre til den lille byen Kościerzyna. Her bodde vi på et stilfullt hotell med eget mikrobryggeri, Hotel Stary Browar Kościerzyna.

Ølsmaking i bryggeriets lokaler, som ligger i underetasjen av hotellet. 

Ikke bare fikk vi smake oss gjennom et utvalg av hotellets egenproduserte øl med lekre lokale småretter som passet til hver øltype, men vi fikk også bade i øl! Ja, du leste riktig. Hotellet hadde en spaavdeling hvor det ble tilbudt ølbading, samtidig som man selvsagt kunne nyte et glass eller to med stedets øl «on the side».

Mens ølet bobler i stampene sitter man behagelig og kan nyte noen små glass med ferskt øl direkte fra bryggeriet i underetasjen. 

Siste dag av den kulinariske reisen i Polen startet med en frokost uten sidestykke på hotellet. Bare sjekk bildet under og du skjønner hva jeg mener!

Nyt frokosten! En mer fotogen og velsmakende frokost kan jeg ikke huske å ha hatt tidlligere!

Lokale oster og kjøttpålegg ble servert sammen med nybakt brød og rundstykker, frukt, kaffe og omelett. Ikke rart frokosten varte og rakk litt lenger enn vanlig.

Veldig mett og god satte vi så kursen mot Gdansk igjen for en city sightseeing. Dere kan se av bildet under at det var en svært så hyggelig sightseeing tur!

Sightseeing blir kun så kjekt som du lager det selv, eller hva?! 
Og dessuten er Gdansk en meget vakker by, så det ble mange fotostopp! 

Siste post på det kulinariske programmet var en tradisjonell Polsk lunsj hos Gdański Bowke Restaurant like ved kanalen i sentrum av Gdansk. Her fikk vi også smake på Goldwasser, en søt likør med ekte gull flytende rundt i vesken. Lunsjmenyen som ble servert var bygget på Polsk tradisjonsmat og bestod av gulrotsuppe, pannestekt laks, og en frisk jordbærdessert.  

Restauranten hadde flott interiør inspirert av reisende og hadde masse rustikke vintage detaljer som gamle kofferter, tønner, kurver og annet tilbehør.

Etter 3 dager på kulinarisk reise i Polen var jeg svært så fornøyd med både kvaliteten på maten og ikke minst imponert over hvordan fokuset på å beholde sine egne mattradisjoner har utviklet seg til «fine dining» med fokus på det beste av råvarer og de tradisjonelle oppskriftene. Jeg håper virkelig det ikke er lenge til jeg kan returnere til Polen og smake mer på all den nydelige maten som produseres!

Takk til den Polske Statens Turistbyrå som sammen med NordicTB arrangerte kampanjen #LifestylePolen og denne reisen. Alle meninger er som alltid mine egne!

Annonse

Relaterte innlegg

Janicke Hansen

Janicke Hansen

Skribent og fotograf

Janicke Hansen er skaperen av adventure reisebloggen "Let's get lost" og startet bloggen i 2011 (opprinnelig "Norske reiseblogger") Hun driver idag sitt eget konsulentfirma med fokus på destinasjonsmarkedsføring, digital historiefortelling og innholdsproduksjon, og samarbeider med mange internasjonale og norske destinasjoner og reiserelaterte merkevarer. Janicke er internasjonal foredragsholder og reiser verden rundt for å dele sin erfaring. Hun startet, og driver, det Nordiske influenserbyrå og nettverket NordicTB.com sammen med en god kollega i Sverige, og er partner i Nettferd.no. Janicke var tidligere President i det internasjonale reisebloggernettverket "Professional Travel Bloggers Association" (PTBA)